Beszélgessünk

Politikai körkép a cigány érdekképviseletről

2014. január 17. | Nótár Ilona

A sosinet.hu cikksorozatban kérdezi a politikai pártok és a most szerveződő csoportok képviselőit a céljaikról. A Magyar Szocialista Párt következik, amelynek Roma Tagozatát Balogh Artúr vezeti.

AZ MSZP Roma Tagozatának elnökeként mit gondolsz az önálló cigány párt szervezéséről?

Azt, hogy erre nincs szükség. A mai állapotok között egy ilyen formáció képtelen megjeleníteni és hatékonyan képviselni a roma érdekeket, hiszen semmi esélye nincs a parlamentbe jutásra, sőt még az 1%-ot sem tudja elérni. Beszédes és sokat sejtető, hogy a cigány pártok környékén azokat látjuk, akik kiszorultak a politikai térből. Ezeknek a pártoknak sem világképe, sem hiteles politikusai nincsenek. Nagy hiány van a programok terén is, hiszen nem tudnak egyebet kínálni, mint amit a többségi pártok. Nincsenek benne önálló gondolatok, és amit hallottam tőlük, azt másoktól szedték össze.

Mi lenne nekünk, cigány embereknek a jobb megoldás?

A cigány pártok szervezői – tapasztalatlan jogvédői szemlélettel – egy olyan térben kezdik el a cigány ügyet képviselni, ahol ezzel csak haragot, dühöt és további konfliktusosokat generálnak az egész cigánysággal szemben. Amikor például ugyanabban a faluban a polgármesteri posztért egyszerre indul egy jobbikos és egy cigány párti jelölt, csak idő kérdése, hogy a pártok egymásnak essenek. Akár áldozatokat követelő etnikai konfliktussá fajulhat a dolog. Főleg ha olyan jogvédők vesznek részt ebben a küzdelemben, akik úgy gondolják, hogy az a politika, ha asztalt csapkodunk, követelőzünk, hazudozunk és tüzet szítunk. Azzal, hogy egyenlőségjelet tesznek a jobb- és a baloldal közé, etnikai konfliktust generálnak és valótlan dolgokat állítnak, az eredmény nem lehet más, mint békétlenség.

Ennek tükrében mik legfőbb céljaitok?

A MSZP Roma Tagozatnak és a baloldali romáknak a célja egy új baloldali roma politikai kultúra kialakítása, amely elősegíti a hosszú távú céljaink megvalósítását. El akarjuk érni, hogy 15 éven belül legyen roma származású alkotmánybíró, házelnök, alelnök a baloldal legerősebb pártjából, és hogy roma szakemberek dolgozzanak minél több nem cigány területen. Az Európai Unióban egy 20 fős önálló roma képviseletet tűztünk ki célul, ez Magyarországot tekintve plusz két képviselőt jelentene. De lesz roma színházigazgató és roma közszolgálati tévé, rádió. Társadalmi tekintetben a szegénység folyamatos felszámolása és a roma identitás megerősítése a legfontosabb cél. Rövid- és középtávon meg kell erősíteni a roma képviselet az önkormányzatoknál, és biztos helyet kell szerezni a parlamentben – így még kevésbé lesz szükség cigány pártra. Felszámoljuk a közmunkát, szociális gazdaságokat hozunk létre, bevezetjük a garantált, feltétel nélküli alapjövedelmet, az országos cigány önkormányzatot visszaszerezzük a romák számára, már az általános iskolákban elkezdődik a tehetséggondozás. Az új alkotmányban a nemzetiségek megint államalkotó tényezőkként legyenek megemlítve, a cigányság pedig mint nemzetiség legyen feltüntetve. A korábbi alkotmányban kisebbségnek neveztek bennünket, a mostaniból pedig ki is hagytak.

Miért nem tudják egyesíteni a különböző cigány csoportok az erőiket, ha egyszer elvileg azonosak a céljaik? Terveztek-e együttműködést más, nem roma pártokkal, szervezetekkel?

A jövőnkkel kapcsolatban a cigány pártokkal ellentétesek a céljaink és az elképzeléseink. Mi egy békés, szolidáris, baloldali szemléleten nyugvó, egységes országot akarunk építeni, ahol nem kérdés a származás. Egy gondoskodó, jóléti, segítő állammodellben hiszünk, amelyik „színvak” a szegénység tekintetében, és a cigányügyet nem szegényügyként tünteti fel. A kirekesztést, a rasszizmust – a törvényeken túl – csak a közös célok elérésébe fektetett közös munka képes felszámolni, nem pedig a konfliktusok kiélezése.

Hogyan tudjátok elérni a szavazóitokat? Hogyan tudjátok megvalósítani a terveiteket?

A MSZP Roma Tagozata arra törekszik, hogy minden szakterületen már a témák felvetésénél jelen legyen, a párton belül. Élünk a párt adta jogokkal, és maradéktalanul eleget teszünk a kötelezettségeinknek. Fegyelmezettek vagyunk, hiszünk a közösségünk erejében – és a közösségen természetesen az MSZP-t értem. A szegénység felszámolása mellett számunkra a legfontosabb cél hazánk fejlődése, és csak ezután következik a roma érdekek képviselete. Azt gondoljuk, hogy először emberi és hazafiúi kötelességeinket kell teljesíteni, és csak utána vagyunk romák. Csak így lehet hatékonyan és békésen képviselni a roma érdekeket.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink