Beszélgessünk

Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós

2014. május 15. | kutivili

»Készíts interjút a srácokkal egy-két év múlva, ki hol tart, kinek mit sikerült megvalósítania, és mennyiben segítette a munkátokat a program« – mondta Lővei Andrea, az Európai Parlament budapesti tájékoztatási irodájának sajtófőnöke, két évvel ezelőtt, a sajtószemináriumunk után. Így elhatároztam, hogy felkeresem azokat a volt kollégáimat, hallgató társaimat, akikkel együtt koptattuk a padot a roma újságíróknak szervezett továbbképzésen, melyet az Európai Bizottság finanszírozásával a Független Médiaközpont valósított meg. Ezúttal Orsós Róberttel beszélgettem.

Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…

Az uniós roma képzésben, amiben részt vettünk, te voltál a legkiforrottabb. Volt tapasztalatod, egyéniséged újságíróként. Milyennek találtad az EU-s továbbképzést? Adott valami pluszt?

Legjobban arra emlékszem, hogy mennyire sokszínű volt az újságíró képzés. Bár az újságíró szótól tartózkodnék – tudva, hogy milyen komoly szaktekintélyek sorolhatók ide –, inkább tartalom-előállítónak mondanám magam. Sokszínű volt ez a kis csapat, egymástól is sokat tanulhattunk. Rengeteg embert ismertünk meg, fontos szakemberek tartottak előadást az unióról, akik hasznos információkat, tananyagot tudtak szolgáltatni nekünk. Összességében pozitívan gondolok vissza rá.

Híradós riporterként szinte minden alkalommal más témával kell foglalkoznod. Azért van olyan téma, ami különösen érdekel?

Vannak kedvenceim, igen. A színes, érdekes témákat szeretem, amikben van fantázia. Egy-egy anyagot százféleképpen el lehet készíteni. Igyekszem másképp megcsinálni az anyagaimat, mint mások, törekszem az egyediségre.

Talán a legfontosabb célja a régi padtársakat megkeresésének, hogy némi hasznos információt, útmutatást adjunk azoknak a fiataloknak, akiket vonz ez a pálya.

Azt javasolom nekik, hogy törekedjenek önmaguk megtalálására. Fedezzék fel a képességeiket, az olyan tulajdonságaikat, amivel, mondjuk, más nem rendelkezik, és amit hasznosítani tudnak a munkájukban. Természetesen ez rengeteg odafigyelést, szakmai alázatot és kitartó munkát igényel. Én alapvetően mindig kíváncsi voltam, érdekelt ez a műfaj, a híradózás, és utána így alakult az életem, hogy bekerülhettem. Korábban nem volt híradós tapasztalatom. Amikor ide kerültem, tetszett az is, ahogyan felépül az egész. Láttam, kinek mi a területe, kinek mekkora a felelőssége, feladata. Amikor ezt még nem láttam át, tartottam tőle, hogy az itt dolgozók majd kinevetnek, kinéznek, hogy semmiről sincs fogalmam. Nagyot tévedtem, mert rengeteg segítséget, támogatást kaptam. Azt mondhatom még a fiataloknak, hogy el kell hinniük, hogy sikerülni fog. Higgyenek magukban és abban, hogy a többiek segíteni fognak.

Egy ideje édesapa vagy. Milyenek egy híradós apuka hétköznapjai?

Igen, Flóra lassan kétéves lesz. Fantasztikus, semmihez sem fogható az apaság érzése. Teljesen megváltoztatta, megjobbította az életemet a kislányom érkezése. Egyre nehezebb naponta elmennem otthonról, mindennap nehéz szívvel lépek ki az ajtón. Teljesen más az indulás, mint korábban, amikor magammal foglalkoztam, belefeledkezve a napi rutinba. Hihetetlen, ahogy látom, hogy egyre jobban szeret a gyermekem, és ez látszik rajta. Minden mozdulatával, gesztusával képes a tudtomra adni. Szülőként megváltozik a fontossági sorrend az ember életében, ami azelőtt prioritást élvezett, háttérbe kerül. Úgy érzem, elég kell legyen az a fél óra, amíg hazaérek a munkából, hogy átálljak, magam mögött hagyjam a munkát és vele járó összes vesződséget. Otthon ne jöjjön fel belőle semmi, csak a család, a gyerek, az otthoni dolgok legyenek a legfontosabbak.

Van valami távolabbi terved is?

Én a színházból érkeztem a média területére, korábban jó pár független színházi produkcióban vettem részt. Színésznek is tanultam, a végzettségem szerint színész vagyok. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem hiányzik a színpad. De szakmai szempontból elégedett vagyok a jelenlegi életemmel. A színház és a híradózás között szoros összefüggést látok. Látom bennük az alkotás szeretetét. Ugyanúgy megmutatom magam a Híradóban, közlök valamit. Sokszor töltött fel egy jól megírt cikk vagy egy képi anyag. És ez is célja a médiának, hogy kiszolgálja az embereket, valami többlettel töltse fel őket. Szeretnék valami teljesen saját dolgot, akár egy blogot, ilyesmin jár most az agyam. Hasznosan szeretném eltölteni az időmet, értelmes dolgokkal. Nem túl nagy cél, de ezt biztosan tudom majd teljesíteni – mondja zárszóként nevetve…

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Női szerepek a hithű zsidó közösségekben Női szerepek a hithű zsidó közösségekben
Kérdéseimre Steiner Noémi válaszolt. Gyermekkora óta szerves része a zsidó közösségnek, az évek során ifjúsági vezető lett, aki jelenleg a kisebbek identitásnevelésében segít.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink