Bogdán Péter blogja

BAGázs

2014. február 28. | Bogdán Péter

Amikor a roma és nem roma származású gyermekeink a közös tanulás révén nemcsak azt sajátítják el, ami a könyvekben van, hanem azt is, hogy van romák és nem romák közötti összetartás, akkor már legalább álmodhatunk egy boldogabb Magyarországról.

Most nem bemutatunk, hanem számolunk címmel kaptam egy érdekes videót a napokban. A film valami olyasmiről szól, amiért pedagógiai kutatóként nap mint nap harcolok, és amelyről azt képzelem, hogy olyan lenne a jövő.

Az alig hatperces riportban a csodával szembesül az ember. A kisfilm azt mutatja be, hogy a bagi roma telep szélén nem roma középiskolások segítenek a hozzájuk képest fiatalabb és hányatottabb sorsú, cigány társaiknak. Megtudjuk, hogy a Bagázs Közhasznú Egyesület 2010 óta tevékenykedik Bagon. A telepi roma gyermekeknek tanulási programokat szervez egy gyönyörűen díszített és berendezett konténerben, amit nemes egyszerűséggel csak Bagázs Házként emlegetnek. Kiderül az is, hogy kezdetben tíz önkéntessel dolgozott a civil szervezet, ma már viszont legalább negyven elkötelezett segítőjük akad, az oktatásban pedig 150-200 cigány gyermek vesz részt.

A nem roma középiskolások az idei tanévtől kötelezővé tett 50 órás közösségi munkájukat végzik Bagon. Azért választották a Bagázs Házat, mert imádják a roma gyermekeket. Őszintén örülnek annak, hogy a társaikkal megoszthatják a tudásukat, és a legnagyobb boldogság az a számukra, ha fejlődni látják a kicsiket. Olyan középiskolás is akad, aki már régen túl van a vállalt ötven óra teljesítésén, de képtelen elszakadni a Bagázs Háztól, annyira kötődik a hányatott sorsú roma gyerekekhez.

A Bagázs Házban – tudjuk meg a filmből –,az olvasási program mellett az iskolai közösségi szolgálat, azaz a gimnazisták bevonása a legnépszerűbb segítségi forma. Az érdeklődő középiskolások munkájuk elején felkészítő tréningen vettek részt, ahol a „segítségnyújtás mesterségét” tanították nekik. Eredményes volt a felkészítésük, hiszen a riport arról is beszámol, hogy időnként feladatlapokkal és játékokkal lepik meg a gyermekeket, ami a nem roma középiskolások kreativitásáról tanúskodik. Egyébként ez a Bagázs Ház egyik legfontosabb célja, hogy minden korosztály nyitott és találékony legyen.

Azért felemelő ez a történet, mert az elmúlt időben sok okunk volt szidni a közoktatás átalakítását. Bagon viszont azt látom, hogy utat tört magának az emberség és a szeretet az ötven órás közösségi munka bevezetése révén. Angliában volt lehetőségem megtapasztalni 2013 nyarán, hogy milyen az, amikor a nagyobb diákok segítik a kicsiket az iskolák falain belül. Most meg azt látom, hogy nálunk is megtörténhet ugyanez a jó. Nem tudok elképzelni annál szebbet, mint amikor a nem roma középiskolások rátalálnak a fiatalabb cigány nemzedékre, ráadásul az oktatás révén.

A Bagázs Ház teret enged a kultúrák találkozásának. Lehetőség nyílik roma és nem roma fiatalok együttműködésre a barátság, a szeretet és a tisztelet jegyében. Ennél többet nem kívánhatok sem a diákjaimnak, sem a hazámnak. Amikor a roma és nem roma származású gyermekeink a közös tanulás révén nemcsak azt sajátítják el, ami a könyvekben van, hanem azt is, hogy van romák és nem romák közötti összetartás, akkor már legalább álmodhatunk egy boldogabb Magyarországról.

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Gondolatok Gyurcsány Ferenchez
Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.
Törlesztés
Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink