Beszélgessünk

Komoly kihívások mindennap

2014. március 15. | kutivili

»Készíts interjút a srácokkal egy-két év múlva, ki hol tart, kinek mit sikerült megvalósítania, és mennyiben segítette a munkátokat a program« – mondta Lővei Andrea, az Európai Parlament budapesti tájékoztatási irodájának sajtófőnöke, két évvel ezelőtt, a sajtószemináriumunk után. Így elhatároztam, hogy felkeresem azokat a volt kollégáimat, hallgató társaimat, akikkel együtt koptattuk a padot a roma újságíróknak szervezett továbbképzésen, melyet az Európai Bizottság finanszírozásával a Független Médiaközpont valósított meg. Legutóbb Mundér Gusztávval beszélgettem, aki bejött kicsit nosztalgiázni az egykori képzésünk bázisára, a Független Médiaközpontba.

Képzésünk idején rádiózással foglalkoztál. Milyen területek érdekeltek?
A képzési program alatt a Gazdasági Rádióhoz kerültem, a mentorom Sántha Andrea volt. A rádió profiljából adódóan a gazdaságot érintő témákkal foglalkoztam, emellett eljártunk anyagot készíteni a gazdasági témákat tárgyaló értekezletekre, rendezvényekre. Rengeteget tanultam. Utána adódott egy nagyszerű lehetőség, beadtam az önéletrajzomat és felvettek. Lassan másfél-két éve dolgozom a MAG-nál.

A MAG – a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ. Mivel foglalkozik egy gazdaságfejlesztő?
Én projektasszisztensként dolgozom. Hazai és európai gazdasági pályázatokkal foglalkozunk. Vállalkozások pályázatait ellenőrizzük, főleg a projektek dokumentációját kezelem, és a pályázatok befogadását végzem. Ez komoly munka, elég nagy kihívás, a lécet mindennap át kell ugranom.

Nem száraz ez a fajta munka, ad örömet?
Teljesen megtaláltam önmagam. Két dolog fontos a munkámban. Az egyik a gazdasági rész, a másik: a civil életemben a kisebbségi ügyekkel, a cigányságommal foglalkozom. Egy civil szervezet aktív tagja vagyok, ott ezzel a témával foglalkozom hazai és európai szinten is. Az a helyzet, hogy a Független Médiaközpontban kapott EU-s tematikájú oktatás nagyon sokat segített rövid távon, és mára már úgy érzem, hogy hosszú távon is…

A programban kapott európai uniós ismeretek kiszélesítették a látókörödet a gazdaság világában?
Természetesen. A képzés rengeteget segített a dolgok megértésben és a kibontakozásban. Úgy gondolom, teljesen használható szaktudást és szakmai ismeretanyagot kaptam a képzés alatt. Tapasztalatszerzésnek sem volt épp utolsó. Helyre tette bennem a dolgokat.

Említetted, hogy sokat foglalkozol programokkal, pályázatokkal. Van már esetleg annyi tapasztalatod, hogy később programokat szervezhess roma ügyekben? Ismerve téged biztos vagyok, hogy ötleted van már bőven…
Igen, rengeteg ötletem van, amit szeretnék a jövőben kidolgozni, megvalósítani. A cél az lenne, hogy Magyarországon minél több komoly projektet indítsunk el, ami elősegíti az itthon élő romák boldogulását, mind az oktatásban, mind a munkában, mind a képzésekben. Civil emberként fontosnak tartom, hogy tiszta szívemből és felkészülten munkálkodjak a cigányság segítésén.

Melyik réteget szeretnéd jobban támogatni? A mélyszegénységben élőket, vagy esetleg a fiatalok képzését?
Szerintem az ifjúságot kellene támogatni. Rendes és átlátható oktatáspolitikára volna szükség, ehhez pedig a civil kezdeményezések is hozzájárulhatnak. Jó, hogy tanodák jönnek létre vidéken, városokban. Ez nagyszerű kezdeményezés. Egyre több roma fiatal juthat be főiskolára, egyetemre, a statisztikai adatok is ezt mutatják, bizakodhatunk tehát. Az már más kérdés, hogy utána sokan itt hagyják az országot, és kevesen képviselik az itthoni romákat. Az volna üdvözítő, ha maradnának, és segítenék a hazai cigányság helyzetét.

Hosszú távra miket tervezel?
A szívügyem a romák ügye. A későbbiekben szeretnék hazaköltözni Borsodba, és ott segíteni a romák helyzetén. Reménykedem, hogy ez megvalósul.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink