KomolyanVideók

Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban

2014. május 17. | GGy
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkoztak be a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás Napjára emlékezve szervezte meg a teátrum vezetése. A “Roma Ifjúság Napja” emléknapot 2006 novemberében fogadta el az Európai Roma Fórum elnöksége a Neuengamme-i volt koncentrációs táborban tartott tanácskozásán.

A ünneppel arra emlékeznek, hogy az auschwitz-birkenaui II/e lágerrészben 1944. május 16-án Rudolf Höss utasítására megpróbálták felszámolni a cigány tábort. A cél az volt, hogy a meggyilkolt romák helyére új, még életerős magyarországi zsidó foglyokat helyezzenek el. A romák tudomást szereztek a készülő támadásról és felkészültek a védekezésre.
Köveket, vascsöveket, deszkát és szögesdrótot gyűjtöttek barakkjaikba, csákányokat csempészték be a ruhájuk alatt a munkahelyről, vagyis megpróbáltak felfegyverkezni. A 16-án hajnalban indult támadásban részt vevő SS-különítmény géppisztolyokkal, lángszóróval, kutyákkal érkezett a helyszínre. A romák magukra zárták a barakkokat, eltorlaszolták az ajtókat, ablakokat. A támadókat kőzáporral fogadták, majd kézitusa alakult ki . Az SS-t váratlanul érte a védekezés, nem voltak erre felkészülve, hiszen ilyesmit addig még nem tapasztaltak – olvasható Bársony János kisebbségkutató írásából.