Beszélgessünk

Politikai körkép a cigányok érdekképviseletéről

2014. január 28. | Nótár Ilona

A sosinet.hu cikksorozatban kérdezi a politikai pártok és a most szerveződő csoportok képviselőit a céljaikról. Kamarás István válaszol, az újonnan alakult Roma Párt vezetője.

Miért van szükség egy külön cigány pártra?

Az elmúlt huszonöt év elég hosszú volt ahhoz, hogy konzekvenciákat vonjunk le belőle: hatalmas hiba volt életünk, gyermekeink jövőjét nem roma pártokra bízni. Viszont a demográfiai mutatók és a cigányság egyre magasabb iskolázottsága bizakodásra ad okot. Ezek együttesen azt a reményt erősítik bennünk, hogy egy sikeres, etnikai alapú cigány párt javíthatja a kilátásainkat a romló és elviselhetetlen életkörülményeink ellenére is.

Miért lesz így jobb nekünk, cigány embereknek?

Erős, sikeres és magas szintű érdekképviselet segítségével garantálhatjuk cigány testvéreink biztonságát. Ezen keresztül, hosszú távon könnyebben tudunk beleszólni saját sorsunk, életünk irányításába. A romáknak szánt – de korábban mindig ellopott – pénzek tisztességes felhasználásával szociális fordulatot, sokkal jobb életkörülményeket teremthetünk népünk számára.

Mik a párt legfőbb célkitűzései?

Hosszú távon gondolkodunk, mert a kapkodás nem hoz eredményt. Eddig még senkinek nem sikerült lerakni a demokratikus országgyűlési képviseletünk alapjait. Először ezt a munkát kell elvégeznünk. Az elmúlt húsz évvel leszámolunk, közöttünk nincs keresnivalója bűnözőknek, cigányokból élősködő tolvajoknak. Olyan cigány párt alapjait akarjuk lerakni, ahol valóban fontos az erkölcsösség és a szakmaiság. Az értelmiségi cigányok nálunk kibontakozhatnak, és a pártot sajátjuknak érezhetik. Dinamikus politizálásunkkal új életfeltételeket nyújthatunk a magyarországi cigányság számára.

Ha elvileg azonosak a különböző cigány csoportok céljai, miért nem tudják egyesíteni az erőiket? Tervez-e a párt együttműködést más, nem roma pártokkal, szervezetekkel?

Az elmúlt húsz év politikai szélhámosaival nem akarunk együttműködni, ugyanis hatalmas rombolást végeztek a cigánypolitikában, a romák életfeltételeiben és megítélésében. Ellenben látok reményt az együttműködésre – a cigányság minél erősebb érdekképviselete érdekében – azokkal a szervezetekkel, illetve vezetőikkel, akik az elmúlt huszonöt évben nem adták el magukat, és azokkal is, akik most akarnak a politika színterére lépni. A cigányság érdekeit szeretnénk képviselni, ugyanakkor tisztességes nem roma pártokkal is hajlandóak vagyunk egyeztetni a programunkat.

Kikre gondoljunk, amikor „politikai szélhámosokról” beszélsz?

Példákat bármelyik oldalról tudok mondani. Jobbról például azt, aki többszörösen büntetett előéletű, börtönviselt, köztársasági kegyelemben is részesült, és ma a Fidesz parlamenti képviselője. Népbolondítónak gondolom, aki az elmúlt húsz évben nem tett semmi mást, mint az anyagi haszonszerzése érdekében kiszolgáltatta a cigányságot. Diktatórikus módszereivel, gátlástalanságával megakadályozott minden keresztény-konzervatív elképzelést, tevékenységet.

Ezzel a jelzővel illetem a liberális politikai iskolából kikerülő cigány személyek többségét is, de leginkább azt az embert, aki – az anyagi csábításnak engedve – rengeteg rossz, helytelen döntést hozott, hátráltatva ezzel a cigányság politikai kultúrájának kifejlődését. Az az ember, aki a 2010-es országgyűlési választáson hatalmasat bukott, mégis képes volt a cigányság kiárusításával a politika élvonalában maradni, számomra nem más, mint szemfényvesztő. Arrogáns, mindent és mindenkit legázoló magatartásával komoly visszatetszést kelt a cigány értelmiségiek többségében.

Azok is nyugodtan magukra vehetik a politikai szélhámosság vádját, akik úgy próbálnak a politika világában érvényesülni, hogy ahhoz sem erkölcsi alapjuk, sem egyetemi szintű végzettségük nincs. Az, hogy ezek az emberek pozícióba kerülhettek, a teljes magyar politikai elit szégyene is.

Mi a párt rövid távú célja? Hogyan tudjátok elérni a szavazóit és megvalósítani a terveit?

Elsősorban a demokratikus országgyűlési képviselet alapjait szeretnénk lerakni. A XXI. századhoz méltó, modern, demokratikus cigány párt megformálása a cél, hogy akaratunkat, álmainkat ne homokra, hanem kősziklára építhessük. Szeretnénk egymás véleményét és személyét megbecsülve, tisztességes cigány politikai kultúrát meghonosítani. A cigánytelepeken, cigánysorokon való folyamatos jelenlétünkkel és minőségi kommunikációval szeretnénk elérni hatékonyabb és eredményesebb együttműködésünket a romákkal.

Remélhető a parlamenti képviselet elérése?

A politikai nyomásgyakorlás leghatékonyabb demokratikus eszköze a parlamenti jelenlét. E célról nem mondhatunk le, még akkor sem, ha ehhez sok munka és még több idő szükséges. Látok esélyt arra, hogy kitartó szakmai munkával, viszonylag rövid időn belül 3-4%-os parlamenti választási eredményt tudunk elérni, ami a nulláról indulva jelentős előrelépés lenne. Később, legalább 5%-ot szerezve bekerülhetünk a Parlamentbe. Ez a fordulat új, eddig elképzelhetetlen társadalmi, politikai és szociális eredményt hozna a magyarországi cigányság számára.

Miért éppen most tűnik megvalósíthatónak ez a terv?

Számomra most vált egyértelművé, hogy az előző kormányokhoz hasonlóan a keresztény-konzervatív oldal – ahová mindig is tartoztam – sem tudja, talán nem is akarja tisztességesen megoldani a cigányság problémáit. Bukni látszik a tézis, hogy a keresztény eszmerendszer képes a szegényeket, az elesetteket képviselni. Ezért tettem magamévá a cigány értelmiség már régóta szorgalmazott célját, az etnikai alapú politizálást, elfogadtam és képviselni szeretném. A Roma Szakkollégium – amely létrehozta a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatot – máriapócsi találkozóján kimondta az etnikai alapú politizálás szükségességét. Legfőképpen ezért a Roma Szakkollégium valamikori hallgatóira és a KRSZH azon agilis fiataljaira számítok, akik elszántságot éreznek, és tenni szeretnének a népükért. Továbbá szeretnénk együttműködni a fiatal, többgyermekes családokkal, hogy a gyermeknevelésben valós, érezhető segítséget nyújtsunk a számukra. Szeretnénk együtt dolgozni, küzdeni és gondolkodni azokkal az emberekkel, akik az elmúlt huszonöt év vesztesei, elszenvedői – legyenek diplomás értelmiségiek vagy egyszerű kétkezi munkások. A cigányság problémáit együttes erővel tudjuk csak orvosolni, ezért szükség van minden, változást akaró cigány emberre, aki biztonságban és jó körülmények között szeretné tudni a családját.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink