Beszélgessünk

Élet melegként

2014. február 27. | Nótár Ilona

- Egy homoszexuális cigány ember mindennapjai -

A melegekkel szemben rengeteg az előítélet, főleg egy olyan országban, ahol statisztikákat dönt az idegengyűlöletet. A cigányok közösségekben az ezzel járó kirekesztettség még sokkal erőteljesebben és szembetűnőbben van jelen. Vajon mit  kezd ezzel egy olyan roma, aki tisztában van nemi identitásával, s az nem elfogadható a roma családfelfogással és a férfi ideállal.

Ebben az interjúban egy olyan emberről olvashatnak, akit hosszú és nehéz felismerési és elfogadási folyamat vezetett el a saját maga, többes identitása  elfogadásáig.

Mindig is tudtad, vagy volt egy pont, amikor érezted, hogy te más vagy, mint a többség?

Kb. 20 évesen lettem benne biztos, hogy meleg vagyok. Addig sok-sok éven át, csak törtem a fejemet, hogy mi lehet velem a baj. Voltak barátnőim is, de valahogy nem voltam azokban a kapcsolatokban teljesen boldog. Egyik ismerősöm árulta el magáról, hogy meleg. Utána együtt eljártunk szórakozni, majd elkezdtem keresgélni a szerelmet ebben a világban. És hamar rájöttem, hogy itt a helyem, itt érzem jól magam, itt vagyok itthon.

Mikor merted elmondani a szüleidnek?

Mikor eldöntöttem, hogy fiúkkal ismerkedek, utána 4 hónap múlva mondtam el édesanyámnak és a testvéreimnek. Apám már nem él. A jelenlegi páromat akkor ismertem meg. Tudtam, hogy ez hosszú távú kapcsolat lesz, így el mertem mondani a családomnak is. Lélekben felkészültem arra is, ha elutasít a családom. Tudtam, hogy ez a helyes, így kell döntenem és ezt az örömöt meg kell osztanom azokkal, akiket a legjobban szeretek. Ekkor már egyedül éltem Budapesten, itt tanultam és kollégiumban éltem, tehát saját egzisztenciám volt, attól nem kellett félnem, hogy emiatt fedél nélkül maradok, vagy ilyesmi…

És hogyan fogadták?

Látszólag mindenki jól fogadta, bár a családom egy faluban élt, féltek szerintem attól, hogy mit fognak szólni az emberek a faluban. Egyetlen fiú testvérem nem fogadta el azonnal.  Neki 2 év kellett amíg feldolgozta ezt. Ma már azonban neki sem jelent gondot ez. Nekem óriási szerencsém volt. Kívánom minden meleg embernek, hogy ilyen elfogadó családja legyen, mint az enyém. Sok rémes és szomorú történetet hallottam, bennem is volt félelem, de a családom felém való szeretete szerencsére nagyobb volt, mint az előítélet a melegekkel szemben. Meg látták is, hogy ez igazából mit jelent, s hogy emiatt nem változom meg, sőt talán még jobb példát is mutatok.

A romák általában hogyan viszonyultak hozzád, miután nyilvánvaló lett a nemi identitásod?

Hamar kiderült, hogy meleg vagyok. Hiszen én  szinte azonnal hazavittem a páromat bemutatni a  bejelentésem után. Hát nagyon vegyes volt a fogadtatás először a rokonaim részéről. Ezért én éveken át távolságtartó voltam velük. Egy családi ünnepen mondták el, hogy nekik ez nem fontos. Kiderült, hogy  a rokonságban valakinek a gyereke szintén  meleg. Pedig őket nagyon zavarta annak idején a bejelentésem. A rokonaim ismerik a páromat, és szeretik is.

Én tényleg nagyon szerencsés ember vagyok.

Szerinted a romák hogyan, mennyire fogadják el  a melegeket?

Ez nagyon nehéz kérdés. Szerintem könnyebb tolerálni a melegeket, amíg nem a saját gyerekedről van szó. Ezért nem olyan könnyű kérdés ez. Szerintem nagyon sok tényezőn múlik, hogy mennyire elfogadóak. Én úgy gondolom, hogy faluban sokkal nehezebb dolga van a családnak, akinek a hozzátartozója meleg, mert mindenki ismer mindenkit és sok a régimódi gondolkodású, pletykás, rosszindulatú ember. A személyesebb kapcsolatok miatt (mindenki ismer mindenkit), hamarabb megtudhatják olyan emberek is az információt, akikkel nem biztos, hogy szívesen osztanánk meg a titkunkat, személyes életünket.

Szerintem a nők jobban képesek elfogadni a melegséget, mint a férfiak. A férfiaknak talán azért nehezebb, mert az elfogadásuk mögött esetleg a többi ember szintén valamiféle vonzódást vélhet felfedezni…

Ezért inkább ők távolságtartóbbak, mint a nők.

A nemi identitásod  mennyire determinálja az életed?

Természetesen nekem is voltak gondjaim, hogy mások mennyire fogadnak el engem. Egy idő után pedig rájöttem, a legfontosabb hogy a szeretteim elfogadnak… A többi ember negatív véleménye nem fontos számomra. Talán nekem azért nem befolyásolja az életemet, hogy meleg vagyok, mert a cselekedeteim, a céljaim és a viselkedésem határozott. Tudom ki vagyok és mit akarok elérni az életben. EZ nem attól függ, hogy férfivel vagy nővel élek, hanem attól, hogy tudom miben vagyok tehetséges és nem félek a munkától, kihívástól és megcsinálom, amit akarok. És megpróbálok nem foglalkozni azokkal, akik lenéznek, vagy megítélnek engem.

Másnak érzed magad, mint az átlag férfi társadalom?

Nem. Ugyanolyan ember vagyok, mint a többi. Ugyanolyan hétköznapi problémákkal. Ugyanolyan szívvel és lélekkel képes vagyok szeretni a többi embert, ahogyan mások.

Hiszel Istenben?

Természetesen. Gyermekkorom óta fontos szerepe van a katolikus vallásnak az életemben. Gyakran imádkozok. Bár nem szeretnék katolikus szertartás keretében búcsúzni a szeretteimtől, ha majd egyszer ott lesz az ideje. Nem hiszem, hogy a páromtól búcsút venne a pap a búcsúztató keretében.

Nem hiszem, hogy beleszőné a búcsúztatóba, hogy meleg vagyok… Ez fáj és rosszérzés, mert Istenről nekem más képem van, de ettől még hiszek Istenben és bízom benne. Csak ezekben a szertartásokban nem annyira, ezek nem olyan fontosak nekem.

Mit gondolsz Isten hogyan lát téged, az életed, a párodat, párkapcsolatodat?

Két olyan embert lát szerintem bennünk, akik felelősséget vállaltak egymásért egy életre. Ebből már 13 év eltelt. Remélem még sokáig szeretni és tisztelni fogjuk egymást.

Szeretnétek gyermekeket?

Nekem néha eszembe jutott, hogy mi lenne ha lenne gyerekünk. Aztán gyorsan el is tűnt ez a gondolat. Belegondoltam, hogy a  munkámat kellene feladnom ezért cserébe. Sajnos nem tudom elképzelni az életemet úgy hogy otthon vagyok egy gyerekkel. A párom sem. Volt rá lehetőség, hogy nyílt örökbefogadással (az egyikünk apasági nyilatkozatot tett volna, és az édesanya pedig lemondott volna róla) lehetett volna gyerekünk. Egyikünk sem adta volna fel a munkáját. Van elég kisgyerek a közelünkben így van részünk belelátni a gyereknevelés problémáiba és örömeibe. Mi így is boldogok vagyunk, teljes életet élünk.

Te nyíltan vállalod, hogy meleg vagy?

Nem tudom. A családom, a rokonságom tudja. A közvetlen munkatársaim tudják, én mondtam el nekik. Természetesen minden embernek (akikkel nem kerülök  szorosabb kapcsolatba) nem mondom el. Természetesen vannak olyanok, akikben az első pillanattól kezdve megbízom. Nekik az első találkozásunkkor elmondom, mert tudom, hogy nincs bennük ítélet, csak elfogadás. Éppen, ahogy bennem feléjük.

Több ilyen egymást elfogadó és megismerni akaró, nyitott ember kellene a világban. Akkor nem lenne félelem és gátlás hogy bárkivel nyíltan beszéljünk arról, hogy kik vagyunk.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink