VideókZenés-táncos

Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal

2014. április 30. | kutivili

»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.

Gondolom, már sokadik alkalommal mutatod meg a gyerekeknek, hogy milyen hangszer a zongora és mit lehet kihozni belőle.

Lassan egy éve fut ez a rendezvény. Jakobi Lászlóval, ennek az egész rendezvénynek a szervezőjével találtuk ki, hogy tartsunk előadást a zenéről gyerekeknek, mert kevés zenei ismeretet kapnak ebben a felgyorsult világban, a média negatív árnyékában. Minden hónapban tartok egy előadást, természetesen belépődíj nélkül, csak regisztrálni szükséges rá. Hála Istennek sokan eljönnek. Rengeteg támogatást kaptunk cégektől.

Nehéz elnyerni a gyerekek figyelmét, bizalmát?

Igazából mindig nyitottak a gyerekek. Volt olyan alkalom, amikor felálltak és énekeltek, nagyokat nevetve, vidáman táncoltak. Szeretném elérni, hogy szeressék a zenét, örömöt okozzon nekik, gazdagítsa a lelkivilágukat. És ha csak egy gyereknél érném ezt el, már akkor is megérte.

Alapvetően nagyon játékos dolog ez, de akár elindíthat egy zenei pályát is. Volt olyan visszajelzés, hogy valaki zenével kezdett el foglalkozni?

Folyamatosan vannak pozitív visszajelzések. Van olyan gyermek, aki zongorázni kezdett, egy másik hegedülésbe fogott, egy harmadik meg gitártanulásba. Volt apuka, aki azt mesélte, hogy a gyermeke otthon kérte, hogy rakjon be Chopint a számítógépen. Szerencsére sokan el akarnak jönni a koncertre. Az a legfontosabb, hogy legyen közönsége a klasszikus zenének. Fejleszteni, nevelni kell a fiatalságot, a szépre, jóra rávezetni, s ezt minél előbb érdemes elkezdeni.

Aránylag új kezdeményezés a hangszerismertető, ehhez képest meglepően nagy az érdeklődés, telt házas volt a rendezvény.

Minket is meglep, hogy sokan eljönnek egy ilyen koncertre. Volt, hogy kétszer annyian jelentkeztek, mint ahányan elfértek volna. Van igény rá, soha nincs fél ház, mindig nagy az érdeklődés. Egy-két jó szó, egy-két normális gondolat mindig meghálálja magát. Én hiszek abban, ha jót teszünk, akkor ilyen szép dolgokat tudunk csinálni. Ez igaz az élet minden területére. Nevelni, oktatni kell a gyerekeket, mert a művészet eleve erről szól.