Komolyan

„Útravalók” – ösztöndíjpályázatok

2014. január 9. | Forgács Marietta

Kevés már az idő azok számára, akik támogatást szeretnének kapni tanulmányaikhoz. Bár a középiskolákban a téli szünet csak nemrég fejeződött be, a főiskolákon, egyetemeken pedig a vizsgaidőszak kellős közepén járnak a diákok, a tanulmányi ösztöndíj pályázatok határideje hamarosan lejár. Mivel az elmúlt években alaposan átalakult a rendszer, összegyűjtöttük az érintettek számára a legfontosabb tudnivalókat.

„ROMASTER”

A HBLF–Romaster Alapítvány pályázatot hirdet középiskolai tanulóknak, akik felsőfokú tanulmányaikat gazdasági, műszaki vagy egészségügyi szakon akarják folytatni. Hátrányos helyzetű, magukat cigánynak valló középiskolai tanulók jelentkezhetnek, akik a 2014/2015-ös tanévben vagy azt követően érettségiznek, és nappali tagozaton szeretnének járni a fenti szakokra. A tanulmányi támogatás mértéke a 2013/2014-es tanévben havonta 24.000 Ft (évi 12 alkalommal, a tanulmányok teljes időtartamára, azaz nagyjából 5-7 évre).

A támogatás felhasználható tanrenden kívüli nyelv tanulására, illetve a továbbtanuláshoz kapcsolódó oktatáshoz, oktatási anyagok, eszközök vásárlásához, utazási támogatáshoz.

A Pályázatot a HBLF–ROMASTER Alapítvány titkárságához mint a támogatás lebonyolításának szervezőjéhez lehet benyújtani (1139 Budapest, Váci út 99.), a jelenlegi oktatási intézmény jóváhagyásával. Határidő: 2014. január 17.

További információt a hblf@hblf.hu e-mail címen lehet kérni. A felhívás ezen a linken olvasható.

„Útravaló” esélyteremtő ösztöndíjak

Az „Út a diplomához” felsőoktatási esélyteremtő ösztöndíj- és önköltség-támogatási programban részt vehetnek azok, akik felsőoktatásban tanulnak és magukat romának vallják. Jelentkezni a 2013/2014. tanév őszi és tavaszi félévre lehet, az Útravaló – MACIKA Ösztöndíjprogram keretében.

A felhívás két összetevőből áll:

Az „A” egy ösztöndíj-támogatási komponens, amelynek keretében összességében 200.000 Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető a 2013/2014-es tanév I. és II. tanulmányi féléveire (10 hónapra).

A „B” komponensben, az önköltséges képzés keretében a hallgató maximum 220.000 Ft/félév önköltség-támogatásban részesül. A támogatás nem haladhatja meg a képzési önköltség 85%-át, és nem lehet kevesebb, mint a 60%-a. A hallgató önköltségének mértékétől függően a számára megítélhető legmagasabb támogatást kapja.

A pályázatkezelő meghosszabbította a beadási határidőt, így az ösztöndíjprogramban való részvételre 2014. január 31-ig lehet jelentkezni.

További információk találhatók ezen a linken.

Az „Út a szakmaválasztáshoz” pályázat célja, hogy a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma tanulókat segítse a piacképes szakma kiválasztásában, valamint tanulmányi átlageredményüktől függő ösztöndíjjal ösztönözze őket az általános iskola befejezésére és a továbbtanulásra.

A program keretében kizárólag az nyújthat be pályázatot, aki sikeresen befejezte az általános iskola 6. vagy 7. osztályát, és a 2013-as tanévben a 7. vagy 8. osztályos tanulmányait megkezdte, illetve akinek a 2012/2013-as tanév végi átlaga eléri a 2,51-et.

Az ösztöndíj mértéke az ösztöndíj folyósításának első évében, a 7. vagy 8. évfolyam első félévében tanulónként 10.000 Ft havonta, amelyet a szerződéskötést követő hónaptól lehet megkapni.

A pályázat benyújtásához előzetes regisztrációra van szükség, melyet a www.munka.hu címen, a tanulói regisztráció menüpontban lehet megtenni. A pályázatot 2014. január 15-ig lehet benyújtani. További információk találhatók ezen az oldalon.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink