Bogdán Péter blogja

Törlesztés

2014. július 13. | Bogdán Péter

Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.

Nemrég elolvastam Osztolykán Ágnes életrajzát. Az első gondolatom az, hogy tiszteletre méltó teljesítmény van a háta mögött, most azonban arról kell írnom, hogy az LMP ősszel főpolgármester-jelöltként indíthatja. Nekem már az sem tetszett, amikor idén bejelentette, hogy nem indul a 2014-es országgyűlési választásokon, mert nem akar tülekedni a helyekért. A Jobbik és a Magyar Gárda szorító ölelésében végzett, kemény négyévi munka után elvártam volna Schiffer Andrástól, hogy olyan hátszelet adjon Osztolykán Ágnesnek, ami éppen az indulásban segíti meg. Mivel Osztolykán ezt nem kapta meg Schiffertől, erős nyugtalansággal vagyok kénytelen megállapítani, hogy az LMP vezetője legalább olyan magas lóról tekint le a cigányok szenvedéseire, mint a Jobbik, a Fidesz, vagy a Pásztor Albert mögé beálló MSZP és DK. Megkockáztatom még azt is, hogy Schiffer András ugyanúgy politikai eszközként használja a cigányokat, mint Vona Gábor.

Nem szívesen lennék most Osztolykán Ágnes helyében. Nem kapott elég támogatást az LMP vezetőjétől, hogy folytathassa a parlamenti munkát, csupán megtűrt hely jutott neki a pártban, hogy mégis megélhessen valamiből. Most viszont az is kiderült, hogy ennek mi az ára. Egy egész ország előtt kell majd eljátszania, hogy van esélye a főpolgármesteri cím elnyerésére. Azt hiszem, Osztolykánnak most kellene kimondania, hogy az önérzete és a több mint félmilliós cigányság érdekei előbbre valók, mint az LMP bűvészkedése egy el nem nyerhető politikai pozícióért. Nem kellene szó nélkül lenyelnie, hogy bohócot csinálnak belőle.

A végső döntés az LMP-ben még nem született meg, de Osztolykán Ágnes sem tiltakozott azellen, hogy jelölt hírébe hozták – pedig ezzel van tele a hazai elektronikus sajtó. Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le. Ebben az országban már voltak olyan romák (Bogdán Béla, Hegyesiné Orsós Éva, Berki Judit, Horváth Aladár, Teleki László, Daróczi Gábor, Mohácsi Viktória, Kállai Katalin, Borovszky Tímea), akik közvetve vagy közvetlenül a hatalom részesei voltak. Most viszont Osztolykán Ágnesnek ezt a megalázó színjátékot azért kellene felvállalni, hogy a nem roma közvéleménynek fel lehessen mutatni: íme cigányok is kerülhetnek vezető pozícióba. Ez azonban csupán Schiffer látszat-lépése a politikai sakktáblán, közömbös gyalogok tologatása az egyértelmű matthelyzetben.

Ezt az utat már nemegyszer bejártuk. Szeretném, ha tévednék, de ha Osztolykán Ágnes elfogadja a jelölést, annak két oka lehet. Egyrészt minden politikusnak fontos a hatalmi csillogás, még ha nincs is mögötte igazi tartalom, másrészt nem lehet ingyen megmaradni egy pártban. Most Schiffer Andrásnak kell törleszteni, még akkor is, ha gusztustalan, ahogyan a romákkal bánik.

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Gondolatok Gyurcsány Ferenchez
Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Viktátor a kapu előtt
Az EP-választások után azzal van tele a hazai média, hogy a második politikai erővé a Jobbik vált Magyarországon. Nem vagyok politológus, nem is akarom eljátszani, hogy a politikáról tudok annyit, mint ők, ugyanakkor szeretném rögzíteni: nem értek egyet ezzel az állítással.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink