Bogdán Péter blogja

Tények

2014. május 11. | Bogdán Péter

Sneider Tamás jobbikos képviselő parlamenti alelnökké választása nemcsak Magyarországon, de Európa több pontján is kiverte a biztosítékot.

Sneider Tamás jobbikos képviselő parlamenti alelnökké választása nemcsak Magyarországon, de Európa több pontján is kiverte a biztosítékot. Idehaza azt róják fel neki, hogy az egri bőrfejű mozgalom egyik alapítója volt, és ilyen minőségében többször támadtak cigányokra. Akkoriban csoportos garázdaság miatt nyomozás is indult ellene és a barátai ellen. Részt vett a betiltott Magyar Gárda egri, Dobó téri rendezvényén. A tévészékház ostrománál is azok között volt, akik a rendőrökre támadtak, mégpedig annyira aktívan, hogy ebben az ügyben is rendőrségi eljárás indult ellene.

A Heti Válasz szerint Brüsszelben Hannes Swoboda, az európai szocialisták parlamenti frakcióvezetője keményen nekiment az Európai Néppártnak, ugyanis elfogadhatatlannak tartja, hogy a tagjai sorában lévő Fidesz a magyar parlamentben – négy képviselő kivételével – megszavazta „egy neonáci” alelnökké választását. Az MTI híre szerint Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke tudomásul veszi, hogy egy demokratikus eljárás során Sneider Tamást az Országgyűlés alelnökévé választották, de az nem tetszik neki, hogy „egy egykori szkinhed egy demokratikus parlament alelnöke az Európai Unióban”.

Ismerve a magyar viszonyokat, semmi meglepőt nem látok abban, ami történt. Már régen nincsenek illúzióim arról, hogy milyen az ország, ahol élek. Sneider Tamás kapcsán rögzítsünk néhány tényt. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, a Mesterházy Attila által irányított MSZP és a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt-PM tettekkel is elhatárolódott Sneider Tamástól: nem szavazták meg, hogy az Országgyűlés alelnöke legyen. A Fidesz hűségesen bólogató csatlósa, a KDNP, valamint a hozzá közel álló Jobbik Sneider Tamás mellé tette le a voksát.

Az ország első számú politikusa, Magyarország miniszterelnöke is igennel szavazott. A képünkbe vágta ezzel, hogy választási időszakban az ördöggel is hajlandó szövetséget kötni. Szeme előtt nyilván az uniós és az őszi önkormányzati választások lebegnek. Veszített már idén elég szavazót, és ha még többen pártolnának el tőle, akkor esetleg a sok korrupt és gerinctelen vazallusának nem jutna elég pozíció.

Annyira felháborít átlátszó és primitív viselkedése, hogy kénytelen vagyok (életemben először) leírni: felfordul a gyomrom a miniszterelnöktől. Ugyanakkor örülök annak, hogy ő maradt a kormányfő, mert a bégető tömegnek ő a szellemi csúcs, és igazán megérdemlik azt a kínt és szenvedést, amit a következő négy évben vezérük a nyakukba zúdít.

A Fideszből csak öt ember maradt legény a gáton. A sokat szereplő Navracsics Tibor, Turi-Kovács Béla, a cigányokhoz sok szállal kötődő Kovács Zoltán és Balog Zoltán, valamint az uniós források körül sertepertélő Lázár János. Mind az öten bent voltak a parlamentben, mégsem nyomták meg a gombot. Persze, ezzel a „kettős szavazással” a Fidesz azt üzente, hogy a miniszterelnök, ha kell, hátszelet ad az újnyilasoknak, de a cigányokért felelős beosztottak meg látványosan odaállhatnak a romák közé.

Szeretném egyszer megkérdezni Orbán Viktortól, hogy kit tekint szellemi fogyatékosnak? Jól nézzen bele a roma értelmiségiek arcába, ugyanis egyet sem talál közöttük. Nem most jöttünk le a falvédőről. A másik megkérdezendő kedvencem Schiffer András, aki mélységesen felháborodik azon, ha bárki megjegyzi, a tartózkodás nem egyenlő a nemmel. Schiffer úr, hadd üzenjem meg önnek, hogy az igen gomb igent, a nem gomb nemet, a tartózkodás meg tartózkodást jelent.

A tartózkodást azért hívják tartózkodásnak, mert azt fejezi ki, hogy az ember nem tud, vagy nem akar állást foglalni az adott ügyben. Tényleg nem tudja eldönteni, hogy kell-e egy neonáci parlamenti alelnök, vagy sem? A tartózkodásával azt is kinyilvánította, hogy ugyanolyan távolságra van az újnyilasoktól, mint a demokratáktól, és ha kell, akkor a neonácikkal is hajlandó együtt focizni.

Az uniós és az őszi választásokon sem a Fideszre, sem az LMP-re nem fogok szavazni.

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Gondolatok Gyurcsány Ferenchez
Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.
Törlesztés
Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink