Beszélgessünk

Szerződés keretében eladták a roma-cigány jelzőt

2014. január 16. | Forgács Marietta

A Sostar?/Why? roma művészcsoport különleges performanszot tartott a Majakovszkij 102 galériában, ahol szerződéskötés keretében többen is döntöttek a „roma” jelzőjük eladásáról, bérbeadásáról. A „áru” kelendő volt, és a vásárolók közt egyaránt voltak civil szervezetek és művészek.

A Sostar?/Why? művészcsoport ünnepélyes szerződéskötést kezdeményezett meghívott vendégekkel, ahol eladták a Roma, Cigány, Gipsy
fogalmakat. A művészcsoport nem az etnikai származását bocsátotta áruba, hanem azon a tudathasadásos állapoton akart változtatni, amely a csoport tagjait – roma származású írókat, művészeket – etnicizáló és moralizáló szerepvállalásra kényszeríti.

A rendezvényen, a Metszéspontok I-III. programsorozat részeként, többek között bemutatták Tihanics Norbert Berlinben forgatott rövidfilmjét, Kállai András képzőművész “Dagadt Barbie” performanszát, valamint Stalter György fotóművész önarcképét.

A kiállítást Choli Daróczi József nyitotta meg, és arról beszélt, hogy ha nincs sajátossága és nincs külön ismeréve a németalföldi vagy itáliai reneszánsznak, akkor nincs afrikai és nincs indiai sajátossággal rendelkező művészet sem, csak „világművészet” van. Őt identitása eladásáról kérdeztük, valamint arról, hogy a cigányságának köszönheti-e sikerét.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


forrás: Saatchionline.com

A kiállításon résztvevő művészek olyan dokumentumokat, írásokat, fotókat, állami kitüntetéseket, újságcikkeket mutattak be, amelyek nem az etnikai hovatartozásukra utalnak, hanem arra, hogy a magyar és az európai kultúrkörben határozzák meg a helyüket. Az Egyesült Államokból élő Balogh Julianna akkor érezte szabadnak magát, amikor senki számára nem volt fontos, vagy meghatározó a roma származása.


Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A szerződéskötő teremben a meghívott művészek, valamint a kulturális intézmények munkatársai különböző ajánlásokat tettek egymásnak, hosszú- vagy rövidtávra. Az első szerződéskötők egyike Daróczi Ágnes (népművelő, 1972-ben a Ki mit tud negyedik helyezettje) volt, akivel Gere Mariann színművész egyezkedett a roma identitásról. Az aláírást követően azt kérdeztük, hogy miről állapodtak meg a szerződésben.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A kiállítás, a „Sostar” csoport művészeinek és a meghívott alkotóknak mintegy 20 fotója, írása és különféle művei a Majakovszkij 102 galériában (Budapest, Király utca 102., www.tranzit.hu) február 14-ig lesznek láthatók.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink