Bogdán Péter blogja

„Coccialista” emléktábla

2014. január 9. | Bogdán Péter

„Odatették ezt a coccialista emléktáblát, hát sajnos télen nem lehetett látni, mert eltakarta a hó… Nahát, a hónak legalább esze van!”

A Magyar Közlönyben megjelent, hogy a kormány emlékművet állít a német megszállás 70. évfordulójára a fővárosi Szabadság téren. Az Orbán-kabinet állásfoglalása szerint minden magyar áldozat előtt le akarják róni a kegyeletüket az ország tragikus megszállására emlékeztető alkotással, meg, persze, a holokauszt 70. évfordulójára szervezett emlékévvel. A konzervatív kormány „társadalompolitikai szempontból” azt is fontosnak tartja, hogy az emlékmű március 19-re elkészüljön, ezért is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügynek nyilvánították.

Az MSZP Roma Tagozata felháborodva reagált a hír hallatán, mert szerintük a kormány ezzel antiszemita és rasszista kegyhelyeket létesít. Álláspontjukhoz csatlakozott az Együtt-PM, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is. A Jobbik szimpatizál az elképzeléssel, és egyúttal eltávolíttatná a Szabadság téren lévő szovjet emlékművet. A szocialisták Roma Tagozata annak a véleményének is hangot adott, hogy ha a kormány valóban tisztelegni akar minden magyar áldozat előtt, akkor jelölje ki a többször elutasított „roma sátor”, a cigány integrációval foglalkozó kulturális és kutatóközpont helyét, még hozzá ugyanolyan gyorsan, mint ahogy a német megszállás emlékművének felállításáról döntöttek.

Nehéz kideríteni, hogy ebben az ügyben kinek van igaza. Szerintem komolyan vehető az a kormányzati nyilatkozat, hogy nem akarnak semmi mást, csak emléket állítani a nácizmus minden áldozatának. Ugyanakkor tragikomikus, hogy „társadalompolitikai szempontok” miatt kell tartani a március 19-ei határidőt, meg hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyről van szó. De ebből a tragikomikus helyzetből jól is ki lehetne jönni.

Azt feltételezem, hogy „társadalompolitikai szemponton” azt érti az Orbán-kabinet, hogy március 19-nek az ilyen típusú felemlegetése – hetekkel a választások előtt – egyértelmű üzenet hordoz a holokauszt emlékévvel mindenkinek arról, hogy a Fidesz–KDNP-kormány elhatárolódik a Jobbiktól. És ha ezt megteszi, akkor az már nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedő üggyé válik, mert a külföldnek is egyértelműen megüzeni a rezsim, hogy nem akarnak szélsőjobboldali diktatúra irányába elmenni. Vagyis az Orbán-kormány álláspontja elfogadható lenne, ha az MSZP Roma Tagozata nem azzal állna elő, hogy azért tévedés ez a gondolatmenet, mert Magyarországon jelenleg olyan közhangulat van, amely nem azt fogja belelátni ebbe az emlékműbe, amit a Fidesz–KDNP akar, hanem azt, amit a Jobbik.

Hogy mennyire valóságos ez a lehetőség, azt egyértelműen mutatja, a szélsőjobboldali párt úgy üdvözölte az emlékműnek a felállítását, hogy rögtön hozzátette: a szovjet emlékművet gyorsan vigyék el onnan, és ezzel az új egyedül állhatna a Szabadság téren. Orbánék tehát házhoz mentek a pofonért, már amennyiben ez a kép itt megengedhető.

Ebből a történetből is kiderült, hogy valóban nincs semmi új a Nap alatt. Az egyik kedvenc kabaréjelenetemben Hofi Géza a következőket mondja:

Képzeld el, Erzsébet híd budai hídfőjénél, a parkban van egy okos, coccialista emléktábla, valami tanácsi népművelési akármi tetette oda, igaz. Hagyjál, majd megnyugszom, hagyjál! Odatették ezt a coccialista emléktáblát, hát sajnos télen nem lehetett látni, mert eltakarta a hó… Nahát, a hónak legalább esze van! Na, idézem a coccialista tábla szövegét, szó szerint, azt mondja – ha csak rá gondolok –, na: »Budapesti partizánok felrobbantották Gömbös Gyula fasiszta miniszterelnök szobrát.« – ez van rajta, ja. De hogy kik voltak a partizánok, azokra már a franc se kíváncsi. Hát, nekem is úgy tele van velük a púpom! Mert ők robbantgatnak, ugye? Mire kell emlékezni a coccialista tábla szövege szerint? Hogy ezen a helyen állt Gömbös Gyula fasiszta miniszterelnök szobra. Gyula bácsi!! Nem felejtünk el, amíg élünk! Meg amíg ilyen táblát tesznek ki.”

Hofi Géza mondataival felvértezve hadd kérdezzem meg én is: Mi is van azzal a roma sátorral? És hogyan is állunk a roma sátor társadalompolitikai és nemzetgazdasági jelentőségével?

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Gondolatok Gyurcsány Ferenchez
Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.
Törlesztés
Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink