Bogdán Péter blogja

(P)ártatlanság

2014. április 29. | Bogdán Péter

A Gyulai Törvényszéken – úgy tűnik, a mából visszanézve – találkozott egy kétbalkezes ügyész egy olyan bírónővel, aki pártatlanul elemez, amikor a Szebb Jövőért Egyesület sorsáról kell dönteni, de ugyanerre nem képes, ha a romákról van szó.

Gyulai Törvényszék. Szebb Jövőért Egyesület. Dr. Mucsi Erika. Három tulajdonnév, amiből az ország lakosságának nagyon jelentős része tudja, miről is van szó. Nem is olyan régen már írtam erről az ügyről, még nem gondoltam, hogy a téma újra a kezembe kerül. De közzétették az ítélet teljes szövegét, ami az egész országban kiverte a biztosítékot. A Facebooknak hála: elolvashattam én is a húszoldalas anyagot. A témához kapcsolódó korábbi jegyzetemben azt írtam, nem tudom, ki hibázott, a bíró vagy az ügyészség, most viszont már nagy biztonsággal merem állítani, hogy mindkettő – de leginkább az utóbbi.

Egy egész ország érintettjei szeretnék megleckéztetni dr. Mucsi Erika bírónőt, és természetesen én is a bírálói között vagyok, de muszáj rögzíteni valamit. Egy bírónak ugyanaz a feladata, mint egy kutatónak. Be kell gyűjtenie az alapanyagot, a lehető legtöbb információt – és utána pártatlan döntést hoznia. A húszoldalas ítéletben a bírónő folyamatosan arra hivatkozik, hogy azért nem tudja feloszlatni a Szebb Jövőért Egyesületet, mert az illetékes ügyészség rosszul tálalta az ügyet. Nem szívesen írom le éppen én, de érveinek döntő többsége, amelyekben azt fejti ki, hogy milyen bizonyítási hiányok miatt nem tudja feloszlatni a szép nevű és pettyes előéletű egyesületet, nagyon logikusak.

Ha valaki elolvassa az ítéletet, már az első tíz oldalból kiderül: a bírónő alaposan felkészült jogász, kiválóan ismeri a nemzetközi emberi jogi környezetet is, de nem tehet túl sokat, ha kétbalkezes az ügyészség, de még a tanúk is. A tudósítások szerint a gyulai bírónő a cigányságot munkakerülő életformájúnak minősítette, de az ítéletben nem ez van. Dr. Mucsi Erika kifejtette, az ügyészség által benyújtott bizonyítékok alapján képtelenség kimondani, hogy a Szebb Jövőért Egyesület kizárólagosan a cigányság ellen lép fel. És éppen ezért – az ő állásfoglalása szerint – csak az állapítható meg, hogy a szélsőséges szervezet a „cigány” megnevezést nem faji kategóriaként használja (ez benne van az ítéletben), hanem olyan népréteget ért rajta, amely szembe megy a közösségi normával. Persze a bírónőnek tudnia kellene, hogy ez az értelmezés is diszkriminatív, és a szélsőségeseket védő szubjektív álláspont. Mégis van különbség aközött, hogy ő bírónő minősített-e minket, romákat, vagy csak értelmezte, mit ért a „cigány” kifejezés alatt a Szebb Jövőért Egyesület.

A húszoldalas ítélet legfontosabb üzenete, hogy amit a felperesek benyújtottak bizonyítékként a Szebb Jövőért ellen, azért nem fogadhatók el, mert nem tartalmaznak konkrétumokat, csak áttételes és közvetett információkat. Azokat viszont nem lehet csak a perbe fogott egyesület rovására írni, mert mind Gyöngyöspatán, mind Hajdúhadházon több egyenruhás szervezet járőrözött ugyanabban az időben. Ezért nem lehet egyértelműen bizonyítani, hogy mikor melyik követett el törvénybe ütköző cselekedetet.

Persze, ettől függetlenül a kettős mérce alkalmazása is érezhető, amikor dr. Mucsi Erika érvelését olvassuk. A bizonyítási eljárásban benyújtott médiatudósításokról mindig az derült ki, hogy azok nem alkalmasak a Szebb Jövőért felosztásának megalapozására. Ellenben arra igen, hogy bizonyítsák, Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon olyan feszült volt a társadalmi légkör, ami természetessé tette az igényt, hogy a nemes és bátor rendvédő szervezet alakzatban vonuljon fel.

A Gyulai Törvényszéken – úgy tűnik, a mából visszanézve – találkozott egy kétbalkezes ügyész egy olyan bírónővel, aki pártatlanul elemez, amikor a Szebb Jövőért Egyesület sorsáról kell dönteni, de ugyanerre nem képes, ha a romákról van szó.

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Gondolatok Gyurcsány Ferenchez
Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.
Törlesztés
Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink