Bogdán Péter blogja

Különös partnerség

2014. február 24. | Bogdán Péter

Boross Péternek és Antall Józsefnek nem 1993-ban kellett volna kezet nyújtania a cigányoknak, hanem 1990-ben. Balog Zoltánnak és Orbán Viktornak meg nem 2014-ben, hanem 2010-ben.

A kormány partnerséget ajánl a cigányoknak – adta hírül a Népszabadság Online. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter akkor mondta ezt, amikor Miskolc északi, dombos és hányatott sorsú negyedében átadta a Lyukóvölgyi Közösségi Házat, a bánya egykori légaknájánál. A helyreállítás 42 millió forintba került, ebből 35 milliót Balog minisztériuma (EMMI) állt.

Balog Zoltán szerint a kormány azért ajánl együttműködést a romáknak, mert a hazai cigányok olyan állampolgárok, akinek segítségre van szükségük. Úgy véli, hogy ha valaki meghallja Lyukóvölgy nevét, akkor a nyomorúság, az emberi szenvedés és a bűnözés jut az eszébe. Vannak olyanok, akik lemondanak az ilyen területekről, de az nem az Orbán-kabinet – állította a miniszter –, és nem a miskolci fideszes városvezetés.

A miniszter nem ért egyet azzal a véleménnyel, hogy rendvédelmi kérdés lenne a romákat érintő problémahalmaz megoldása, és visszautasította, hogy a cigányok olyan áldozatok lennének, akiken a kormánynak kötelessége segíteni. Balog szerint elvárható, hogy ha segítséget nyújtanak a romáknak, akkor azt fogadják is el, éljenek vele, de a miniszter szerint sokszor még ezt az „akarást” is meg kell tanítani. Ebben segíthet például a Lyukóvölgyi Közösségi Ház.

Kiváló kampányfogás a közösségszervező centrum átadása éppen a választások előtt. Nem igazán lehet belekötni abba, ha az Orbán-kabinet látványosan bizonyítja, hogy pénzt visz a lepusztult, cigányok által sűrűn lakott miskolci területekre. Fontos, hogy Balog Zoltán visszautasítja, hogy a romák ügyei kizárólagosan a rendvédelmi szervezetek hatáskörébe tartozzanak. Ez egyértelmű válasz a Jobbik cigányellenes politikájára, miközben elutasítása is azoknak az eszméknek, amelyeket – teljesen véletlenül – szintén Miskolcon fogalmazott meg Vona Gábor a Jobbik kampánynyitó rendezvényén.

Persze a történetnek vannak előzményei is. Például egy írás 1993-ból: Cigányszervezetek tanácskozása – Boross: kezet nyújtani jöttem. (Magyar Nemzet, 1993. augusztus 16.). Ez az írás arról számolt be, hogy Boross Péter belügyminiszter elment egy cigányszervezeti tanácskozásra, ahol az Antall-kormány szövetséget akart kötni a hazai romákkal. Mikor? Az 1994-es választások előtt. A kapcsolatfelvétel hátterében azonban három dolog hibádzott. Az egyik, hogy Boross Péter belügyminisztersége alatti ezt megelőző három évben minden gond nélkül kibontakozhatott egy újnáci, skinhead mozgalom Magyarországon. A másik, hogy ezzel egy időben az Antall-kormány szétverte azt a roma értelmiségi szerveződést, amely tiltakozott a hatalom látványos semmittevése ellen. És harmadik hiba volt a legélénkebb színű: Boross Péter szinte csak olyan cigányszervezeteknek nyújtott kezet, amelyek támogatták az Antall-kormányt.

Boross Péter most, 2014-ben még mindig Orbán Viktor holdudvarához tartozik. Az elmúlt években ismét kibontakozott egy újnyilas mozgalom. És a jelenlegi belügyminiszter, Pintér Sándor éppen ugyanannyit tett ellene a 2010-es választási győzelem óta, mint az akkori előd. Semmit. Ismét ugyanott tartunk: a jobboldali kormánynak a választások előtt jutott eszébe partnerséget ajánlani a romáknak. És a címzett véletlenül sem a roma értelmiség – mert az ellenzékben van –, hanem a képzetlen cigányok, mert ők könnyen befolyásolhatók.

Gyomorforgató, hogy Miskolc már szinte az ország második fővárosa lett. Vona Gábor onnan találta elindítani a szennyáradatot, és Balog Zoltánnak is égetően fontos lett Miskolcon kampányolni. Pedig talán többre ment volna azzal, ha nem áll be a szegregáció mögé, mondjuk, Nyíregyházán. Az meg már vicclapba való, hogy még a volt kanadai bevándorlásügyi miniszter, Jason Kenney is Miskolcon rakatta ki az ottawai kormány plakátjait. Emlékezünk, ugye? Azokkal igyekeztek elriasztani a romákat attól, hogy Kanadába men(ekül)jenek.

Boross Péternek és Antall Józsefnek nem 1993-ban kellett volna kezet nyújtania a cigányoknak, hanem már 1990-ben. Balog Zoltánnak és Orbán Viktornak sem 2014-ben, hanem 2010-ben.

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Gondolatok Gyurcsány Ferenchez
Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.
Törlesztés
Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink