Beszélgessünk

Vasgyúrás Kelemen Barnabással

2014. május 26. | kutivili

Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?

Lerakta a súlyzót, mosolyogva érkezett az igenlő válasz, és ő tette fel beszélgetésünk első kérdését — gyaníthatta, ha őt felismertem, akkor talán otthonos lehetek komolyzenei berkekben…

Kelemen Barnabás: Képzeld, Czene Rudi, a zongoraművész srác is ide jár, éppen most láttam. Ismered őt?

K. V.: Igen. Tudod, már jó néhány éve készítünk videós portrékat példaértékű fiatal zeneművészekről, együtt az operatőr-vágó kollégámmal. Így ismerkedtünk meg Czene Rudival és még sokakkal. Rólad is szerettünk volna készíteni egy ilyen anyagot, de elég nehéz téged elérni. Tudom, hogy számos felkérésnek teszel eleget szerte a világban, rengeteget utazol, szóval nyomon követem a munkásságodat. De azt azért nem gondoltam volna, hogy egy edzőteremben fogunk találkozni. Nem merevszik be a karod a súlyzós edzéstől?

K. B.: Nem mondhatnám, minden egyes széria után lenyújtok, és a végén is van egy hosszabb nyújtásom. Szóval szerintem egy hegedűsnek is lehet, sőt tudod mit?, kell is edzenie. Nem ördögtől való dolog ez, mint ahogyan sokan gondolják, hogy ha zenész vagy, akkor nem szabad edzeni. A fizikai fittség nagyon fontos, nem gond, ha az izmokat is tónusban tartod. Tényleg csak annyi a kulcsa, hogy utána alaposan le kell nyújtani, és erre nem szabad sajnálni az időt. Meg láthatod, hogy általában kis súlyokkal edzek, nem viszem túlzásba. De ahogy látom, te jól megpakoltad súllyal azt a gépet. Nem félsz a sérüléstől? Egyébként hogyhogy a zeneművészet a területed?

K. V.: Nem, a sérüléstől nem igazán tartok, ez számomra csak rehabilitációs edzés, mivel a kemény tréningek következtében a múltban már minden sérülést összeszedtem, hosszú a sor. Igyekszem átmozgatni magam… Valamikorkor klasszikus zenét tanultam én is. De mivel a családomban és a környezetemben is sok volt a jobb adottságú zenész, én viszont nem voltam kivételes tehetség… Szóval zeneakadémia helyett edző és sportszervező irányban tanultam tovább. De egy ösztöndíjnak köszönhetően a média területére keveredtem, és mivel itthon rengeteg a zseniális zenész, akiknek a hírét szét kell vinni, ezért kihasználva az egykori zenei múltamat, ezt a területet választottam. Hálás dolog, szeretjük csinálni. De valójában én akartam interjút kérni tőled. Sűrűk a napjaid?

K. B.: Ne is mondd, nagy a hajtás, koncertekre kell készülni, ez rengeteg szervezéssel és folyamatos összpontosítással jár. Már jó ideje nem tudok annyit gyakorolni, mint régebben, a tanulmányaim alatt. Viszont karban kell tartani a dolgokat, bővíteni a repertoárt. Legutóbb egy kortárs magyar zeneszerző hegedűversenyét játszottam nagyzenekarral. Technikai nehézségre legalább olyan nehéz volt, mint egy Paganini- vagy egy Wieniawski-hegedűverseny. Szóval, az ilyen új kihívásokra nagyon alaposan rá kell készülni. És mellette persze a tanítás miatt is folyamatosan ingáznom kell. Most nemrég kaptam egy professzori állást külföldön — bár erről még nem szeretnék sokat beszélni. Talán majd 1-2 hónap múlva, ha már több időt töltöttem a diákjaimmal. Amúgy eszméletlen tehetségesek ezek a srácok, van olyan tanítványom, akit hallgatva óra közben mindig rácsodálkozom, hogy a világ legnehezebb állásait játszi könnyedséggel, csak úgy a kisujjából kirázza. Igazi „ördögi tehetség”. Figyelj, ha majd megcsináljuk azt a videós anyagot,valamikor a közeljövőben, addigra már a tanításról is többet tudok mondani. De most gyúrjunk, vaze!

K. V.: Gyúrjunk, vaze!

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Női szerepek a hithű zsidó közösségekben Női szerepek a hithű zsidó közösségekben
Kérdéseimre Steiner Noémi válaszolt. Gyermekkora óta szerves része a zsidó közösségnek, az évek során ifjúsági vezető lett, aki jelenleg a kisebbek identitásnevelésében segít.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink