Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.

2013. október 17. | Botos Nikolett
  • Idén ünnepli 60. születésnapját Bari Károly Kossuth-díjas költő, műfordító, a magyarországi cigány irodalom jelentős képviselője, néprajzos, grafikus. A tiszteletére néhány tucat ember gyűlt össze a Roma Parlament budapesti épületében. Az ünnepelt maga nem tudott jelen lenni az eseményen, évek óta visszavonultan él, és most betegsége sem engedte, hogy ott legyen, és személyesen fogadja a jókívánságokat. A rendezvényen Galyas Gyula Daróczi Ágnessel beszélgetett Bari Károly munkásságáról, szerepéről. Daróczi Ágnes és Orsós Róbert előadásában versrészleteket is hallhatnak az interjúban a költőtől.
  • Csonka Andreas az élet lényegét két szóban foglalja össze: egyszerűség és tisztelet. A szüleitől örökölt bölcsességgel indult két Megasztárban, és amikor Radics Gigi ellenében kiesett, azt mondta, hogy nem érzi kudarcnak a történteket, mert így is valóra váltak az álmai. A naptára tele felkéréssel, Szlovákiában és Magyarországon turnézik, dalai ott vannak a rádiók hallgatottsági listáján, már dolgozik az új klipjén, és rendez majd egy színdarabot is. Azt mondja, annyi mondanivalója van, hogy abból egy életen át tud majd újat adni a közönségének.
  • Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Balogh Rodrigó rendezte előadásban és a filmben is ugyanaz az öt roma fiatal játszik. A darabról és a filmes változatról a szereplőket kérdeztük, valamint az egyik szülőt, aki elmesélte, hogy mitől féltette kisfiát a forgatások és a színházi előadások előtt.

Balogh Rodrigó rendező szerint a “Tollfosztás” napjaink társadalmát mutatja be, annak minden abszurditásával, képmutatásával és borzalmával. A téma komolyságát a feldolgozás humora, a tiszta gyermeki világlátás és elbeszélésmód oldja, ugyanakkor teszi egyszerre még keményebbé. A rendezővel a filmbemutatót követően beszélgettünk.

  • A Karavan Familia együttesről már biztosan sokan hallottak. A négytagú zenekar egyik különlegessége, hogy egy teljes család alkotja. A szülők 2002-ben hozták létre a zenekart, egy év múlva már gyermekeikkel, ifjabb Nagy Istvánnal és Nagy Nikolett-tel együtt zenéltek. Repertoárjuk és hangzásviláguk is igen széleskörű. A hagyományos cigányzenei stílus mellett merész vállalkozók és saját kedvelt stílusaikat is belecsempészik dalaikba. Így például a mississippi blues, a flamenco, a latin- és a balkáni zenei elemek mind megtalálhatóak zenéjükben.

A zenekar vezetőjének, Nagy Istvánnak életét, nem romaként teljesen körbefonja a roma kultúra. Elsősorban magánemberként fontos ez számára. Felesége, Farkas Ilona roma, a családban is ezek az értékek az irányadóak, követendőek.
Munkahelyén is a roma kisebbséggel foglalkozik, a Magyar Televízió Roma Magazinjának munkatársa. A családi zenekar is ennek a kultúrának a világát mutatja be. A következő összeállításban Nagy Istvánnal beszélgetünk roma szerepvállalásáról.  A riportban megszólalnak gyermekei is, Nagy Nikolett és Ifjabb Nagy István, valamint felesége, Farkas Ilona is mesél férje szerepvállalásáról.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/20.
- Romákkal kapcsolatos sztereotípiákat járták körbe a közelmúltban megrendezett Romakép Műhely tematikus estjén a DocuArt-ban. - Azután Kállai Gildát ismerhetik meg, aki nagyon szeret festeni. Érzéseit jeleníti meg festményein, és aki rájuk néz, nem mondja meg róluk azt, hogy Gilda nem tanult festészetet. - Gazdálkodj Okosan a valóságban. A közismert társasjáték torzításaként a valós életre átalakítva készült el ez a játék. Itt nem meggazdagodni kell, hanem túlélni. - Csak a szél című előadás díszbemutatóján jártunk, és a fogadtatásról érdeklődtünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink