Jegyzetfüzet

Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban

2014. május 13. | kutivili

Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.

Ugyanis Bell nyomán őt is érdekelni kezdte a dolog, vajon az ő játéka mit vált ki a járókelőkből. Szép emlékeket hagytak benne az aluljárói koncert pillanatai, Bach d-moll szólószonátájára gyűltek a népek, mint a méhek a virágokra, a hegedűtokjába dobott pénzből pedig a koncert végeztével meghívta közönségét péksütizni.

Ismerkedjenek meg a magyar világsztárral.

A mindössze harmincöt éves Kelemen Barnabás eddigi pályafutása során besöpörte szinte az összes rangos zenei elismerést, amit egy világszínvonalú hegedűművész elérhet.

Zenész családba született 1978-ban, édesapja, Kelemen Pál gordonkaművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar egyik alapítója. Baranyai Valériánál kezdte zenei tanulmányait, majd 1989-ben felvételt nyert a Zeneakadémia (LFZE) különleges tehetségek osztályába.

Kelemen Barnabás 2001-ben diplomázott, s már akkor az egyik legtehetségesebb növendékként tartották számon. 2005-től a Zeneakadémia tanára, és az amerikai bloomingtoni egyetem állandó vendégprofesszora. A barokktól a legmodernebb szerzőkig, darabokig bármit szívesen játszik, Ligeti György, Kurtág György műveit is beleillesztette a repertoárjába, s nem egy kortárs szerző darabjának ősbemutatója kötődik nevéhez. Tizenegy szólólemeze jelent meg, s több ezer fellépés van már a háta mögött a világ legnagyobb presztízsű koncerttermeiben. Bámulatos játéka, egyedi technikája elnyerte a legrangosabb kritikusok és zenei szakemberek elismerését. 2012-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, megkapta többek között a Nemzetközi Liszt-társaság Lemez-díját, a az elmúlt évben Londonban átvehette a komolyzene Oscar-jaként számon tartott Gramophone-díjat.

Olyan muzsikusokkal működött együtt, mint Eötvös Péter, Steve Isserlis, Kocsis Zoltán, Lorin Maazel, Sir Neville Mariner, Perényi Miklós, Dennis Russel-Davis, Michael Stern és Vásáry Tamás. Kelemen Barnabás jelenleg a magyar államtól kapott, 1742-ben készült Guarneri del Gesú hegedűn muzsikál.

Bár gyakran játszik Spanyolországtól kezdve Franciaországon, Németországon és Olaszországon keresztül a világ legimpozánsabb helyein, mindig szakít arra időt, hogy a Művészetek Palotájában vagy más itthoni koncerttermekben örvendeztesse meg egyedülálló játékával a hazai közönséget. És még csak harmincöt éves.

Mindezek fényében talán még izgalmasabb lehet a bevezetőben említett aluljárókoncert története.

Figyelted az emberek reakcióját, miközben játszottál?

Bár ugyanolyan átéléssel játszottam, mint máskor, azért mégiscsak érdekelt a dolog, és néha odapillantottam, főleg amikor pénzt dobtak a hegedűtokba. Kíváncsi voltam, hogy ki az, aki honorálja a játékomat.

Joshua Bell-lel nem nagyon foglalkoztak a washingtoni aluljáróban arra haladók, alig álltak meg előtte…

Én nagyon élveztem, hogy percről percre egyre bővült a kör, és talán a hangzavar is egyre kisebb lett, és ez igazi élmény volt számomra. Bach d-moll szólószonátáját játszottam, ami mély és virtuóz szerzemény egyben. Örültem, hogy megfogta az embereket.

Volt meglepő reakció is?

Megállt egy férfi, akinek ismerős volt a helyzet, és rá is kérdezett, hogy nem véletlenül a Joshua Bell-féle kísérletet próbálom-e meg én is. Ami viszont igazán meglepett, hogy akik pénzt dobtak a hegedűtokba, egytől egyig lesütött szemmel tették. Talán rossz érzést keltett bennük, hogy aluljáróban játszom, miközben talán jó néhányan érezték, hogy képzett zenészről van szó. De aztán a játékom végeztével ők is jót mosolyogtak a dolgon, mert az adózatlan aluljárói keresetből meghívtam a közönségemet péksütizni, és közben jókat nevetgéltünk. Jó élmény az ilyesmi, amelyik művésztársam tud rá időt szakítani, próbálja ki, azt mondom…

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
A cigánykártya története
A vándoréletet élő cigányok különféle mesterségekkel foglalkoztak. Volt köztük, aki a kovácsmesterséghez, más a patkoláshoz, a fazekassághoz értett. Az asszonyok ruhákat varrtak és nem egy közülük kártyát vetett, tenyérből jósolt. A cigánykártya eredetét és történetét vettük tüzetesebben szemügyre.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink