Bogdán Péter blogja

Üdvözlet a győzőnek

2014. május 15. | Bogdán Péter

Ami Miskolcon zajlik, visszaigazolja a roma értelmiségi réteg azon álláspontját, hogy bármennyire is üssék egymást a jobb- és baloldali pártok a parlamentben, cigányügyben mégis mindig nagykoalíció van. Ez a nagykoalíció kíméletlenül és irgalmatlanul mindig a romákat akarja megrövidíteni.

A VS.hu tudósítása szerint tizenöt igennel, négy nemmel, és hét tartózkodás mellett szavazta meg a miskolci önkormányzat a Fidesz–KDNP azon javaslatát, hogy felszámolják a város „szégyenfoltjait’, vagyis azokat a többnyire romák által lakott ingatlanokat, amelyek a diósgyőri stadion környékén lévő, számozott utcákban találhatók, valamint a Lyukó-völgy, a Tetemvár és a Hideg-sor városrészben vannak. Nemmel csak a Demokratikus Koalíció és a Jobbik voksolt, az MSZP-sek tartózkodtak. Aki azt hinné, hogy a Jobbik hirtelen „megjavult”, annak elárulom, hogy a szélsőséges párt képviselői azért nem szavazták meg az előterjesztést, mert nem értenek egyet azzal, hogy a kitelepítendő romák 1,5-2 millió forintos támogatást kapjanak. Szerintük nem pénz, hanem büntetés jár azért, amiért a cigányok „lezüllesztették” az önkormányzati lakásokat.

Fontos tudni, hogy 1,5-2 millió forintból csak Miskolcon kívül lehet ingatlant találni, és a támogatásnak feltétele az is, hogy az érintett romák az új ingatlanjukat nem adhatják el öt évig. Azaz: legalább ennyi ideig nem költözhetnek vissza a városba.

A miskolci Fidesz–KDNP ezzel az előterjesztéssel elindította a kormánypártok őszi miskolci kampányát. A választók áprilisban világosan megüzenték: a második Orbán-kormány nem volt eléggé radikális és cigányellenes, ezért most bizonyítaniuk kell. Úgy tűnik, Kriza Ákos, Miskolc polgármestere rá is érzett erre az igényre. Ott ahol sok roma él, a Fidesz–KDNP-nek pápábbnak kell lennie a pápánál, azaz cigányellenesebbnek kell lennie a Jobbiknál. De Kriza Ákos nem volt elég éber, mert a Jobbik túl tudott tenni rajta, amikor azt mondta, hogy ő pénzt se adna a cigányok elűzésekor (a közvetett deportáláskor), hanem egyszerűen elintézné őket néhány büntetéssel.

Ezúttal az MSZP is értett a szóból, és azonnal rendpárti irányba mozdult, még akkor is, ha elnökük, Mesterházy Attila nemrég visszakozott etekintetben. A helyi szocialisták ebben az ügyben ugyanúgy behúzták a fülüket-farkukat, mint az LMP-sek Sneider Tamás parlamenti alelnökké választásakor. A hangos tiltakozás helyett csendben tartózkodtak, nem merték kimondani, hogy ellenzik a miskolci romák elűzését. A tartózkodás inkább azt üzeni, nem tudják, eldönteni, hogy ki kell-e takarítani a cigányokat Miskolcról vagy sem. Szegény szocialisták, azt hiszik, megúszhatják a színvallást a nácik ügyében. És még ők csodálkoznak, hogy ennyire megverik az MSZP-t a választásokon…

Ami Miskolcon zajlik, visszaigazolja a roma értelmiségi réteg azon álláspontját, hogy bármennyire is üssék egymást a jobb- és baloldali pártok a parlamentben, cigányügyben mégis mindig nagykoalíció van. Ez a nagykoalíció kíméletlenül és irgalmatlanul mindig a romákat akarja megrövidíteni. Az, amit a Fidesz–KDNP, az MSZP és a Jobbik művel a városban, iskolapéldája annak, hogy kisstílű politikusok rövid távú hatalmi és anyagi érdekeikért hogyan mennek szembe a szociológia alaptéziseivel, és hogyan áldozzák fel a saját hazájukat négy év biztos képviselői fizetésért.

A harmadik Orbán-kormány nem sok jót ígér a romáknak. Nagyot tévednek viszont azok, akik azt hiszik, hogy csak a cigányokra várnak nehéz évek. Lehet, hogy most mi vagyunk az első számú célpont, ugyanúgy, ahogyan a második világháború előtt a zsidóság. De ahogyan akkor, úgy most is lesznek olyan társadalmi rétegek és csoportok, amelyek a második és a harmadik körben válnak céltáblákká.

Ady Endre, amikor már tudta, hogy a „nagy háborút” Magyarország elvesztette, megírta az Üdvözlet a győzőnek című verset. Ebben az antantot éltette, és kérte, hogy ne tapossanak nagyon Magyarországon. Nos, az ország nevében hadd üdvözöljem én is a harmadik Orbán-kormányt, és hadd kérjem, hogy ne tapossanak rajtunk, romákon, nagyon!

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Gondolatok Gyurcsány Ferenchez
Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.
Törlesztés
Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink