Beszélgessünk

A beatbox király

2014. március 7. | Nótár Ilona

Jó rapper csak az lehet, akinek tényleg van miről beszélnie, és tudja is, hogyan érdemes. Ez a műfaj nemcsak rímekről és a nyelv pörgéséből fakadó gyors szövegelésről szól, hanem a fiatalokat érdeklő politikai helyzetről, a bennük dúló lázadásról, az őket körülvevő élet és körülmény leplezetlen kimondásáról szól, mindezeknek kifejezéséről. Ritmikus dalszövegeket az tud faragni, akinek van miről írni, ki tudja fejezni magát ebben az új stílusban, aminek a neve slam poetry, ahol a lényeg a fiatalok személyisége, s most a vállalkozó szelleműek egy versenyben is összemérhetik tudásukat: a Tudas6alom nevű versenyen.

Oláh Edmund Mizó fiatal kora ellenére olyan életet tudhat magáénak, amiről bőven van mit mesélni, s ő tudja is, hogyan érdemes. „A zene és én elválaszthatatlanok vagyunk.” – vallja a sosinet.hu olvasóinak.

Kérjük olvassák el ennek a nagyon fiatal cigány fiúnak az élettörténetét, hitét az álmaiban, küzdelmeit a sikerért, és véleményét a barátokról, édesanyja emlékéről és a magányról. Szerintem fogunk mi még hallani róla!

Mióta tudod, hogy te beatboxolni fogsz? Vagy inkább színészkedni, énekelni akartál elsőként? Mióta ismerlek mindhárom műfajjal kacérkodsz.

Én egészen kis korom óta tudom, hogy mindenképp zenélni szeretnék a jövőmben, mert csak ezzel tudom kifejezni önmagam. A színészkedés később került a képbe, amit imádok csinálni (mellesleg), de nekem a zene a szerelmem, és az emberek szórakoztatása. Ez az életem. Ebben gondolkodom. Míg más képeket lát, és történeteket dolgoz fel, addig bennem mindez zeneszövegekben, beatboxban dolgozódik fel. Így működök.

Nekem ez az életcél, és mindent megteszek annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Szeretnék egy olyan csapathoz kapcsolódni, ahol ebben segítenek és támogatnak, akármi történjék is. Szerintem ez fontos, mert enélkül nem lehet boldogulni. Mármint ha nem állnak az ember háta mögött támogatók. Legyen az a családja, vagy a barátai, vagy egy profi csapat.

Mi a könnyebb számodra? Beatboxolni, amiben ugye a te hangszered a szád, vagy maga a zeneírás a kedvesebb?

Mind a kettőt szeretem, a munkámhoz tartoznak. A dalaim mindenkinek szólnak, nincs külön célközönségem. Akinek tetszik, meghallgatja, és véleménye is van róla.

Ilyen létezhet? Mindenkinek kell célközönség?

A zene mindenkié. Olyan dolgokról írok és dolgozom fel, ami bárkinek szólhat, aki elég nyitott hozzá.

Nemzetközi sikerekről ábrándozol? Van erre egy magyar cigány fiúnak valódi esélye?

Egyelőre ezt még nem tudom, nem látom. Szeretnék esetleg külföldön tanulni, de hogy oda vigyem ki a karrierem, tehetségem?! Még nem gondolkodtam rajta. Itt nem a roma kérdésről van szó. Bárki megállja a helyét, csak küzdeni kell érte, és akarni lehet. Én ebben hiszek.

Most hogyan haladsz a zenei pályádon?

Most nagyon jól, hál’ Istennek. Hiszek abban, hogy Isten figyel engem, és segít az utamon.

Ez pontosan mit jelent? Miben segít neked Isten? És miben élsz át sikereket?

Hiszek abban, hogy van Isten, és követem, amit érzek, hogy tennem kell. Hogy úgy mondjam, érzem, amit Isten súg.

Most jól megy ez a slam poerty, része vagyok a Tudás6alom rap-videó pályázatnak (itt az egyik anyagom), amely a tudás előnyeiről énekelteti a fiatalokat. Pozitív visszajelzéseket kapok a munkámról. Nekem a slam poetry azt jelenti, hogy képekben rappelek. Olyan, mint egy szöveg, csak ritmusba szedem (például így) a benne lévő képeket. A Tudás6alommal szeretnénk egy országos turnét szervezni, hogy a magyarországi városokban terjesszük ezt a videoklipszerű feldolgozást, ami a fiatalok új kifejezőeszköze lehet.

Ha már itt tartunk, mit lennél képes megtenni a karrieredért, és mi az, amit semmiképpen sem? Megfogalmazódott már ez benned?

Én próbálok mindent megtenni a karrierem érdekében, és próbálom magam mindig fejleszteni. Soha nem mondom, hogy soha. „Ha célod van az életben, ha lenni szeretnél valaki, akkor ébredj fel, és figyelj.”

Vagyis a cél érdekében számodra nincsen akadály?

Csak így van esélyem a siker elérésére. A vágyaim megvalósítására.

Karrier, szerelem, család, barátok? Mi a legfontosabb?

Egyedülálló vagyok még, úgyhogy most a családalapítás nem fontos. A családom, én magam, a karrierem – ezek a fontosak számomra. Imádom a családomat, ők adnak nekem erőt mindig, ha elfáradok, és fel akarnám adni.

Anyukád korán és hirtelen hagyott itt bennünket, és került egy sokkal jobb helyre. Most kit tekintesz a családodnak?

Az én családom a mamám. A barátaim olyanok, mint a testvéreim. Bátyámnak, nővéreimnek, húgaimnak nevezem őket. Tudod a vér szerinti családom Salgótarjánban él, ők távol vannak, nem közeli a kapcsolatunk.

Szerinted anyukád (Baranyi Laura – a sosinet.hu újságírója) lát téged odafentről, és helyesli a törekvéseidet?

Igen. Mindennap gondolok rá. Tudom, hogy támogat minden tervemben, és segíti az utamat.

Kiknek vagy a leghálásabb az eddigi életedben?

Édesanyámnak vagyok a leghálásabb. Ő példaképpé vált a szememben. Ha nem tudom, merre induljak, mindig rá gondolok, és ő mindig tudja, melyik a helyes út. Őt sokan ismerték, szerették, tisztelték, becsülték. Nem véletlenül. Erős asszony volt, mindenkinél jobban szeretett és ismert engem.

Mit csinálsz olyankor, ha nagyon magad alatt vagy?

Gondolkodom, hogy lehetne jobbá tenni a hangulatomat. Akár eléneklek egy dalt, ami közel áll hozzám, vagy elég, ha csak meghallgatom. Felhívom a haverokat, dumálunk, vagy a zenével elterelem a figyelmem.

Mit csinálsz, ha kitörően boldog vagy? Kivel osztod meg? Magadba fordulsz, vagy inkább másokkal, barátokkal bulizol, énekelsz, beszélgetsz?

Gyakran bulizok, de van, hogy egyszerűen kiülünk a barátaimmal egy parkba, és beszélgetünk. Számomra fontosak azok az emberek, akik mögöttem állnak.

Mit csinál egy tizennyolc éves mostanság a sulin kívül?

Sulizok gőzerővel. Dolgozni még nem dolgozom, ráérek. Egyelőre legyenek rendben a tanulmányaim. A többi időt a zenecsinálás teszi ki, meg a családom és persze a barátaim. Nem vagyok egy kifejezett rossz arc. Egyszerű cigánygyerek vagyok, akinek fontosak a barátai.

Mit utálsz az emberekben a legjobban?

Én nem utálok senkit, mindenkit szeretek. Vannak dolgok, amiben nem értünk egyet egyes emberekkel, de utálni nem utálok senkit.

S mi tesz számodra valakit vagy valamit a legvonzóbbá?

Igazából a személyiség vonz, a kisugárzása, a belső tulajdonságai. Fontos az, hogyan viszonyul hozzám. A külső engem nem elsősorban érdekel. Persze fontos, de ha valaki velem kedves, és van kisugárzása, azzal én is olyan vagyok, és akkor már nem igazán számít, hogy őt milyennek teremtette a jó istenke. Nekem gyönyörű.

Mi leszel, ha nagy leszel?

Hát, nem tudhatjuk előre a sorsunkat. Én sok mindent szeretnék csinálni. Lehet, hogy minden nem fog egyszerre menni, de dolgozom a sorsomon. Most a zene felé hajlok leginkább, abba fektetem minden időmet, persze a tanulás mellett. De a zene határozza meg a mindennapjaimat. Majd meglátjuk. Egyet tudok, a zene mindig ott lesz az életemben. Nem biztos, hogy csak azzal foglalkozom majd, lehet, hogy elmegyek dolgozni valahova. Ezt nem tudhatom…

Kire számíthatsz álmaid megvalósításában? Ki segít neked, most hogy édes szülők nélkül kell megállnod a helyedet?

A családom és a barátaim. Nagyon sok erőt adnak, hogy meg tudjam valósítani a céljaimat. Nekem kell mindig egy löket, hogy el tudjak indulni, és ebben mindig segítenek azok az emberek, akikre számítok.

Van valami tikos álmod?

Külföldre kellene kimenni, és tanulni, és elhelyezkedni valamilyen úton-módon a zenében… Ennyi.

Hol szeretnél tartani tíz év múlva?

Szeretnék érettségit, diplomát, és a zenei életben elhelyezkedni valamilyen szinten.

Szeretnél valamiféle nyomot hagyni a világban?

Szeretnék, igen. Mindenki szeretné, ha emlékeznének rá, és jó sztorikat idéznének fel vele kapcsolatban. Én azt szeretném, hogy a zenémről emlékezzenek rám az emberek. De mindezzel együtt nagyon fontos számomra, hogy az maradjak, aki vagyok: Mizó, az anyám fia.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink