Beszélgessünk

Politikai körkép a cigány érdekképviseletről

2014. február 5. | Nótár Ilona

A sosinet.hu cikksorozatban kérdezi a politikai pártok és a most szerveződő csoportok tagjait a céljaikról. Osztolykán Ágnes, a Lehet Más a Politika (LMP) képviselője nemrégiben jelentette be, hogy nem indul a következő válaszoltáson.

Sokakat meglepett a hír. Miért döntöttél úgy, hogy kivonulsz a politikai életből, illetve hogy ott hagyod az LMP-s képviselői helyedet?

Elsősorban a nyolcéves fiam segített a döntésben, még ha ezt nem is tudatosan tette. Tudom, hogy szüksége van rám, most még inkább, mint eddig, mert második osztályos, és segítenem kell őt a tanulásban,a fejlődésben. Az elmúlt négy évben a munkám miatt sokszor kellett azt válaszolnom a fiamnak reggelente, hogy „nem tudom, mikor érek haza, de amikor reggel felébredsz, már itthon leszek veled”. Egyedülálló anyaként nehéz összhangot teremteni egy ilyen időigényes munka és a gyermeknevelés között.
Másodsorban be kellett látnom, hogy az elmúlt négy évben, amelyet a parlamentben töltöttem, kevés valós sikerélményben volt részem. Nagyon nehezen és kis lépésekben sikerült megvalósítani az oktatási szakpolitikai céljaimat, céljainkat. Nem szerettem volna díszcigány lenni, inkább azt remélem, sikerült bebizonyítanom, hogy van a parlamentben felkészült és elhivatott roma oktatási szakpolitikus is.
Abban bíztam naivan, amikor a parlamentbe kerültem, hogy a roma értelmiségiek (párthovatartozástól függetlenül) teljes mellszélességgel támogatni fognak, érteni fogják a szándékaimat, és belátják, hogy ez egy új színtér az életembe, egy új szakma, melynek igazából nincs beletanulási szakasza, hanem a mélyvíz. Hogy látják azt is, mindezt értük teszem, mert továbbra is segíteni szeretnék.

Harmadrészt – és ez az én hibám, vagy hiányosságom – nem fordítottam elég időt és energiát arra, hogy az LMP-n belül lobbizzak, és megerősítsem a helyzetemet. A képviselőségem mellett semmilyen más tisztséget nem vállaltam. A pártunk listáját látva szomorúan vettem tudomásul, nem volt annyi politikai bölcsesség bennünk, hogy a sor élére olyan emberek kerüljenek, akik már bizonyítottak, akiket ismernek, és ezért van hitelük a szavazóknál.
Nemrég Amerikában jártam, ahol mindezt alaposan végiggondoltam, és arra jutottam, kiszállok. Négy évre esküdtem fel, és ezt a ciklust végig is csinálom tisztességgel. Természetesen bízom az LMP választási sikerében, annak ellenére is, hogy az országos lista befutó helyein nincs roma jelölt. Sajnos, az MSZP-nél sincs, a Fideszről meg beszélni sem érdemes.

Nem gondoltál arra, hogy a jelenléteddel te is segítsd az etnikai alapon szerveződő pártokat?

Ez egy régi és hosszú vita. Az LMP-ben is sokat beszéltünk arról, hogy konkrét roma programok kellenek cimkézett roma pénzekkel vagy a hozzáférést kell kiszélesíteni, mindenki számára elérhetővé tenni. Az LMP a 2010-es választásokon színvak esélyegyenlőségi programot hirdetett. Azt gondolom, hogy sok esetben azonban az élet megcáfolja az elméletet és talán ezen még sokat kellene gondolkodnunk. Azonban azt gondolom, hogy mindez nem azt vetíti előre, hogy a meglévő problémákat egy cigány párt orvosolni tudná. Nem hiszek az etnikai alapú politizálásban. Ugyanakkor ilyenkor mindig eszembe jut Nicolae George, aki egy karizmatikus romániai cigány ember volt. Képes volt arra, hogy szorosan együtt tartsa a fiatal romániai értelmiségi közösséget. Hosszú ideig figyeltem, ahogy ezek az emberek összeülnek a konferenciákon, és vitáznak a sorsuk jobbra fordításáról. Azt vettem észre, hogy tagjaik lassan minden nagyobb nemzetközi szervezetben képviseltetik magukat. Csak ezt követte a pártalakítás ötlete, és az, hogy képviseltessék magukat a parlamentben.

Szerinted Magyarországon van most ilyen karizmatikus ember?

Igen, több is, de sajnos ezek az emberek megkeseredtek a sok kudarc és a széthúzás miatt. Azt hiszem, hogyha a most alakult cigány pártok közül valamelyike be is kerülne a parlamentbe, azt erősítené, amit inkább elkerülni szeretnénk. Beskatulyázná őket a többi párt, és csupán azokban az ügyekben kapnának valamilyen szerepet, amelyről a többség úgy ítéli meg, hogy a romákat is érinti, érintheti. Pedig éppen az a lényeg, hogy a romák társadalmi és gazdasági intergrációjának kérdése a szakpolitikák minden egyes szintjén meg kellene hogy jelenjen. Szerintem elsősorban erős alapokon álló civil közösségeket kellene létrehoznunk

Milyen terveid vannak a közeljövőre?

Amint azt már több alkalommal említettem, tanulni szeretnék, és megosztani a már megszerzett tudásomat. Oktatási szakpolitikusként fontos, hogy folyamatosan képezzem magam, nemzetközi tapasztalatokra tegyek szert, átlássam és minél jobban ismerjem a folyamatokat. Keresem azt a helyet, ahol a tudásomat a legjobban hasznosíthatom. Egyébként amikor a civil szférában vagyok, azt hiszem, a közigazgatásban lehetne többet tenni, ha pedig ott vagyok, akkor a civil szférában látom inkább a változás esélyét. Ez egy örök dilemma.
Kíváncsi is voltam a politikára, és megvalósíthattam egy régi álmomat: a barátaimnak évekkel ezelőtt egy kellemes estén azt mondtam, amikor a Parlamenttel szemben sétáltunk: „Meglássátok egyszer még itt fogok dolgozni”. Sokat tanultam, jót és rosszat egyaránt, láttam, milyen a belső élete egy pártnak, az Országháznak, és olyan embereket is megismertem, akiknek a politikai rutinját érdekes volt közelről látni.től sokat tanulhattam. Ezekért a tapasztalatokért hálás vagyok, és igyekszem őket felhasználni a jövőben.

És a távolabbi céljaid?

Büszke vagyok az elmúlt négyéves oktatási szakpolitikai munkámra. Nem zárom ki, hogy egyszer még vállalok majd közéleti, politikai szerepet, de most inkább tanulni szeretnék. Meg persze igyekszem nagyon figyelni a fiamra, és ezt harmóniába hozni a leendő munkámmal.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink