AjánlóBeszélgessünk

„Hagytuk, hogy idáig aljasodjon a politika”

2013. december 24. | GGy

tothzoltan.blog.hu

Az idén tavasszal alakult Magyarországi Cigány Párt szeretné megmérettetni magát a 2014-es országgyűlési választáson. A roma szervezet vezetése bizakodó, és reálisnak látják a parlamenti küszöb átlépéséhez szükséges 250 ezer szavazat megszerzését. Tóth Zoltán választási szakértőnek azonban vannak kételyei, ugyanis a kampánycsend eltörlésével szerinte a 2014-es országgyűlési választás előreláthatólag közelebb visz minket az Oroszországban vagy Belorussziában tapasztalható viszonyokhoz. Az utóbbi időben született, a választásokat szabályozó törvények egyes elemeire akár úgy is tekinthetünk, mint a romák jogait szűkítő szabályokra, amelyek tovább csökkentik a roma pártok parlamentbe kerülési esélyeit – véli a szakértő.

Ön részt vett a kisebbségi törvény megalkotásában, és az egyik legismertebb hazai választási szakértő. Milyen eséllyel indul 2014-ben az országgyűlési választáson egy roma párt?

Az országgyűlési választáson valószínűleg a szavazásra jogosultak fele vesz majd részt, ami körülbelül 4 millió embert jelent. Ha 400 ezer cigány szavazót feltételezünk, akkor 10 százalékos lehet majd a romák aránya. Azonban minél elesettebb egy társadalmi csoport, minél alacsonyabb képzettségűek, minél szegényebbek, és minél hátrányosabb területeken élnek, annál kevésbé akarnak részt venni a szavazáson. Szerintem a nagyvárosokban élő, illetve a nagyközségekben lakó cigányok voksolnak majd. Ez alól egy kivétel lehet, az, ami minden elesett társadalmi csoportot fenyeget. Ha ugyanis a pártok úgy döntenek, hogy pénzzel, élelmiszerrel, vagy bármi mással megvásárolják a szavazatokat, akkor ez helyi szinten befolyásolhatja a részvételt és a választás eredményét is.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke 2006-ban 13 ezer szavazatot szerzett, és 0,08%-ot ért el a pártja, az MCF országos listájával.

Egy új roma pártnak nincs keresnivalója, és csak arra van esély, hogy Farkas Flórián a roma nemzetiségi listán bejusson. A többieknek viszlát! A kisebbségek igazi védelmét szerintem a többséghez tartozó pártokba való beépülés jelentené. De maradva a 400 ezer roma szavazónál: az első feltétel egy országos cigány párt esetében, hogy országos listája legyen. Ehhez 27 egyéni választókerületi jelöltet kell állítaniuk, ami azt jelenti, hogy 27 ezer ajánlást kell összegyűjteniük. (2014-től már nem ajánló szelvények, hanem ajánló listák lesznek) Ezt legalább kilenc megyében és a fővárosban kell megtenni, ami nagyon komoly próbatétel, és amely elképzelhetetlen országos logisztikai hálózat nélkül. Ha a cigányságon belül több ilyen listát terveznek, ha több roma párt indul, akkor szétaprózódnak, mind az egyéni választókerületek, mind az országos listára leadható szavazatok terén. A nagy pártokkal szembeni versenyben legalább 250 ezer voksra van szükség ahhoz, hogy az országos lista mandátumot tudjon szerezni. Körülbelül ennyi szavazat kell az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépéséhez. Aki ezt nem képes elérni, az nem részesülhet az országos listák számára fenntartott 93 mandátumból. Viszont akinek ez sikerül, az 5-7 parlamenti helyet kaphat. Egyéni választókerületben nem számítok arra, hogy egyetlen egy mandátumot is elérjenek a cigány pártok jelöltjei. Ennek az az oka, hogy ott minimum 30 ezer szavazatra van szükség, vagy még többre, hogy valaki legyőzze a többieket.

A másik lehetőség a kedvezményes mandátumokért indított harc. Első alkalommal van lehetőség arra, hogy a cigányok is nemzetiségi listát állítsanak. Ez azt jelenti, hogy a cigányság esetében az Országos Roma Önkormányzat jelenlegi tagsága és vezetője fog jelölteket állítani a cigány nemzetiségi listára. Más nem indíthat nemzetiségi listát a romák közül, csak Farkas Flórián és a Lungo Drom. A roma szavazóknak arról kell dönteniük, hogy a pártokra vagy a saját nemzetiségi listájukra akarnak-e szavazni. Aki az utóbbit választja, annak regisztráltatnia kell magát a helyi választási irodán, mert csak így szavazhat az ORÖ által készített listára, viszont ezzel elveszti azt a jogát, hogy a 93 mandátumért induló pártok valamelyikére szavazhasson. Ezt a helyzetet a rendszerváltás előttihez tudom hasonlítani: akkor a Hazafias Népfront kizárólagos joga volt a jelöltállítás. Ma Farkas Flórián kizárólagos joga a roma nemzetiségi lista állítása.

Egyébként szerintem alaptörvény-ellenes az, hogy a cigány nemzetiségűek csak úgy szavazhatnak, hogy vagy az egyéni jelöltekre és a pártok által állított országos listára voksolnak, vagy ha regisztrálnak, akkor az egyéni választókerületi jelöltre és a cigány nemzetiségi listára. Az alkotmányba belekerült, hogy a nemzetiségek államalkotó tényezők. Az Európai Unió szabályai kimondják, hogy a kisebbségben lévő nemzetiségeket pozitív diszkriminációval kell segíteni a jogalkotásban. Ebben az esetben a pozitív diszkrimináció azt jelentené, hogy a nemzeti kisebbséghez tartozók megkapják mindazokat a jogokat, amelyeket általában a választópolgárok kapnak, és ezen felül, pluszban kapnak még jogosítványokat. Ha az Unió által elfogadott logikát követjük, akkor a 13 nemzetiség képviselőinek nem csupán két szavazatot kellene biztosítani, hanem hármat.

De éppen azt mondták a másik oldalon, hogy így előnyhöz jutnának a nemzetiségiek.

Éppen az a cél, hogy az Unióban a nemzetiségi kisebbségek többletjogosítványokat kapjanak. Ez a mostani szabályozás viszont kifejezetten unió- és kisebbségellenes politikára utal. Ha ugyanilyen szabályokkal sújtanák a határon túli magyarokat, akkor azt biztosan nem fogadná el a Fidesz. Álláspontom szerint a magyar kormány úgy ad jogot, hogy közben el is vesz. Látszólag nagylelkű, de valójában elveszi azt a jogot, hogy a pártokra is szavazhassanak a nemzetiségiek.

Befolyásolja-e a romák parlamenti képviseletét, hogy hányan regisztrálnak romaként az országgyűlési választásokon?

Igen, ez nagyban befolyásolhatja.

Az állam képes korlátozni egy adott nemzetiség vagy kisebbség hozzáférését a szavazáshoz?

Kövér László házelnök korábbi felvetése a demokrácia nyilvános megcsúfolása volt, azt javasolta ugyanis, hogy fizessenek azoknak, akik el akarják adni a választójogukat, mégpedig az állami költségvetésből. Az persze nem voksolhatott volna, aki eladta ezt a jogát. Amikor a mindenkori kormányok – és most nemcsak a Fideszről beszélek – a választójoggal foglalkoznak, és nem csupán a természetes kizáró okokat alkalmazzák, vagy egyesek választójogát akarják pluralizálni, vagy másokét megvonni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy hátsó politikai szándékról van szó.

Azok a törvények, amelyek az utóbbi időben születtek, és a választással foglalkoznak, részben szűkítik a romák jogosítványait. Az első ilyen az volt, amikor bevezették a regisztrációt 2005-ben, a második a kedvezményes mandátum bevezetése, a harmadik pedig az önkormányzati választásokat érinti. Ez utóbbi szerint azokon a településeken, ahol nem volt a népszámlálás során 30-nál több roma, ott nem lehet majd roma nemzetiségi önkormányzatot alapítani.

Úgy tudjuk, hogy 2014-ben már nem lesz kampánycsend. Ez mit jelent pontosan, a gyakorlatban mi várható? Milyen megítélés alá esik majd például az, ha esetleg a bajaihoz hasonló mozgósításra derül fény?

A kampánycsend megszüntetése a politikai kulturálatlanságnak igen tág teret ad. Sajnálatos, hogy az új rendelkezéssel az MSZP is egyetértett. Baja olyan, mint az állatorvosi ló: bemutatja mindazokat a negatív megközelítési módokat, amikre majd számíthatunk. Ott a Fidesz kipróbálta az összes, 2014-ben várható választási módszerét: szállítják a szegény embereket, pénzt, élelmiszert, tűzifát, közmunkát ígérnek a voksokért, láncszavazást tartanak, nyomás alá helyezik az ellenzéki pártok jelöltjeit, vagyis üldözik őket. Mindezzel nem sértenek törvényt majd a 2014-es választások idején.

Kirívó, egyedi döntés a kampánycsend eltörlése?

Az Egyesül Államokban több választáson is nemzetközi megfigyelő voltam, de megfordultam még negyven másik országban. Az USA-ban szigorúan tilos pénzt adni vagy kérni voksért vagy mandátumért. A szavazók szállítása is tilos szervezett formában, és aki ezt megteszi, azt kizárják a választásból. Mi Oroszország és Belorusszia szintjére fogunk lesüllyedni 2014-ben. Amikor elkezdtem a kisebbségi választójoggal foglalkozni 1993-ban, akkor sokkal pozitívabb eredményt jósoltam. Az volt a célunk, hogy a cigány önkormányzatok kapcsán felnőjön egy új roma értelmiségi réteg, de ez nem jött össze. Ez a mi hibánk, ugyanis hagytuk, hogy idáig aljasodjon a politika. Már az első pillanatban pellengérre kellett volna állítani a pártokat, amikor belekezdtek az etnobizniszbe.

További cikkek a rovatból
Roma fiatalok Londonban I. Roma fiatalok Londonban I.
Balogh Csaba öt éve ment ki Londonba, egy jobb élet reményében. Terveiről, munkájáról mesélt a fiatalember, aki idehaza gyerekkorát a berkeszi és tiszadobi nevelőotthonban töltötte. Nézze meg videónkat!
Tehetség, tudás, pályázat Tehetség, tudás, pályázat
Az olvasást, a tanulást népszerűsítő kampány indult a Roma Oktatási Alap (Roma Education Fund - REF) támogatásával. A programsorozat első eleme egy videó, amelyben cigány fiatalok rappelnek a tudás fontosságáról. Kampány indult A Tudás hatalom címmel, amelynek keretein belül slam poetry versenyt is hirdettek. A Wikipédia szerint a slam poetry egy olyan alulról szerveződő esemény, ahol a résztvevők saját verseiket, műveiket adják elő pár percben, és ezek után értékelik egymást. Célja egymás szórakoztatása, kisebb hírnév szerzése, az elgondolkodtatás. A klip főszereplői - a Telepy utcai diákok mellett - Horváth Kristóf, Horváth Gyula, egy autóalkatrész gyártó cég vezetője, Balogh Vera, a Pesti Magyar Színakadémia tanulója, Oláh Edmond, pincértanuló, Váradi Márk, a Közgazdasági Politechnikum tanulója, Pászik Cristopher gimnáziumi tanuló, valamint Lovas Emília, Orsós Róbert és Farkas Franciska.
TTT 2013-14 – Újra színpadon a PanoDráma előadása TTT 2013-14 – Újra színpadon a PanoDráma előadása
Életpályamodell vagy pályaelhagyás. Százhúszezer forint vagy hatezer svájci frank. Pofozkodó tanár vagy tanárverő diák. Cigány a földszinten, paraszt az emeleten - integrált oktatás. Ezekről volt szó a Hátsó Kapu színpadán, a közoktatás mai állapotáról szóló PanoDráma darabban. Nézze meg az előadásról készült videónkat!
Online rádiós fúzió Online rádiós fúzió
A jelek szerint összeáll a két roma online rádió, a C-Street és a Rigó Rádió. Mindkét adó szinte azonos időben indult, még 2011-ben. A vezetők, Jánoska István és Zsiga Ottó eltérő ízlést akart kielégíteni, most viszont úgy gondolják, hogy ideje összefogni és egyesíteni az erőiket, összehangolni az elképzeléseiket. Elmondták, hogy eddigi működésük alatt rengeteg nehézséggel kellett szembenézniük, de Szilvásy István biztosította őket támogatásáról. Munkájukat továbbra is a megszokott csapattal folytatják. Stábunk megkereste őket.
“Nácik, takarodjatok!” “Nácik, takarodjatok!”
A "becsület napi" megemlékezésre érkezők és az antifasiszta ellentüntetők ellepték el a Budai Várat. Rendőrkordon választotta el egymástól a két csoportot.
A Nő és az eltakarítás A Nő és az eltakarítás
- Rendet kell rakni, rakni, el kell pakolni, pakolni! Minden szanaszét! Segítsen már valaki, a rohadásba! Nem halljátok? Felállni! – veszem ki a lányom kezéből a távirányítót. Ott döglik a fotelban, és hiába kiabálok, úgy tesz, mintha semmit nem hallana. Alkalmi süketek. Nekem meg csak azon jár az eszem, hogy anyámék két nap múlva megérkeznek, és a ház szalad, nem lett kipakolva, ahogyan azt a telefonban hazudtam. Jönnek, hozzák a kicsi Franciskát is, a legújabb szerzeményüket.
Kampány a nőkért Kampány a nőkért
A pécsi "Színes gyöngyök" színt visznek a város életébe. Évek óta újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő, hogy a híres-hírhedt Meszes városrészében minőségi programokat kínáljanak a romák részére. Várnainé Orsós Anna azonban legújabb ötletével nehéz fába vágta a fejszéjét. A családon belüli erőszak ellen indított kampányt, mert úgy véli, ez nem része a cigány hagyományoknak, hanem csupán egy rossz beidegződés.
Szeretem a hazámat Szeretem a hazámat
Több ezren gyűltek össze szombaton az Alkotmány utcában, hogy az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozzanak. Beszédet mondott több civil szervezet képviselője is, köztük Mércse Pál, a Város Mindenkié aktivistája, aki elmondta: " azoknak a cigány magyaroknak a nevében is beszélek akik eddig nem tudták kimondani, ezért kimondom helyettük is: Szeretem a Hazámat!
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Roma egyházi kórus Szendrőládról Roma egyházi kórus Szendrőládról
A szendrőládi roma egyházi kórus vezetője, Rézműves Jenő tizenhat éve, egy betegség után ment el a cursillo-ra (a kereszténységről szóló rövid tanfolyamra), amit az Egri Egyházmegyében tartottak. Azóta járja az országot a kórussal, és tesz tanúságot Istenről ott, ahová éppen hívják. A budapesti Horváth Mihály téri templomban beszélgettünk a vezetővel, akit zenélni hívtak a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosság tiszteletére tartott szentmisére.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink