Beszélgessünk

Borok és történetek – Rosivall László professzorral

2014. május 15. | kutivili

Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.

Külön cikk kellene ahhoz, hogy Rosivall professzor úr eredményeit, címeit, tudományos elismeréseit felsoroljuk, ezért csak szemezgetünk: a Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézetének igazgatója, az Elméleti Orvostudományok Iskola vezetője, a Roma Orvosképzés program létrehozója, kivitelezője és vezetője, a Harvard egyetem vendégprofesszora, kutatója, előadója, és ha azt mondom: stb. – ez hosszú listát jelez. (A Roma Orvosképzés projekt jelenlegi állásáról egy másik írásban számolunk be.) E cikk témája azonban– lazításként? – a bor, ahogyan Rosivall László, az orvos professzor látja. Ugyanis egyik kutatási területe éppen a bor egyik hatóanyaga, melynek egyedülálló az egészségre gyakorolt hatása. Egyre szélesebb körben ismert a világon, hogy igazoltan hosszabb életűek lehetnek a nedű rendszeres fogyasztói ettől.

Orvosi kutatások, megszámlálhatatlan reklám, marketing anyag szól a bor jótékony hatásairól, kiemelve a vörösborban található rezveratrol hatóanyagot. Valóban egy csodaszerről beszélhetünk?

Egy orvos kollégám, Sümegi professzor úr a szegedi egyetemen kifejezetten rezveratrol kutatásokat folytat, előadásokat tart róla. Én is jó néhány előadást tartottam ebben a témában. A borról a következőt érdemes elmondani. A bor és az alkoholos italok évezredek óta hozzátartoznak az életünkhöz, részei a kultúránknak. A mindennapi egészséghez nem véletlenül volt elengedhetetlen a bor fogyasztása annak idején. Julius Caesar felismerte azt a tapasztalatot, hogy a vörösbor megelőzi a hasmenést. Csata előtt napi másfél liter vörösbort rendelt a katonáinak. A rossz minőségű víznél a bor is jobb volt, mert az legalább fertőtlenített. Azokban az időkben is nagy jelentőséget tulajdonítottak a bornak. Felismerték, hogy nem csak hasmenés ellen jó. Használható fertőtlenítőnek is, könnyebben lehet tőle aludni. Ma már inkább tudományosan közelítik meg a dolgot, komoly teret engedve a témának.

Sokszor hallani ezzel kapcsolatban az úgynevezett francia paradoxonról, mármint arról, hogy a franciák mindennap isznak bort, mégsem válnak alkoholistává.

Kimutatták, hogy akik zsírosan, egészségtelenül étkeznek, azoknak a szervezetére jótékonyan hat a bor, mivel erősíti a szívet, emellett javítja a rossz zsírösszetételt, tágítja az ereket, javítja a szabadgyökök szintjét, csökkenti a koleszterint. Akik napi egy pohár bort isznak, a statisztika szerint tovább élnek. De persze nem az a cél, hogy valaki mindennap igyon bort, ennél fontosabb, hogy a borfogyasztásnak kifinomult kultúrája legyen. Kelet-Európa eleve sokat küszködik a túlzott alkoholfogyasztással.

Egy korábbi előadásában említette, hogy teljesen szervezetfüggő a mennyiség. Például ha valaki az egészséges, mondjuk így: orvosilag javasolt mennyiséget issza, és mégis rosszul reagál a borfogyasztásra, milyen tüneteket észlelhet?

Éghet a gyomra, lehet fejfájása, szédülhet tőle. Jó, ha kivizsgáltatja a máját, hogy egyáltalán szabad-e neki innia. És ha szabad, akkor is csak mértékkel. Inni csak szépen, elegánsan szabad. Úgy kell bánni a borral, mint egy műalkotással. Élvezni kell, nem habzsolni. A mértékes borivásnak rituáléja van.

Miben található meg még ez az egészségvédő rezveratol?

A rezveratol, ahogy beszéltünk róla, van a borban, persze az tartozik igazsághoz, hogy elenyésző mennyiségben. A rezveratolt Amerikában már tablettában is lehet kapni. A rezveratol benne van a ribizliben, áfonyában, a piros vagy kék bogyós gyümölcsökben is. A rendszeres gyümölcsfogyasztással nagyobb mennyiséget tudunk a szervezetünkbe juttatni, mint a mindennapi alkoholfogyasztással.

A marketing, a média által közölt információk sokszor félrevezetőek. Sugallják például a rendszeres borfogyasztást. El szabad hinnünk?

Német kutatók korábban megállapították, hogy a fehérbor is ugyanolyan jó, sőt jobb, mint a vörösbor. Amikor a sörrel foglalkoztak a kutatók, akkor a vizsgálatok azt állapították meg, hogy csak a sör a jó. Vigyázni kell a tudománnyal. A tudósok, kutatók szava a valóságosnál nagyobb súlyt tud kölcsönözni egy kutatási eredménynek. A média az egyik legveszélyesebb fegyver, az egyik leginkább agyromboló dolog. Tájékoztatás helyett túlzásokkal vannak tele az újságok, megalapozatlan, félrevezető állításokkal – a minél nagyobb példányszám vagy a több kattintás elérése érdekében. Az embereknek józan paraszti ésszel illene közelednie mindenhez, hogy ne legyen baj, és világosan láthassanak mindent. Ettől függetlenül tényleg rendkívül egészséges dologról van szó. Csakhogy nagyon kell vigyázni a napi borfogyasztással. Ugyanis a szervezet hozzászokik, és észre sem vesszük, már egyre nagyobb mennyiség kell ugyanazon nyugtató hatás eléréséhez, mint a borfogyasztás megkezdésekor. Heti néhány alkalommal lehet bort fogyasztani, de ha valóban az antioxidánsok miatt inná valaki, akkor hetente több alkalommal fogyasszon kék bogyós gyümölcsöket is. Az egyensúly megtartása a legfontosabb –, mint ahogy az élet más területein is.

Az a hír járja, hogy a professzor úr bort prédikál és vizet iszik. Vagyis sokszor, sok helyen említi meg a bor jótékony hatásait, azonban szinte alig fogyasztja.

Ez tényleg így van. Egészen ritkán iszom, havonta talán egy pohárral. Ugyanis körülbelül havonta egyszer eszem valami zsírosabb, nehéz ételt, ami megterheli a gyomrot, a bor pedig segít a megemésztésében. Ilyenkor egy összetett, finom vörösbort szoktam választani.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Női szerepek a hithű zsidó közösségekben Női szerepek a hithű zsidó közösségekben
Kérdéseimre Steiner Noémi válaszolt. Gyermekkora óta szerves része a zsidó közösségnek, az évek során ifjúsági vezető lett, aki jelenleg a kisebbek identitásnevelésében segít.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink