Beszélgessünk

Musicaltől az etnoballadáig – multikulturális színpadi különlegességek a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2014. március 18. | GGy

Generációk, műfajok, helyszínek és a kulturális turizmus irányába is nyitni akaró, megújult Budapesti Tavaszi Fesztivál várja a látogatókat március 21. és április 6. között. Közel félszáz helyszín programkínálatában minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelő előadást a musicaltől az újcirkuszig, az ősbemutatótól a drámairodalom leghíresebb klasszikusáig. A Művészetek Palotája és az Operaház mellett a felújított Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Millenáris, a Bálna, a megnyíló Vigadó, a Nemzeti Színház és a fővárosi színházak, múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek. A Fesztivál keretében idén is bemutatkoznak roma művészek, a következő ajánló róluk szól.

Lajkó Félix és Balázs János improvizációs estje, Zeneakadémia, március 31., fél nyolc

Inspiráló, különleges, vad és energikus, vagyis mindig más és más. Lajkó Félix ezen az estén egy tehetséges zongoristával, Balázs Jánossal játszik. A két fiatal újraértelmezi, ugyanakkor hallgathatóvá és befogadhatóvá teszi a kortárs zenét. Az előadás nemcsak a zenetörténészeknek, hanem a pszichológusoknak is bőven szolgáltat kutatnivalót. Hogyan lehetséges, hogy egyszerre születnek meg gondolatok, érzések és képek két emberben, akik egyébként szorosan kapcsolódnak egymáshoz? A közös zenélés végén olyan harmóniákból szőtt aurát hoznak létre, amely szíven találja a közönséget. Lajkó Félix és Balázs János is virtuóza saját hangszerének, így együtt pedig a zene határait feszegetik. Ettől oly izgalmas és kiszámíthatatlan a közös fellépésük.

Balázs János már kiskorában elhatározta, hogy akkortól számítja majd zenei pályáját, amikor nemzetközi szinten is komoly sikert ér el. Ennek ismeretében a karrierje 2005-ben, 16 évesen kezdődött, amikor megnyerte a pécsi Nemzetközi Liszt Ferenc zongoraversenyt. Ennek a megmérettetésnek ő volt a legfiatalabb győztese. Ha többet akarnak tudni Balázs Jánosról, olvassák el a Sosinet egy korábbi riportját.

Somnakaj, Művészetek Palotája, április 4., 7 óra.

Több ismert hazai művész előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Az ősbemutató a Művészetek Palotájában látható április 4-én, este héttől.

A történet bővelkedik humorban, misztikumban, de mégis reális képet fest a hazai cigányságról. Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása. Az alkotók szerint a produkció életre hívásánál a legfőbb törekvés az volt, hogy tudatosuljon, a roma kultúra a nemzeti és az európai kultúra része, valamint célul tűzték ki a pozitív szemléletváltás segítését a társadalomban. Ez a darab a roma kultúrát nem csupán önmagában, elszigetelt valóságában mutatja be, és az ősi tradíciókat tükröző dalok mellett megjelennek a XXI. század hatásait is magukban foglaló új formációk, stílusbeli újítások, átdolgozások. A darabban egy fiatal roma lány, Somnakaj meséli el saját történetét, egy kalandos utazást, amelynek állomásai megelevenednek. A koncertszerűen megszólaló dalok ilyen formában még soha, sehol nem hangoztak el. Autentikus roma népdalok – a maguk tradicionális formájában és ezek átiratai –, Marko Markovic balkáni hatást tükröző roma szerzeménye, Szakcsi Lakatos Béla roma jazz zenéje, improvizációja, Romano Drom dalok, rap és slam betétek kaptak helyet a műsorban, amelyet Mészöly Gábor azonos című drámája nyomán Müller Péter Sziámi írt színpadra. Szirtes Edina Mókus és Kovács Antal hangszerelésében újraértelmezheti a közönség mindazt, amit a cigány zenéről tudni vélt. A színes zenei crossover jól tükrözi azt az összefogást, amely eddig soha nem látott módon valósul meg a színpadon. A szereplők között megemlíthetjük Falusi Mariannt, Mező Misit és a Duna Művészegyüttes tagjait is. Miközben pörögnek az események, a hosszú út végén hazaérkezünk Somnakajjal, és mindenkihez elér az a világos és egyszerű üzenetet, hogy mindnyájan emberek vagyunk, cigányok és nem cigányok, ugyanúgy sírunk, és ugyanúgy nevetünk.

Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes, Lotz terem, április 4., fél 8

(1061 Budapest, Andrássy út 39.)

A művészegyüttes a hungarikumnak minősülő cigányzene és verbunkos magas színvonalú képviseletét, megőrzését, megújítását, népszerűsítését tűzte ki feladatául. Repertoárjukon a legjelentősebb verbunkos szerzők – Csermák, Bihari, Lavotta, Csámpai, Farkas Gyula –, illetve a verbunkos zene hangzásvilágában is író jelentős magyar zeneszerzők: Liszt, Kodály, Bartók, Erkel, Weiner és Hubay művei mellett opera-, operett- és musicalrészletek, örökzöld magyar és nemzetközi melódiák, közismert filmzenék is szerepelnek.

A műsor:

Rossini: Tell Vilmos – nyitány
Offenbach: Orfeusz az alvilágban – nyitány
Suppé: Költő és paraszt – nyitány
Suppé: Reggel, délben, este Bécsben – nyitány
J. Strauss: A denevér – nyitány
J. Strauss: Tavaszi hangok – keringő
J. Strauss: Déli rózsák – keringő
Fibich: Poéma
Sosztakovics: Jazz-szvit – második keringő
Vecsey: Valse triste
Lehár: Arany-ezüst – keringő
Járóka Sándor: Holdfény-szerenád
Delibes: Coppélia – keringő
Csajkovszkij: Virágkeringő
Verdi: Traviata – Pezsgőária

Söndörgő, Zeneakadémia, április 5., fél 8

A Söndörgő együttes a megszokott délszláv ritmusokkal jelentkezik. Zenéjüket nemcsak a virtuozitás és a friss előadásmód teszi különlegessé, hanem a tamburákra épülő hangszerelés is, amely – fúvós és ütős hangszerekkel megtoldva – a Balkán legsűrűbb zenei rétegeit is hitelesen képes megszólaltatni. Az utóbbi években a világzene nemzetközi színpadain is átütő sikereket ért el az együttes: a legjelentősebb szaklapok méltatták, és a legrangosabb nyugati koncerttermekbe hívták őket. A Kovács Antal és Tompos Kátya közreműködésével 2010-ben készített Lost Music of the Balkans című albumot hatvan országban forgalmazta a Harmonia Mundi/World Village, és ezzel a Söndörgő napjaink egyik legkeresettebb világzenei együttese lett. Hamarosan napvilágot lát a Söndörgő legújabb, Tamburocket című lemeze is, amelynek számait a Zeneakadémián rendezendő, húszéves jubileumi koncertjükön is eljátsszák.

2014-ben igazi kavalkád várja az érdeklődőket: komoly- és kortárs zene, opera, jazz, pop, világzene, tánc, újcirkusz, színház és kiállítások, de még a divat és a sport is része a kínálatnak. A Budapesti Tavaszi Fesztivál különlegességét növeli, hogy e két hét alatt 6 világpremier, 18 magyarországi bemutató, valamint további 3 színházi premier lesz, és közel 20 olyan társulat és produkció érkezik Budapestre, amely először mutatkoznak be Magyarországon. A szabadtéri és ingyenes rendezvényekkel együtt több mint 170 esemény zajlik majd a fesztivál 17 napja alatt, a legolcsóbb jegy 1000 Ft, a legdrágább 19.900.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink