Jegyzetfüzet

Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos

2014. április 25. | kutivili

Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.

Kathy Horváth Lajos híres zenész családban született. Már édesapja, id. Kathy Horváth Lajos és nagybátyja, Horváth Sándor elismert zenészként volt ismert. A muzsikus szakma a mai napig a negyvenes-ötvenes évek legnépszerűbb dzsesszgitárosai közt tartja őket számon. Ők fedezték fel a fiatal Kathy Horváth képességeit, ők segítették zenei tanulmányait. Ötéves korában már hegedűt adtak a kezébe, és hamar kiderült, hogy komoly tehetséggel van dolguk. A szinte csodagyerek Lajos kezében egymás után szólaltak meg az újabb hangszerek: a zongora, a gitár, a hárfa és a cimbalom tökéletes játékának elsajátítása sem okozott gondot a kis zenésznek.

Felcseperedve az OSZK Zenei Stúdiójában folytatta szakmai tanulmányait. Csajkovszkij, Brahms és Paganini hegedűművei, és a modernebb és kortárs zeneszerzők – Bartók, Boulez, Schönberg, Ligeti, Kurtág, Lutoslawski, Penderecki – mellett a jazz volt rá nagy és ösztönző hatással. Ezek együtt fejlesztették ki sajátos, senki máséval össze nem téveszthető stílusát. Kapcsolatba került Cziffra Györggyel, a világhírű zongoraművésszel is, ő is segítette tehetségének kibontakozását. Az (akkor ifjabbik) Kathy Horváth idővel az egyik legelismertebb zenész lett Magyarországon. Játszott Szakcsi Lakatos Béla, Szabados György, Babos Gyula, Jávori Vilmos, Kőszegi Imre, Ráduly Mihály társaságában és fellépett itthon és külföldön. Tagja volt a Rákfogó, a Ráduly, a Szakcsi és a Szabados együtteseknek. A free dzsessz nemzetközi színterén is kimagasló Szabados György Az esküvő című műve volt az első lemez (Hungaroton, 1974), amely rögzítette egyéni játékát, s amely azóta is a kortárs zene és az avantgárd dzsessz összefonódásának kiemelkedő produktuma. Ezektől az évektől mindmáig, Sztravinszkij és  Eötvös Péter művei jelentik számára az ösztönző ihletet.

1976-ban a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasaként a Párizs mellett található Senlis-be került, ahol meghatározó, egész későbbi pályáját végigkísérő zenei élményeket szerzett. Abban a szerencsés helyzetben volt, hogy előbb Ivry Gitlis növendéke lehetett, majd rá nem sokára Cziffra György bemutatta Yehudi Menuhinnak, aki 1985-ben tanársegédjének választotta. Utána jöttek a mindent elsöprő eredmények. 1983-ban Kathy Horváth Lajos a Menuhin rendezte Bartók Emlékverseny I. díját hozta el, s párizsi évei alatt – az ott élő – klarinétos-szaxofonos Seffer Józseffel (Yochk’o Seffer) készített felvételeket, amelyek közül a Chromophonie 1. és a Chromophonie 2. komoly nemzetközi visszhangot váltott ki.

Kathy Horváth Lajos 1990-ben tért haza Párizsból, s azóta is koncertezik, zenét szerez, miközben fáradhatatlanul dolgozik a magyar és a cigány zene felkarolása és népszerűsítése érdekében.

„Már a jelölés is nagy elismerés volt számomra, de nem gondoltam volna, hogy a Nobel-díjasokból álló bizottság valóban megtisztel azzal, hogy beválaszt engem tagjai közé. Éppen ezért váratlanul, de annál nagyobb megtiszteltetésként ért a kitüntetés” – nyilatkozta, amikor az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagjainak sorába választásakor. A tagok között komoly tudósok, Nobel díjasok vannak, sőt a teológus gondolkodóként is ismert Joseph Ratzinger (XVI. Benedek pápa) is. A zenészi pályán már jelen van az utánpótlás: a családban folytatja a legszebb hagyományokat: fia, ifj. Kathy Horváth Lajos is elismert, komoly kvalitásokat felmutató hegedűművész.

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
A cigánykártya története
A vándoréletet élő cigányok különféle mesterségekkel foglalkoztak. Volt köztük, aki a kovácsmesterséghez, más a patkoláshoz, a fazekassághoz értett. Az asszonyok ruhákat varrtak és nem egy közülük kártyát vetett, tenyérből jósolt. A cigánykártya eredetét és történetét vettük tüzetesebben szemügyre.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink