Bogdán Péter blogja

A múlt árnyékában

2014. március 26. | Bogdán Péter

Ijesztő, hogy a megkérdezettek majdnem háromnegyedét Adolf Hitlerre emlékeztette a Pörzse Sándortól idézett mondat.

A YouTube internetes közösségi portálon látható egy kis riport „A videó, amit minden magyarnak látnia kell!” címmel. A rövidfilm arra keresi a választ, hogy vajon az utca embere szerint kitől származik a következő idézet: „Világméretű zsidó összeesküvésnek vagyunk a tanúi, amelynek célja országunk gyarmatosítása és erőforrásainak ellopása.”

Az összeállítás készítői Szálasi Ferencet, Adolf Hitlert és Benito Mussolinit adták meg lehetséges válaszként. A 16 megkérdezettből egyvalaki ingadozott Szálasi és Hitler között, egy másik pedig Hitler és Mussolini között. Hárman határozottan állították, hogy Szálasitól származik az idézet, és tizenegyen gondolták úgy, hogy Hitlertől.

A film végén jön azzal szembesítik a megkérdezetteket és a nézőt, hogy az idézett gondolat világgá kiáltója Pörzse Sándor jobbikos országgyűlési képviselő. A megkérdezettek láthatóan zavarba jöttek. Az egyiket megdöbbentette, a másik pedig úgy reagált, „ez elgondolkodtató”.

Engem is elgondolkodtat. De nem az, hogy Magyarországon ismét jelen van a ’30-as és ’40-es évekbeli zsidó- és cigányellenes propaganda. Sokkal inkább az foglalkoztat, a megszólaltatott 16 ember milyen magától értetődőnek tartotta, hogy ilyet csak a három hírhedt nemzetvesztő mondhatott. Ez azt jelenti, hogy a zsidó- és cigányellenességet sokan még mindig a XX. század első feléhez kötik, és nem veszik észre, hogy a vészkorszak megint itt kopogtat az ajtón.

Hihetetlen, hogy a megszólaltatottak közül senki nem hallja meg napjaink rasszista hangjait. Vagy ha mégis, akkor automatikusan a múltba helyezi, és eszébe sem jut megkérdőjelezni, hogy valóban a filmkészítők által megnevezettek valamelyike lenne az „elkövető”. Még csak nem is meglepő, hogy a megkérdezettek többsége Hitlerének gondolta a Pörzsétől származó mondatot.

Veszélyes dolog ez. Tizenhat ember nem sok. Statisztika készítéséhez mindenképpen kevés. De legalább egyben felmerülhetett volna, hogy mai az idézet. Lám, mennyire félre lehet vezetni az utca emberét. Ha ügyesen teszik fel a kérdést – és ebben talán a kamera jelenlétének is volt némi szerepe –, a kvízjátékok logikája alapján csak az elhangzó három név lehet esélyes.

Hiszékenység? Tizenhat embert könnyű átverni. De akkor mi van velünk, a többi tízmillióval? Mi mennyire vagyunk manipulálhatóak? A videó utolsó képein ott az üzenet: Szavazz a Jobbik ellen! Az eddigieken nagyon csodálkoztam. Ezen az üzeneten viszont egyáltalán nem.

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Gondolatok Gyurcsány Ferenchez
Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.
Törlesztés
Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink