Beszélgessünk

Politikai körkép a cigányok érdekképviseletéről

2014. január 27. | Nótár Ilona

A sosinet.hu cikksorozatban kérdezi a politikai pártok és a most szerveződő csoportok képviselőit a céljaikról. Válaszol Sztojka János, a Megújult Magyarországi Roma Összefogás Párt (MMRÖP) vezetője.

Megvan már a párt? Indulnak az áprilisi választáson?

Az idő rövidsége miatt nem volt esély arra, hogy bejegyeztessünk egy új pártot, ennek ellenére a Megújult Magyarországi Roma Összefogás Pártban látjuk a roma érdekérvényesítés leghitelesebb formáját. Bízunk abban, hogy az elhivatottságunk és a rátermettségünk kivívja a romák támogatását. Reméljük, hogy – bemutatva a szakmai programunkat – egyre aktívabban részt vehetünk egy új gazdaságpolitika megvalósításában, és beleszólhatunk a politikai életbe.

Össze akarnak fogni valamilyen más szervezettel, politikai párttal, akár roma, akár nem roma csoporttal?

Természetesen nyitottak vagyunk bármilyen összefogásra, amennyiben az a romák érdekeit szolgálja. Hajlandóak vagyunk tárgyalni azokkal a pártokkal, amelyek célul tűzik ki a romák érdekeinek tényleges képviseletét, legyen az jobb- vagy baloldali. Egyedül a Jobbiktól zárkózunk el.

Mik a legfontosabb céljaik?

Komplex felzárkóztató programunk van a mélyszegénység és a diszkrimináció problémáira, emellett erőteljes gazdaságpolitikai reformprogramokat dolgoztunk ki. További fontos célunk, hogy legitimitást szerezzünk a romák nemzetiségi jogainak, lehetőséget teremtsünk identitásukat megőrizéséhez és ápolásához. Fontos a roma kultúra és hagyományőrzés, a másságon alapuló értékek megismertetése, és az, hogy írott formában is megismertethessük íratlan kultúránkat az egész társadalommal.

Segíteni szeretnénk a munkanélküliség megoldásában is, illetve feladatunknak tekintjük a nevelőszülők és az állami gondozottak érdekképviseletét. Az önhibájukon kívül fedél és munka nélkül maradt családok felkarolása is nagy hangsúlyt kap a terveink szerint.

Égető probléma a cigánytelepek felszámolása, az új üzleti-ökonómiai arculat megteremtése, és az agrárgazdálkodás elterjesztése. Itt elsősorban az Unió területén hiánycikknek minősülő termékek előállítására gondolok.

Ezeket a feladatokat más pártok is megfogalmazzák. Önök miért lehetnek sikeresebbek ezen a területen?

Először is azért, mert nekünk már van programunk, szemben a többiekkel, akik erre nem voltak képesek. Amerikai példák alapján fogalmaztuk meg a gazdaságpolitikai törekvéseinket. Átfogó koncepciókkal rendelkezünk, amelyek elősegítik az elmúlt húsz évben elmaradt integráció megvalósítását.

Nem gondolja, hogy nagyobb sikert érhetnének el, ha csatlakoznának egy már működő párthoz, szervezethez?

Nem, mert az elmúlt húsz év sikertelensége azt bizonyítja, hogy a jelenlegi politikai elit képtelen maradandó változtatások bevezetésére, és hiteltelenek a felnövekvő roma értelmiségi generáció számára.

Megfelelő emberek állnak jelenleg a roma politikai elit élén?

A roma politikai szervezetek élén álló vezetők alkalmatlanok a posztjuk betöltésére. Tájékozatlanok, felkészületlenek mind a hazai, mind a külföldi feladatokra, és nincs üzleti stratégiájuk. A nagyobb politikai pártokban megjelenő roma politikusok nem tudtak átütő sikereket elérni, és nem álltak elő megvalósítható, értékelhető programmal. A most induló roma pártoknak nincsen elképzelésük, hogyan lehetne a romák mindennapi problémáit megoldani, és a lehető leggyorsabban integrálni őket.

Ön Amerikában él és dolgozik. Mennyire hiteles az, amit a magyarországi romáknak mond?

Az Opre Rom program – amelyet amerikai példára külföldi üzletemberekkel, szakemberekkel dolgoztunk ki – azt a szemléletváltást hordozza, amelyre a magyarországi romáknak és gazdasági szakembereknek szükségük van a sokak által régóta várt változás elérése érdekében. Elnökségi tagja vagyok a World Roma Federationnek, az első és egyetlen Roma Cserekereskedelmi Kamarának, valamint a Londonban bejegyzett Roma Egység Uniónak, amelyhez eddig 14 tagország csatlakozott. Az ezekben a szervezetekben való aktív részvétel és az itt szerzett tapasztalat sokat segített egy olyan új szemlélet elsajátításában, amely meggyőződésem szerint szükséges a jelenlegi, reménytelennek tűnő helyzet megoldásához. A változáshoz olyan roma politikusokra van szükség, akik több nyelven beszélnek, felkészültek, van ötletük a problémák megoldására, és van rálátásuk a parlamenti, az uniós és az ENSZ-képviseletekre. A mögöttem álló szakmai csapattal mi minderre képesek vagyunk, rendelkezünk a szükséges ismeretekkel és tapasztalatokkal, ezért bízunk a változásban és bizakodva állunk a ránk váró kihívások elé.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink