Beszélgessünk

Zenei sokszínűség, nagyvilág, világszínvonal – Exkluzív interjú Brüsszelben Roby Lakatossal

2014. április 29. | kutivili

Egy zeneművészettel sokat foglalkozó firkásznak talán azok a legizgalmasabb pillanatok, ha élő legendával találkozhat, aki összetéveszthetetlenül egyéni stílust teremtett, és aki előtt a világ legrettegettebb kritikusai is meghajtják a fejüket. Már jóval brüsszeli utam előtt elkezdtem szervezni találkozásomat Roby Lakatossal. Sokszor jutott eszembe, lehet, hogy hiábavaló a nagy előkészület, hiszen egy ilyen népszerű – és zsúfolt naptárú – művésznek bármikor beeshet valami fontosabb. Szerencsémre nem így történt. Brüsszel belvárosában, egy hangulatos dzsesszklubban beszélgettünk.

Úgy tűnik, folyamatos edzésben vagy: koncertek és utazás tölti ki az életed. Merre lehet látni, hallani a következő időszakban?

Nagyon összesűrűsödtek a koncertek. Holnap utazom Franciaországba, utána Törökországba, majd Hollandiába, aztán rövid időn belül Amerikába és Kínába. Néha nincs semmi, máskor meg elképzelhetetlenül megugrik a koncertek száma. A tengerentúlon sokat leszünk idén. Nincs mese, hajtás van.

Több magyar muzsikus nem szakad le az otthoni gyökereiről, te viszont Brüsszelben élsz.

Amikor kijöttem Belgiumba, mindössze tizenkilenc évesen, nem voltam még ismert zenész. Akkor valahogy itt ragadtam. Megtetszett a város, az emberek, kezdtem beilleszkedni, jól érezni magam. Az utóbbi tíz évben azért sokat járok vissza Magyarországra. Épp most készülök lakást venni Budapesten. Van egy kis unokám, ez is ösztönöz a gyakoribb hazalátogatásra. Viszont nekem már itt, Brüsszelben van a bázisom.

Sok stílust ötvözöl. A világ legszigorúbb zenekritikusai szerint is jól felismerhető, egyedi a játékod. A közönség hogyan fogadja a hegedűjátékodat?

Legutóbb Rómában volt nagy élmény, hogy vastapssal köszönték meg a játékomat. Fantasztikusan sikerült a koncert, és ez azért érdekes, mert az olasz közönség nagyon kritikus a külföldi muzsikusokkal szemben. Angliában és a Benelux államokban rajongótáborom van, ők mindig szívesen fogadnak. Mindig a közönség ízlését kell eltalálni, és akkor nagy baj már nem lehet.

A klasszikus zene mennyire van jelen az életedben?

Van, amikor egy-két dologra felkérnek, és akkor játszom klasszikus zenét is. De én nem tudom olyan jól elmuzsikálni, mint egy hegedűművész. Akkor meg minek játsszam el? Ezért jobb a saját zenémet játszani, és mindenhol azt is várják tőlem, ahol fellépünk. Most fogjuk például felvenni a Vivaldi Négy évszakot egy különleges hangszerelésben. Lesz benne elektronikus hegedű, templomi orgona, mindenféle meglepetés és kuriózum.

Van kapcsolatod a klasszikust játszó hegedűművészekkel?

Nagyon jó a kapcsolatom velük, szinte mindegyikkel, hazaiakkal és külföldiekkel egyaránt. Vadim Repinnel van két lemezünk is, Makszim Vengerovval többször is szerencsém volt játszani. Érdekes formációkban léptünk fel együtt. Fantasztikus élmény volt.

Mire számítasz a következő öt-tíz évben? Vannak még az általad elért szinten tervek, célok?

Igen, nagyon sok tervem van. Ez a zene szerintem kimeríthetetlen. Rengeteg variáció létezik, egy darabot millióféleképpen lehet előadni. Ezt a stílust, az unortodox cigány fúziós zenét már jegyzik a világban, tehát rengeteg dolgot lehet vele kezdeni. Ha valahol meghallják a zenénket, rögtön rávágják: igen, ez biztosan Lakatos Roby. Ez is visszaigazolja, hogy folytatnunk, tovább kísérleteznünk kell, és finomítani a zenénket.

A cigány zenéről sokan mondják, hogy haldoklik. Mostanában hollandok próbálják segíteni a megmentését.

Szerintem Hollandiában ez nagyon régi tradíció. A hollandok ötven-hatvan éve magyar cigány zenét muzsikálnak. Sőt a belgák is. Ezt fantasztikus dolognak tartom, mert ezek a holland fiatalok magyar cigány zenészektől tanultak, a nagy öregektől, akik kijártak Hollandiába és Nyugat-Európába játszani, mint például az édesapám is. Csak remélni tudom, hogy a magyar cigány zene egyre jobban elterjed, és visszaszerzi régi fényét Európában és persze Magyarországon.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink