Komolyan

A Huszár-teleptől a Vatikánig

2014. január 8. | Forgács Marietta

Még a hó fogságában voltunk 2013 márciusában, majd júniusban az árvíztől rettegtünk. De nem meteorológiai áttekintés következik a tavalyi évről, hanem egy rövid összegzés arról, hogy mi történt a cigányok ügyében. Folytatódtak a Magyar Gárda felvonulásai, rebesgették, hogy a pártok megvásárolták a romák szavazatait az időközi önkormányzati választásokon, a Romani Design márka egyre ismertebbé vált, és a Snétberger Zenei Központ továbbra is képzi a tehetséges fiatalokat. Jó és rossz hírek összefoglalója 2013-ról.

Nyíregyháza – szegregáció

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekért Alapítvány folytatta a harcát az iskolai szegregáció ellen. Beperelték a nyíregyházi önkormányzatot, valamint a görög katolikus egyházat, mert véleményük szerint a Huszár-telepen korábban bezárt szegregált iskolában ismét tanítják a roma gyerekeket. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tanúként azt mondta, szerinte a huszártelepi iskolában nem szegregáció, hanem „felzárkóztatás” zajlik.

Folytatódnak a bírósági tárgyalások– romagyilkosság-sorozat

Az év egyik legnagyobb visszhangot kiváltó eseménye a 2008-2009-ben történt, romák elleni gyilkosságsorozat tárgyalása volt. Az ítélethirdetés előtti hetekben az X Kommunikációs Központ felvételeket mutatott be a tévékben: a brutális gyilkosságokat ismert színészek (Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka, Kulka János és Nagy Zsolt) mutatták be, hátborzongató részletességgel. Az augusztusban meghozott elsőfokú ítélet szerint az elsőrendű vádlott Kiss Árpádot, testvérét, a másodrendű Kiss Istvánt, és a harmadrendű vádlott Pető Zsoltot is bűnösnek mondta ki a Budapest Környéki Törvényszék. A testvéreket és a harmadrendű vádlottat is tényleges életfogytiglanra ítélték, tehát nem bocsáthatók feltételesen szabadlábra. A bűnük lőfegyverrel és haditechnikai eszközzel való visszaélés, bűnszervezetben elkövetett emberölés és rablás. Csontos István negyedrendű vádlott bűnsegédként 13 év fegyházbüntetést kapott. Az elkövetők rezzenéstelen arccal fogadták az ítélethirdetést, semmi érzelem nem látszott rajtuk. A tárgyalás során a vádlottak egyike sem ismerte el a bűnösségét. A vádlottak fellebbeztek, így a romagyilkosságok büntetőpere majd a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

A támadások

2008. július 21. Galgagyörök: áldozatok nem voltak
2008. augusztus 8. Piricse: Gyetinás Magdolnát a karján és a lábán érték a lövések
2008. november 2. Nagycsécse: Molotov-koktélokat dobtak egy házra, majd a menekülő Nagy Józsefet és Nagy Tibornét fejbe lőtték, akik azonnal meghaltak
2008. december 15. Alsózsolca: Rontó Krisztiánra rálőttek, a csípőjén találta el a golyó
2009. február 23. Tatárszentgyörgy: Molotov-koktélokat dobtak egy házra, majd Csorba Róbertet és kisfiát több lövéssel megölték
2009. április 22. Tiszalök: Kóka Jenőt szíven lőtték, azonnal meghalt
2009. augusztus 2. Kisléta: Balogh Máriát és tizenhárom éves lányát életveszélyesen megsebesítették

Magasból a mélybe: Kolompár Orbán a vádlottak padján

Kolompár Orbánt, aki 2006 és 2010 között az Országos Cigány Önkormányzat elnöke volt, a Kecskeméti Törvényszék jogerősen egy év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Azonban a büntetést még egy korábbi ügyért, egy korább viselt tisztségében rótták ki rá, a Kiskunmajsai Roma Érdek-képviseleti Szervezet elnökeként, folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt. A per 2009 novemberében kezdődött, de szüneteltetni kellett, mert Kolompár Orbán képviselőjelöltként indult a 2010-es országgyűlési választáson.

A Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdek-képviseleti Szervezet a vád szerint összesen 145,5 millió forintot szerzett meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forint megszerzésére is kísérletet tettek. Kolompár Orbán a tárgyalás berekesztése után azt mondta, a bíróság az ítélettel politikai elvárásoknak tett eleget.

A cigányok kártékony állatok – Bayer Zsolt provokációja

Bayer Zsolt publicista egy késelés kapcsán kemény kritikát fogalmazott meg a feltételezett elkövetőkkel és az egész magyarországi cigánysággal szemben. A Magyar Hírlapban úgy fogalmazott: a tettesek „gyáva, undorító, kártékony állatok”. Hozzátette: „a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (…) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!”” – zárta írását Bayer.

Az erőteljes felháborodás miatt a publicista pár nappal később már arról írt, hogy szándékosan félreértették a mondatait. „Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (…) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból” – zárta szavait Bayer Zsolt.

Osztolykán Ágnest vonzónak találja a jobbikos képviselő – alpári stílus a Parlamentben

Nem kendőzte véleményét Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő. Osztolykán Ágnesnek az Országgyűlés folyosóján azt mondta: „attól, hogy cigány vagy, még ledöfnélek”. Az LMP-s politikus szerint, ha egy hatvannégy vármegyés, szkinhed múltú személy olyat mond egy roma nőnek, hogy „bevállalnálak”, azt a saját köreiben sem dicsérik meg, ezért próbálta Zagyva György Gyula korrigálni a sajtóban, hogy mit is mondott. A jobbikos politikus szerint Osztolykán Ágnes tévedett, ő ugyanis csak azt mondta, hogy „attól, hogy cigány vagy, még ledöfnének”, nem azt, hogy ledöfnélek.

Művészi fikció vagy valós kép a Cigányok című darabban?

A Független Színház Peer Gynt-ösztöndíjasai nyílt levélben kritizálták a Katona József Színház igazgatóját a Cigányok című darab kapcsán. A fiatalok szerint az előadást a téma átfogó ismerete nélkül hozták létre, hiszen több olyan momentum jelenik meg a darabban, amely egyáltalán nem jellemző a cigány közösségekre, és ezek miatt negatív kép alakul ki a nézőben a népcsoportról. Néhány nappal később válaszolt Máté Gábor a színház igazgatója, és közölte, hogy nem dokumentumdrámát adnak elő, hanem fikciót, amelynek művészi célja az, hogy a problémákról, társadalmi jelenségekről beszéljen.

A levélben arról is beszámolt, hogy a Cigányok bemutatása után többször is nyílt eszmecserére hívott roma közösségeket, és „ezen találkozások tapasztalatai egyrészt megnyugtatóak, másrészt megrendítőek voltak, és segítettek bennünket a Cigányok további előadásai alatt” – írta Máté Gábor.

Azori-szigeteken a cigányokról, CET, rejtett erőforrás

Az Azori-szigetekre utazott egy 12 fős Fidesz-delegáció (akiket a családtagok is elkísértek), hogy a roma stratégiáról tárgyaljanak az egzotikus üdülőhelyen.

Talán ennek is köze volt ahhoz, hogy a kormány létrehozta a Cigányügyi Egyeztető Tanácsot, amelynek fő feladata a felzárkózási és cigányügyi politika stratégiai irányaira vonatkozó javaslatok kidolgozása, valamint a végrehajtás nyomon követése. Szabályzatuk szerint a testület javaslatot tesz a kormány társadalmi felzárkózási és cigányügyi politikájára. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta a Cigányügyi Egyeztető Tanács alakuló ülésén, hogy rejtett erőt lát a hazai kisebbségben, nem pedig problémaként tekint a cigányságra, amely tartaléka a magyar gazdaságnak.

Az Országos Roma Önkormányzat jóvoltából több mint 1000 roma nőnek segítettek valamilyen képzettséget szerezni. Arról nincs adat, hogy közülük hányan tudta elhelyezkedni a képzés után. Viszont Farkas Flórián, az ORÖ elnöke szerint több tízezer főt vezetett vissza a Fidesz-kormány a munkaerőpiacra.

Tavaly is jó néhány diszkriminációs ügyről olvashattunk a sajtóban, így például nem akartak roma munka munkavállalókat alkalmazni a Detki Kekszgyárban, vagy szórakozóhelyekre nem engedtek be roma fiatalokat.

Büszke nép a cigány – a Mátyás téren és a Vatikánban is

A tavalyi év meghatározó eseménye október közepén volt a Roma Büszkeség Napja alkalmából rendezett felvonulás. A romák emberi méltóságáért és állampolgári jogaiért demonstrált a budapesti Mátyás téren gyülekező több ezer résztvevő.

Több mint kétszáz magyar romát fogadott novemberi általános audienciáján a római Szent Péter téren Ferenc pápa. A zarándokok az ország különböző pontjairól érkeztek, Székely János püspök kíséretében. Ekkor fordult elő először, hogy a pápa magyar nyelven is köszöntötte a híveket, és magyarul is felolvastak részleteket a Szentírásból, amire a magyar csoport közös énekléssel válaszolt. A roma zarándokok elhozták magukkal a keresztet, amelyet éppen tíz évvel korábban II. János Pál pápa áldott meg, és amelyre most Ferenc pápa is áldását adta.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink