Beszélgessünk

Hosszú távú harc nemes ügyek érdekében – Kállai Katalin

2014. május 8. | kutivili

Kállai Katalin politikusként mindig elszántan kiállt a romák érdekeinek és jogainak védelmében, a tehetséges emberek lehetőségeinek bővítéséért. Masszív hivatástudatú politikus, aki soha nem felejtette el, honnan jött. Ezért is gondoltuk, hogy portréban mutatjuk be a pályáját.

Kállai Katalin Szolnokon született, zenész családban. Felmenői közt számos kiváló muzsikus akad, de ő más pályán indult el. Szegény, tisztességes és a tanulást, munkát pártoló család vette körül, másik két testvére is a tanulást választotta. Az általános iskolát Szolnokon végezte, majd vendéglátói-ipari szakmunkásképzőben tanult, eredményei alapján mesterfelszolgáló lett. Érettségit tett, később üzletvezetővé nevezték ki.

Egyetemi tanulmányait Pécsett, a Janus Pannonius Egyetem bölcsészkarán végezte. Két diplomát szerzett (személyügyi szervező, humánpolitikai szakértő). Emellett a Századvég politikai iskolában is komoly képzéseken vett részt hogy minél szélesebb körű tudást szerezzen magának. 2006-ban PhD doktori tanulmányokat folytatott politológia témakörben. 1998-ban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés kisebbségi referensének választották, amit szívesen elfogadott, hogy még inkább fontos ügyeknek szentelhesse az életét. Később az MSZP megyei, majd városi szervezete mellett létrejött kisebbségi tagozat irányítója. 2001-től a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal főtanácsosává nevezték ki, aztán 2004-től a NKÖM roma ügyekért felelős minisztérium biztosa, 2004 novemberétől pedig a miniszter romaügyi stratégiai főtanácsadója.

Kállai Katalinról elterjedt a fiatal értelmiségiek, művészek, politikusok körében, hogy megnyerő, kedves személyiség, aki nem tesz különbséget ember és ember között, mindenki felé nyitott és önzetlen, mindenkit meghallgat, aki problémával fordul hozzá, és bár rendkívül elfoglalt, segít, akinek csak lehet. A munkája miatt másképp nem is lehetne, nap mint nap találkozik elesett, az életükbe belefásult emberekkel, akiknek vigaszt vagy valamilyen megoldást kell nyújtania.

Kállai Katalinnak két gyermeke van. Lánya, Kata jogi tanulmányokat választott, párhuzamosan két egyetemi szakot végez. A hazaiakon kívül egyre több külföldi tapasztalatot szerez, legutóbb a brüsszeli Európa Parlamentben tevékenykedett dr. Göncz Kinga EP képviselő munkatársaként. Milán fia gimnáziumba jár, mellesleg komolyan focizik, így a délutánjai edzéssel telnek.

Katalin azért egyengeti gyermekei életútját, hogy egy nap ők is olyan nemes célokért tevékenykedjenek, mint most az édesanyjuk. Emellett pedig változatlan célja, hogy segítséget nyújtson az embereknek, teret nyisson a tehetségek előtt. Szerkesztőségünk nevében erőt és kitartást kívánok Kállai Katalinnak, hogy tovább harcolhasson nemes ügyekért.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink