Komolyan

Az ORÖ több mint 100 millió forint kap kampányra

2014. március 20. | GGy

Március 21-én 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok, akik az áprilisi országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségi listájára akarnak szavazni. Az eddigi regisztrációk alapján több mint 100 millió forintot kap az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) kampányra. Ahhoz, hogy a nemzetiségi listák első helyén szereplő jelöltek szószólóként kerüljenek a parlamentbe, elég egyetlen szavazat.

A március 4-i határidőig mind a 13 nemzetiség országos listát állított, és őket a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba is vette. Ez azt jelenti, hogy valamennyi nemzetiségnek lesz szavazati joggal nem rendelkező szószólója az új Országgyűlésben, ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a listájukra április 6-án. Ha pedig egy adott nemzetiség megkapja a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatszám negyedét (kb. 20 ezer szavazatot), akkor az országos listáról kedvezménnyel juthat országgyűlési mandátumhoz.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a legtöbben – 14 671-en – a roma nemzetiség tagjai közül kérték regisztrációjukat az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal. A németek közül 10 808-an, a horvátok közül 1425-en, a szlovákok közül 1046-an. A többi nemzetiségnek egyelőre 700-nál kevesebb regisztráltja van.

A nemzetségek listájára csak azok voksolhatnak, akik március 21-én 16 óráig kérik a nemzetiségi névjegyzékbe vételüket, az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal. Péntekig még több mint 6000 romának kellene regisztrálnia magát, hogy Farkas Félix – az ORÖ országos listáján első helyen szerepelő politikus – ne szószólóként, hanem roma nemzetiségi képviselőként jusson a parlamentbe.

A Nemzeti Választási Irodai keddi adatai alapján a romák is csak szószólót küldhetnek a parlamentbe, nemzetiségi képviselőt nem. A kettő között az a különbség, hogy a szószóló nem szavazhat az Országgyűlésben, de ugyanúgy vitázhat (és akár az anyanyelvén is felszólalhat), mint a képviselők.

Az új választási törvény kedvezményt nyújt a nemzetiségi jelölteknek, és körülbelül húszezer nemzetiségi szavazattal már képviselővé válhatnak. A nem nemzetiségi képviselőknek átlagosan körülbelül nyolcvanezer szavazatra van szükségük a bejutáshoz.

Egyelőre valamivel több mint 25 ezren jelezték, hogy nem párt-, hanem nemzetiségi listára akarnak voksolni a parlamenti szavazáson, és 42 ezren, hogy az őszi önkormányzati választáson fognak nemzetiségiként szavazni.

300 millió kampányra

Kampánycélokra 298,5 millió forintot kapnak az április 6-ai országgyűlési választásra listát állító nemzetiségi önkormányzatok a központi költségvetésből a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozata alapján.

A testület a kampánytámogatásra rendelkezésre álló csaknem 300 millió forintos összeg egyharmadát egyenlő arányban osztotta szét a 13 országos nemzetiségi önkormányzat között, míg az összeg fennmaradó kétharmadát a nemzetiségi névjegyzékbe (március 5-éig, vagyis az országos listaállítás másnapjáig) regisztrált választópolgárok száma alapján, arányosan.

A legtöbb költségvetési támogatást a roma önkormányzat kapja, összesen több mint 101 millió forintot, míg a legkevesebbet a bolgár önkormányzat, csaknem 8,4 millió forintot.

A görögök 8,8 millió, a horvátok 21,2 millió, a lengyelek 8,7 millió, a németek 69 millió, az örmények 8,8 millió, a románok 12,8 millió, a ruszinok 12,2 millió, a szerbek 10,2 millió, a szlovákok 16,9 millió, a szlovénok 9,5 millió, az ukránok 10,3 millió forintot kapnak kampánycéljaikra.

Aki a nemzetiségi névjegyzékben szerepel, az nem szavazhat az országos listára, ezért sok nemzetiségi szervezet arra szólította fel a tagjait, hogy ne regisztráljanak a névjegyzékbe.

Forrás: MTI/NVI/NVB/Sosinet

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink