Bogdán Péter blogja

Kipécézettek vagy bűnbakok?

2014. február 18. | Bogdán Péter

A cigányok azért mennek Nyugatra, mert a közép-kelet-európai nem roma politikusok ösztönzik őket erre azzal, hogy az anyaországban – a rasszista szavazóbázis és a hozzá nem értés miatt – nem rendezik megnyugtató módon a romák helyzetét.

Az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlással kapcsolatosan a tagállamokban élő 10-12 milliós roma közösséget nevezte meg legfőbb problémaként Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, EU-biztos – adta hírül a vs.hu internetes oldal. Reding szerint az említett jog kötelezettségekkel is jár, éppen ezért az EU-n belüli vándorlás szabadsága nem egyenlő a szociális segélyek igénylésének szabadságával. Az a véleménye, hogy a segélyekkel és a szociális juttatásokkal való visszaélés elsősorban a romák körében gyakori, ráadásul nem járatják iskolába a gyermekeiket, és ezért integrálni sem lehet őket. Reding úgy véli, a politikusok és a média részéről még soha sem érte annyi támadás a szabad munkaerő-áramlás uniós alapjogát, mint napjainkban. Végül hozzátette, hogy ideális esetben mindenki a saját szülőföldjén maradna, de a szegénység az embereket a gazdagabb országok felé hajtja.

Viszonylag ritkán kutatok határon túli témák után, most mégis kivételt teszek. Ugyanis ami az Európai Unióban történik, az valójában hazai ügynek minősül. Ami Brüsszelben elhangzik, az az összes tagállam, így Magyarország belügye is.

Felháborít Viviane Redingnek az a mondata, amely szerint ideális esetben mindenki a saját szülőhazájában maradna. Nem kevésbé csípi a szememet az, hogy a romákat pécézi ki az Unión belüli belső vándorlással kapcsolatos botrányokért. Ahelyett, hogy kimondaná: a cigányok azért mennek Nyugatra, mert a közép-kelet-európai, nem roma politikus kollégái ösztönzik őket erre azzal, hogy az anyaországban – a rasszista szavazóbázis és a hozzá nem értésük miatt – nem rendezik megnyugtató módon a romák helyzetét

Az emberek és a munkaerő szabad áramlásáról szóló alapjog az Európai Uniót Európai Egyesült Államokká minősíti. Ahogyan Washingtonnak átfogóan kell gondolkodnia az Amerikai Egyesült Államok gazdaság- és társadalompolitikájáról, ugyanúgy Brüsszelnek is átfogóan kell gondolkodnia ezekről a kérdésekről. Teljesen természetes, hogy az unión belül a munkanélküliek ott keresnek állást, ahol van. Mi másért is találták volna ki a szabad belső vándorlás jogát? Az pedig, hogy a romák is szeretnének élni ezzel a joggal, nem kifogásolható. Az Európai Unió nemcsak arról szól, hogy a Nyugat meggazdagszik az Unió közép-keleti országain, hanem részt kell vállalnia a 10-12 milliós roma közösség helyzetének rendezésében is.

Ha Viviane Redingnek valamilyen formában baja van a romákkal, és a tények is őt igazolják, akkor az ottani, nem roma kollégái fejére csapjon. Mert ha ez csupán a közép-kelet-európai „rasszista demokráciákhoz” hasonló bűnbakképzés – amihez már hozzászoktunk Budapesten, Pozsonyban, Bukarestben és Prágában –, akkor ezzel semmit nem lehet megoldani, csak mélyíti a roma ügy válságát. Arra meg nincs szükség, hogy Brüsszel is beálljon a vádaskodók sorába.

Ha az Európai Unió csak a meggazdagodásból kér, és az uniós szintű társadalom- és romapolitika nem érdekli, akkor ezt Viviane Redingnek ki kell mondania. De a cigányságot Brüsszel azért nem tudja lerázni magáról, mert Közép-Kelet-Európában legalább annyira nem akarják rendezni a helyzetünket, mint Nyugaton. Ha a Nyugat már annyira szabadulni akar tőlünk, akkor az EU-biztosnak ki kellene mondania: a közép-kelet-európai térség politikusai romaellenesek, és változtatniuk kell hozzáállásukon a cigányokhoz. Csakhogy ezt Viviane Reding nem teszi meg, mert pontosan tudja, hogy a nyugati kollégáknak is, és személy szerint neki is kellene változtatnia a romákkal szembeni magatartásán.

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Gondolatok Gyurcsány Ferenchez
Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.
Törlesztés
Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink