Bogdán Péter blogja

Tiszteletet követelek!

2014. február 10. | Bogdán Péter

Ady Endre szellemi örököseként írom: a csőcselék a magyar kultúrának a töredékét sem ismeri úgy, mint én. Ebből van mesterdiplomám, ezért taníthatom– és visszautasítom, hogy bárki is politikai haszonszerzésre használjon fel.

Az Új Magyar Gárda vezetője az egyik parlamenti párt országos listáján címmel közölte az Athena Intézet (mely a belföldi, politikai extrémizmus területét kutatja), hogy a Jobbik a pártlistája 55. helyén indítja a 2014-es országgyűlési választásokon az ÚMG vezetőjét, Mészáros Istvánt. Az elemzők szerint eddig is egyértelmű volt a szoros kapcsolat a Jobbik és az Új Magyar Gárda között, Mészáros István pártlistára állítását mégis olyan újabb szimbolikus lépésnek tekintik, amely arra utal, nem vehető komolyan az az állítás, amely szerint a Jobbik az elmúlt időszakban kezdett enyhén középre húzni.

Az Athena Intézet azért tartja aggályosnak a Jobbik lépését, mert úgy véli, hogy az ÚMG tagjai számos romaellenes és antiszemita akcióban vettek részt, ugyanúgy, mint az ÚMG elődje, amelyet a hasonló akciók miatt be is tiltottak. A szélsőséges párt döntése azt üzeni, hogy a Jobbik kétfrontos politikát folytat. Meg akarja szólítani a kevésbé radikális szavazókat, miközben maga mögé akarja sorakoztatni a „kemény magot” is.

Ezen a héten a 18-19. századi magyar történelmet tanítottam III. Károlytól Mária Terézián át Széchenyi Istvánig és Kossuthig. Többször beszéltem arról, hogy II. József németesítési törekvései milyen magyar ellenállást váltottak ki. Arról beszéltem, hogyan és miért került sor a magyar jakobinus mozgalom megszerveződésére, hogyan buktatta meg a császári titkos rendőrség 1794-ben, és hogyan végezte ki Martinovics Ignácot a Vérmezőn. Sokadszor tanítottam az egyszerű és összetett mondatok elemzését. Órákon át veséztem ki a gyerekekkel a magyar nyelv működését. És nem egyszer tárgyaltuk Petőfi Sándor, Arany János, Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály és Tompa Mihály költészetét.

Talán különös az én tollamon, de azon fáradozom, hogy megvalósítsam a Jobbik álmát. Azt hogy a magyar kultúra szépségei a következő évtizedekben is fennmaradjanak, és kovászává váljanak a magyar társadalomnak. Eközben meg azzal kell szembesülnöm, nagy-nagy tömegek nem is tudják elképzelni ebben az országban, hogy mindez igaz – és éppen ezért válok céltáblájává alantas politikai játszmáknak.

Több százezer felnőtt, nem roma elképzelni sem tudja, hogy egy roma tanárembertől tanulhatna, önmagukról. Ideje lenne felébredniük. Sőt: Ady Endre szellemi örököseként azt írom, hogy azért kellene ennek végre megtörténnie, mert a csőcselék a magyar kultúrának a töredékét sem ismeri úgy, mint én. Ebből van mesterdiplomám, ezért taníthatom. Ezért tiszteletet követelek magamnak emberként, tanárként – és visszautasítom, hogy a származásom miatt bárki is politikai haszonszerzésre használjon fel.

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Gondolatok Gyurcsány Ferenchez
Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.
Törlesztés
Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink