Jegyzetfüzet

Szükségterületen szolgálni – Orsós János

2014. május 15. | kutivili

Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.

Orsós János 1975-ben született a Baranya megyei Hidason nehéz életű cigány szülők gyermekeként. Felmenői teknővájással, fafaragással foglalkoztak, de egyik nagyapja például hegedűn muzsikált. Egy helyen azt nyilatkozta, hogy szerinte az ottani Akác utca a világ legcsodálatosabb cigánytelepe. Hatéves koráig a beás cigányon kívül más nyelven nem beszélt. Az óvoda emiatt pokol volt neki, ahol a társai bántották és kicsúfolták.

Az első osztályban nagy nehézségek árán megtanult magyarul, hiszen azelőtt a cigány nyelven beszélt mindenkivel, az volt számára a legtermészetesebb. Tanulmányai során rengeteg megkülönböztetés, lenézés érte a pedagógusok részéről. Egy ideig jól tanult, de aztán visszaesett a tanulmányi átlaga, a hetedik osztályt kétszer járta. A tanárok nem gondolták, hogy vinnie kellene valamire, arra számítottak, elhelyezkedik majd valamelyik gyárban, mint a többi cigány.

Orsós János sokáig edényeket csomagolt Bonyhádon, napi tizenöt órát dolgozott. 1996-ban szociális gondozó tanfolyamot végzett – a lelkiismeretes pedagógus, Derdák Tibor öszönzésére – az Amrita Egyesületben, majd érettségizett is. Később Derdákkal közösen kollégiumot hoztak létre Mánfán. Az ide járó diákokat képezték, sőt még moziba, színházba is elvitték őket, hogy kulturális ismereteik is gyarapodjanak.

Orsós szociológusok és pedagógusok szakmai segítségével faluról falura járt, hogy olyan fiatalokat gyűjtsenek össze, akik segítségre szorulnak, és támogassák őket abban, hogy továbbtanulhassanak, érettségizhessenek. Nagy odafigyeléssel és szeretettel fordult a kallódó gyerekek, fölkarolásuk az életcéljává vált.

Alsószentmártonban megalapították a Kis Tigris Gimnáziumot, itt a diákok beás nyelvből, földrajzból és informatikából érettségizhettek. 2007 őszétől Orsós János szükségét érezte, hogy Borsod megyében tegye magát hasznossá. Az elképesztő nyomorúságban tengődő falvakban épületeket béreltek, hogy ott taníthassák, nevelhessék és képezhessék az embereket. Orsós Európa több nagyvárosában megfordult, a szíve mégis mindig visszahúzta, a hazáját semmi pénzért nem hagyná el.

Orsós János odaadással és felkészülten végzi a munkáját. Rengeteget tesz azért, hogy a legkilátástalanabb helyzetűek életébe, hétköznapjaiba reményt csempésszen. Példamutató és szerény ember. Érdemes arra, hogy megismerjék és megbecsüljék őt.

További cikkek a rovatból
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
A cigánykártya története
A vándoréletet élő cigányok különféle mesterségekkel foglalkoztak. Volt köztük, aki a kovácsmesterséghez, más a patkoláshoz, a fazekassághoz értett. Az asszonyok ruhákat varrtak és nem egy közülük kártyát vetett, tenyérből jósolt. A cigánykártya eredetét és történetét vettük tüzetesebben szemügyre.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink