Beszélgessünk

Két koncertsorozat között – Balázs János zongoraművész

2014. május 8. | kutivili

Mikor néhány éve az első videóinterjúra készültünk Balázs János zongoraművésszel, csak ámuldoztunk a szakmai vélemények láttán, melyeket a fiatal művész a szakma legjobbjaitól kapott. Koncertek a nagyvilág színpadain, tanítás és mindig újabb tervek, amivel a klasszikus zenét közelebb viheti az emberekhez. Néhány év elteltével, két külhoni koncertsorozat között most arról beszélgetünk, hol tart.

Nehezen tudtunk találkozni, sok az elfoglaltságod. Mintha hirtelen nagyon megtelt volna a naptárad.

Ennek előtörténete van. Az Európai Koncerttermek Szövetsége (ECHO) már több évtizede lehetőséget nyújt a világ legtehetségesebb fiatal muzsikusainak a nemzetközi bemutatkozásra. A szövetséget 19 nagy európai város koncertterme alkotja. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy hazánk, konkrétan pedig a Művészetek Palotája engem jelölt 2012-ben. Már a jelölés is fantasztikus szintet jelent, ugyanis egy országból csak egy zenészt lehet indítani. Ezek után a zsűri – vagyis a koncerttermek vezetőiből álló gárda – egyfajta versenyeztetésbe kezdett, hiszen a 19 jelöltből csak 5 kerül be a koncertkörútba. Sok mindent pontoztak: korábbi koncertfelvételeket, versenydíjakat és egyéb szakmai kritériumokat. Így kerülhettem a programba. Tehát életem egyik legfontosabb eseménye ez, amire nagyon büszke vagyok. Ennek a nagyszerű hozadéka, hogy tavaly októberben elkezdtem a turnét, és Bécsben több ezer ember előtt játszhattam. Előttem Gidon Kremer lépett fel. Lesz még Hamburg, Brüsszel, Köln, Barcelona, Stockholm, Lisszabon, és még jó néhány város. A turné körülbelül májusig eltart. Tizenkilenc koncert van összesen, ahány város. Több fellépés után kaptam az ottani szervezőktől a visszahívást 2015-re
Emellett itthon is több nagy koncertre készülök, lesz egy önálló sorozatom 2015-ben a Zeneakadémián Balázs János 3 arca címmel, illetve a Művészetek Palotájában is lesz egy önálló estem a „Zongora” sorozatban.

Ez a repertoár fizikailag is nagyon igénybe veszi az embert. Lehet erre jól felkészülni?

Sok mindenre nem jut idő. Másfajta életmódot kell élni, mert rengeteg gyakorlást igényel a munka. Ha egy helyen valaki rosszul játszik, az kockázatos, mert megeshet, hogy többé nem hívják koncertezni. Ezért naponta átlag hat-hét órát kell gyakorolnom. Edzem a szellememet, az ujjaimat, mindent. Ez kemény, de hasznos életmód, másképp nem megy. Ha van szabadidőm, azt általában a feleségemmel töltöm vagy otthon pihenek.
Amikor megházasodtam, már másnap Görögországba utaztunk a feleségemmel nászútra, s ott volt egy koncertem szeptember elsején. Sokat vagyok távol, rengeteg kemény időszakot kell átélnem, de ez a munka velejárója. A feleségem nagyon támogat engem, hisz bennem, büszke rám.

Tanítasz is, vannak saját tanítványaid?

A Snétberger Zenei Központ tanára vagyok. Nagyon szeretek tanítani, örömmel és nagy odaadással csinálom. A tanáraimtól régen sokat kaptam, a figyelmüket, a segítségüket, ezért is tekintem küldetésnek a tanítást. Úgy érzem, valamit nekem is vissza kell adnom. A tanítványaimmal rendszeresen tartom a kapcsolatot, zenei tanácsot adok nekik, megbeszélem velük a felvetődött kérdéseket egy-egy darab kapcsán. Minden művésznek fontos támogatnia az új generációt, fontos hinnie a jövő generációban. Sokan nem így gondolkodnak, ami rendkívül sajnálatos és önző dolog.

A mostani tanítványokkal szemben mik az elvárásaid? Hova kellene eljutniuk?

A gyerekeket természetesen szeretném pódiumon látni, ha van rá lehetőség. Az a vágyam, hogy felsőfokú intézménybe kerüljenek be a tanítványaim. Egy művészt az egyetem sok mindenre előkészít, hozzászoktatja például a rutinhoz. A vizsgák is felkészítik bizonyos nehézségekre. Emellett az egyetemen már kiválaszthatók az igazán komoly tehetségek, és ez a későbbiekben nagyon sokat adhat a zenei karrierükhöz.

Számtalan a tehetséges gyerek, és sokan azt a tanácsot adják nekik, hogy tanuljanak mást, mert nem biztos, hogy zenéből meg tudnak majd élni. Egyetértesz velük?

Igen nehéz ma a helyzet, és ez felvet egy másik problémát. Úgy érzem, Magyarországon túlképzés van. Nemcsak a zenében, más területeken is. Rengeteg a diplomás fiatal. Az ország nem képes eltartani annyi zenészt, ezt tudomásul kell vennie mindenkinek. Sokan elvégzik a Zeneakadémiát, nemegyszer közepes tehetségű zenészek, akik aztán abban reménykednek, hogy bekerülnek legalább egy kis zenekarba. A szerencse ebben hatalmas erejű tényező. Nagyon nehéz Itthon, de nem állítom, hogy külföldön könnyű, mert ott sem az. Nem elég, ha valaki jó zenész. Kell egyfajta kommunikációs készség és rengeteg ismeret. Sokan nem tudnak minden megfelelni kritériumnak, és aztán ezen buknak el. Egy idegen nyelv tudása minimum szükséges ahhoz, hogy valaki boldogulni tudjon. És azt az idegen nyelvet is nagyon alaposan kell megtanulni. Nem árt a számítógépes ismeret sem. Szóval fontos a haladás a korral, az új kihívásokkal. Az állandó képzés és fejlődés, fejlesztés elengedhetetlen az ember életében.

A szakmai tudáson, a tehetségen kívül mi szükséges feltétlenül?

Az ember legyen innovatív, folyamatosan fejlődő. Gondolkodjon projektekben, ötletekben. Az én agyam is jár egész nap. Fontos a jó önmenedzselés, a kapcsolatok ápolása. Folyamatos kapcsolatban kell lenni bizonyos emberekkel, akiktől lehet tanulni. Állítom, hogy a sikereim egyik tényezője – a szakmai dolgokon és a gyakorláson túl – a pozitív önmenedzselésem. Főleg szakmai álmaim vannak. Most az egyik legnagyobb, hogy eljátsszam Bach Goldberg-variációit. Jelen pillanatban – hála a sorsnak –, azt mondhatom, hogy jól érzem magam a bőrömben.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink