Komolyan

Rendpárti ellenőrzések Miskolcon – Jogvédők az ombudsmanhoz fordultak

2014. március 10. | GGy

Tíz hónap alatt negyvenöt alkalommal tartott közös ellenőrzést a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MÖR) társhatóságokkal, közszolgáltatókkal a város főként romák lakta, elgettósodott részein, rendőri biztosítás mellett. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértői szerint ez alapjogokat sért, ezért közös beadvánnyal fordultak az alapvető jogok biztosához, hogy vizsgálja ki a megfélemlítő, kifejezetten a mélyszegénységben élőket érintő ellenőrzéseket – olvasható a két szervezet közös közleményében.

A személyes beszámolókból és a beszerzett információkból az derült ki, hogy az ellenőrzések alkalmával a családokat két-három tucat hatósági alkalmazott egyszerre vizsgálja, és ilyenkor történik a lakcím-nyilvántartási, állategészségügyi, hulladékkezelési, köztisztasági, gyámhatósági, közüzemi (áram, víz) és szociális igazgatási ellenőrzés. Mindemellett kíváncsiak a tulajdoni viszonyokra is, ezért elkérik a lakás adás-vételéről szóló szerződéseket. A NEKI és a TASZ szerint egyértelmű, hogy az eddigi ellenőrzések kizárólag a szegregátumokban, illetve az elgettósodott utcákban, településrészeken történtek. A totális állami berendezkedésekre jellemző elnyomó hatósági fellépés gyakorisága, az ellenőri csapatok nagyságrendje méltatlan egy európai, demokratikus jogállamhoz – írják a közleményben.

A két jogvédő szervezet munkáját segítette a sosinet.hu oldalon nemrég megjelent videó is, amelyben megszólalnak az ellenőrzöttek, és a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője is.

A jogvédőkhöz érkezett beszámolók, valamint a fenti videóban elhangzó mondatok is azt bizonyítják, hogy az érintett miskolciak megfélemlítőnek, zaklatónak érzik meg a nagyszámú hatósági személy által végrehajtott és visszatérő ellenőrzéseket. A Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője a filmben beismeri, hogy az ellenőrzések – az önkormányzat elvárásának megfelelően – célja, hogy megfélemlítsék azokat, akik „megkerülik a törvényeket vagy megpróbálják ezeket kijátszani”, továbbá az, hogy elköltözzenek azok, „akik nem az adott környezetbe valók”.

A TASZ és a NEKI álláspontja szerint a miskolci önkormányzat a mélyszegénységgel összefüggő súlyos társadalmi, szociális problémákat, valamint a rendészeti kérdéseket az alapjogokat sértő módon kezeli. Ahelyett, hogy a bűncselekmények elkövetőinek felderítésére és felelősségre vonására használná a rendészeti kapacitásait, és a mélyszegénységgel összefüggő jogsértések megelőzésére komplex szociális programokat dolgozna ki, majd hajtana végre, megfélemlíti és megbélyegzi a szociális problémák megoldása tekintetében semmiképpen nem hatékony ellenőrzései révén a mélyszegénységben élő, főleg roma lakosságot. A jogvédők szerint ezzel megsértik az alkotmányos alapelveket és alapjogokat. Mivel mindez olyan embereket érint, akik kiszolgáltatottak, és a helyzetüknél fogva nem képesek saját jogaik érvényesítésére, különösen indokolt az alapvető jogok biztosának hivatalból történő vizsgálódása.

A két szervezet beadványát itt olvashatja el.