BeszélgessünkNótár Ilona blogja

Fogyatékossággal élni

2014. március 10. | Nótár Ilona

Tisztában vagyunk a helyes kifejezésekkel? Például hogy az emberek, akik valamelyik alapvető képességükben korlátozva vannak, nem fogyatékosok, hanem fogyatékkal élők. A siketnémák nem süketek, sem némák, főleg nem süketnémák, az értelmi fogyatékossággal élők nem retardáltak, gyengeelméjűek, főleg nem idióták, ahogyan a kerekes székkel közlekedők sem tolókocsisok. A gyengénlátók nem vakok, főleg nem vaksik. A vakvezető kutya nem játszópajtás, akit megállíthatunk abajgatni, mert olyan „ari”, ugyanis ő éppen a gazdája helyett lát (vagyis dolgozik). Ugye tudjuk, hogy amikor sárga szalag van a kutya nyakörvén vagy pórázán, akkor nem „kutyulimutyulizunk”, sem pedig a saját kutyusunkat nem engedjük oda, mert azt jelzi a szalag, hogy az ebnek nagyobb térre van igénye, és nem biztos, hogy jó néven veszi a közeledést. Még hosszan sorolhatnám azokat a helyzeteket, amelyekre, ha jobban figyelnénk, érzékenyebbek lennénk, akkor nem bántanánk meg másokat.

Emberek, kérlek benneteket, hogy ne hordjatok szemellenzőt! Figyeljetek oda egymásra! Ne nevessetek más nyomorúságán, mert egy vicc csak akkor jó, ha mindenki kacag rajta, és nem csak az, aki kitalált valami „nagyon tartalmasat”.

Talán, ha pár napra mindenki fogyatékossággal élővé válna, akkor megtapasztalná, hogy milyen szörnyű érzés folyton hátrányban lenni, meg nem értettként élni. És ha még valaki emellett cigány is… Nem kívánom senkinek.
Nemrég átéltem mindezt, mintha nem lenne elég zsúfolt az életem… A hangom helyett csak sípolás jött ki a számon, vagy jó esetben halk nyöszörgést lehetett hallani. Megdöbbentő volt, ahogy az ismerőseim és az ismeretlenek reagáltak.
Hamar rájöttem, hogy két lehetőség van. Vagy behunyjuk a szemünket, és azt hajtogatjuk, hogy a másik baja nem a miénk, nem minket érint, van nekünk is elég bajunk, oldja meg mindenki a sajátját. Észre sem vesszük, hogy nemcsak közömbösek vagyunk, hanem érzéketlen viselkedésünk sértő és bántó, és ezzel kárt is okozunk másoknak. Tehát rosszul cselekszünk, és hazug indokokkal felmentjük magunkat a felelősség alól.

De dönthetünk úgy is, hogy egy kis időre mi leszünk a képességét (ideiglenesen vagy végleg) elvesztő ember keze, lába, hangja, füle, szeme. Persze ez a nehezebb út. Tessék? Hogy ezt nem lehet megcsinálni? Hogy butaságot mondok? Biztosan állíthatom, hogy ez nem lehetetlen. Tapasztalatból tudom.

Lili lányom érezte gyengeségemet a hangom elvesztése miatt. Kivette a telefont a kezemből, a szájamról olvasva megértette a szavaimat, és tolmácsolta őket. Tudta, hogy mit akarok, mert figyelt rám. Mosollyal jutalmazta minden próbálkozásomat, nem pedig vihogással. Gyakran megfeddett, mert aggódott értem: „Anya, ne beszélj, ne erőltesd a hangodat!” Amikor siránkoztam, mennyire sajnálom, hogy nem tudunk most annyit csacsogni, vigasztalt: nem baj, mert ő úgyis annyit tud beszélni, most legalább mondhatja a magáét. Tudom jól, azért mondta, hogy ne bántson annyira a képességem hiánya.

Amikor megkérdezték tőle (habiszti fájinságból – úgy tettek, mintha jó fejek lettek volna): „Ugye, most élvezed, hogy anyádnak nincs hangja?”, boldogan és büszkén azt válaszolta: „Hát, igen örülök, mert így beszélhetek helyette például a telefonba, és többet segíthetek neki.”
Egyetértek a Biblia szavaival (Máté, 18:3): „Hogyha olyanok nem lesztek, mint a gyermekek, semmiképp nem mentek be Isten országába.”
Aki szeret, az meglátja a hiányt, és segít feledtetni azt, de úgy, hogy lehetőleg észre se vegye az, akin segít. A segítő, ha kell, a magáéból vesz el, csak hogy enyhítse a szükséget.

Egyszer mindenki rászorulhat valaki másra. Minden olyan kedves barátomnak, aki fogyatékossággal él, azt kívánom, hogy legyen egy „Lilije”. Ennél jobb aligha történhetne vele.

Annak, aki pedig jól van, azt kívánom, hogy ő maga legyen „Lili”. Lássa meg a szükséget, nyissa ki a szívét, és adjon a benne lévő szeretetből. Ha már a kívánságokról van szó, ennél nagyobbat egy barátomnak (és ellenségemnek) sem tudok elképzelni.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink