Beszélgessünk

Emlékezés a sorozatgyilkosság roma áldozataira

2014. február 24. | Nótár Ilona

Ötvenöt védtelen cigány embert érintő gyilkosságsorozat történt hazánkban 2008–2009-ben. Felnőttek és gyermekek voltak az áldozatok között, hatan közülük nem élték túl a támadásokat. Az Ide tartozunk!, az Amenca Facebook-csoport és a Mozaik Egyesület február 23-ára, a tatárszentgyörgyi gyilkosság ötödik évfordulójára szervezte megemlékezését. A megemlékezés egyik résztvevője, Molnár Rozália szólalt meg, továbbá megtekinthetik a Czirok Péterrel közösen készített videót, amelyben a roma áldozatoknak állítanak emléket.

Vannak, akik csupán a származásunk miatt képesek megölni akár a gyermekeinket is. Cigány anyaként mi jut eszedbe erről?

Dühös vagyok, és tehetetlennek érzem magam. A fájdalom elviselhetetlen. Képtelen vagyok felfogni, hogyan fordulhat elő, hogy a származásunk miatt ölnek minket. Sokszor az eszembe jut, hogy vajon én leszek, vagy ne adj’ Isten, a gyermekem lesz a következő? Célpontok lehetünk mindannyian, és ez rémisztő.

Miért fontos a megemlékezés az áldozatokról?

Nem szabad elfelejtenünk azt, ami történt, emlékeznünk kell rá, és meg kell mutatnunk, hogy nem felejtünk. Ők a mi hőseink, akiket a származásuk miatt gyilkoltak meg. Emlékeznünk kell, hogy ne ismétlődhessen meg ez még egyszer, és hogy sose feledjük, egyszer, nem is olyan régen ezt már megtették, megtehették velünk.

Neked még nehezebb a helyzeted, hiszen a gyermekeid életét is féltened kell.

Anyaként átérzem az életben maradt szülők fájdalmát is, de nem állítom, hogy az egész társadalom tehet ezekről a tragédiákról. Vannak gyilkosok, és őket hibáztatom. Nincs kollektív bűnösség, ebben az esetben sem. De nem fogadom el a megaláztatást sem, ami csak azért ér, mert cigány vagyok.

Félsz a jövőtől?

Igen, félek. Nem magamat féltem, hanem a gyermekeimet és a testvéreimet. Attól tartok, hogy ez csak rosszabb lesz. Annyira elszabadult a fasizmus, hogy ez már megállíthatatlan, és nemcsak a hazánkban, hanem Európa néhány más országában is.

Ezzel a megemlékezéssel sikerült felkelteni az emberek figyelmét a szörnyűségekre?

A megemlékezés jól sikerült, sokan voltunk, gyönyörű beszédet hallottunk. Nem csak romák voltunk, eljött sok nem roma is, amit köszönök nekik. Köszönöm, hogy velünk emlékeztek, a mi halottjainkra. Fontos, hogy a társadalom lássa, ez nem csak a mi ügyünk. A gyűlölet, a gyilkos fasiszta eszméket vallók ellen mindannyiunknak közösen kell fellépni, ezért is fontos, hogy a romák és a nem romák együtt emlékezzenek az ilyen eseményeken.

Meg tudtál bocsátani a gyilkosoknak?

Nem, és soha nem is fogok megbocsátani nekik. Remélem, megkapják méltó büntetésüket. Ahogy anyám mondaná, a jó Isten se nem siet, se nem késik.

Kérjük nézzék meg a videót, melyet Czirok Péter és Molnár Rozália állított össze, hogy emléket állítsanak az ártatlan áldozatoknak.

A galériában megtekinthetik az eseményen készült fotósorozatot is.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink