Műsoraink a C-street Rádión

Sosi magazin/C-street Rádió 1.

2014. február 12. | Botos Nikolett

- A Sostar?/Why? roma művészcsoport különleges performanszot tartott a Majakovszkij 102 galériában, ahol szerződéskötés keretében többen is döntöttek a „roma” jelzőjük eladásáról, bérbeadásáról. A „áru” kelendő volt, és a vásárolók közt egyaránt voltak civilszervezetek és művészek.

A Sostar?/Why? művészcsoport ünnepélyes szerződéskötést kezdeményezett meghívott vendégekkel, ahol eladták a Roma, Cigány, Gipsy
fogalmakat. A művészcsoport nem az etnikai származását bocsátotta áruba, hanem azon a tudathasadásos állapoton akart változtatni, amely a csoport tagjait – roma származású írókat, művészeket – etnicizáló és moralizáló szerepvállalásra kényszeríti.

A rendezvényen, a Metszéspontok I-III. programsorozat részeként, többek között bemutatták Tihanics Norbert Berlinben forgatott rövidfilmjét, Kállai András képzőművész “Dagadt Barbie” performanszát, valamint Stalter György fotóművész önarcképét.

A kiállítást Choli Daróczi József nyitotta meg, és arról beszélt, hogy ha nincs sajátossága és nincs külön ismeréve a németalföldi vagy itáliai reneszánsznak, akkor nincs afrikai és nincs indiai sajátossággal rendelkező művészet sem, csak „világművészet” van.

Az összeállításban Forgács Marietta elsőként Choli Daróczi Józseffel beszélgetett. Őt identitása eladásáról kérdezte, valamint arról, hogy a cigányságának köszönheti-e sikerét.

A kiállításon résztvevő művészek olyan dokumentumokat, írásokat, fotókat, állami kitüntetéseket, újságcikkeket mutattak be, amelyek nem az etnikai hovatartozásukra utalnak, hanem arra, hogy a magyar és az európai kultúrkörben határozzák meg a helyüket. Az Egyesült Államokban élő Balogh Julianna akkor érezte szabadnak magát, amikor senki számára nem volt fontos, vagy meghatározó a roma származása.

A szerződéskötő teremben a meghívott művészek, valamint a kulturális intézmények munkatársai különböző ajánlásokat tettek egymásnak, hosszú- vagy rövidtávra. Az első szerződéskötők egyike Daróczi Ágnes (népművelő, 1972-ben a Ki mit tud negyedik helyezettje) volt, akivel Gere Mariann színművész egyezkedett a roma identitásról. Az aláírást követően azt kérdeztük, hogy miről állapodtak meg a szerződésben.

A kiállítás, a „Sostar” csoport művészeinek és a meghívott alkotóknak mintegy 20 fotója, írása és különféle művei a Majakovszkij 102 galériában (Budapest, Király utca 102., www.tranzit.hu) február 14-ig lesznek láthatók.

- A pécsi “Színes gyöngyök” színt visznek a város életébe. Évek óta újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő, hogy a híres-hírhedt Meszes városrészében minőségi programokat kínáljanak a romák részére. Kelemen Zoltánné Várnai Anna azonban legújabb ötletével nehéz fába vágta a fejszéjét. A családon belüli erőszak ellen indított kampányt, mert úgy véli, ez nem része a cigány hagyományoknak, hanem csupán egy rossz beidegződés.

- Egyedül a cigány kisebbségnek van arra esélye, hogy nemzetiségi képviselőt juttathasson a parlamentbe. Ehhez kellene 20-30 ezer szavazat – véli László Róbert, a Political Capital szakértője. A politológus ugyanakkor felhívja a figyelmet a rendszer visszásságára is, miszerint ha a kisebbségi névjegyzékbe kéri valaki a felvételét, a pártok esetében csak az országos listára voksolhat.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi magazin/C-street Rádió 3.
A mai műsorban az alábbi témákkal várom önöket: - Debre Krisztinával, a csepeli Majd Megnövök baptista óvoda vezetőjével beszélgettünk. - Egyesül a két internetes roma rádió, a C-street és a Rigó Rádió? Többek között erről kérdeztük őket. - Mentort és tanárt is biztosít az 5 és 16 év közötti roma fiataloknak az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány. A részletekről a program megálmodóival beszélgettünk.
Sosi magazin/C-street Rádió 2.
A mai műsorban az alábbi témákkal várom önöket: - Készül az első cigány eposz. Jónás Tamás költővel beszélgettünk. - Nyári Oszkár színész is szerepel abban a darabban, amelyet nemrég mutattak be a Nemzeti Színházban. A Cigánytábor az égbe megy című darabot a kaposvári Csiky Gergely színház hozta el a fővárosba. - romáknak és nem romáknak egyaránt meg kell értenie, hogy mi egy nemzet vagyunk, ugyanazt érezzük egy magyar népdal hallatán. Choli Daróczi József magyar népdalokat énekelt cigányul és magyarul egyaránt a budapesti Muzikum Klubban.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink