Bogdán Péter blogja

Gondolatok Gyurcsány Ferenchez

2014. július 16. | Bogdán Péter

Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.

A Demokratikus Koalíció megszervezte az Ellenállás Napját a Batthyány-örökmécsesnél. A rendezvénynek az volt a legfőbb üzenete, hogy Orbán Viktor és kormánya manipulálta a 2014-es országgyűlési választást, kiterjesztette a korrupciót, Nyugat helyett Kelet felé tart, megosztja a társadalom különböző csoportjait, és egyébként is, minden rossz Orbán Viktortól ered, Gyurcsány Ferenc pedig el fog vezetni minket a Kánaánba. Az Ellenállás Napján az ex-miniszterelnök látványosan kiállt a romák mellett. Csak az volt ezzel a probléma, hogy a cigányok egy része ettől még anticiganistának tekinti őt. Ugyanis jó páran nem nyeljük le azt, hogy Miskolcon polgármesternek akarja választatni azt a Pásztor Albertet, akitől pár éve még éppen ő határolódott el, mert a volt rendőrfőkapitány cigányozott egy jót.

Aki elemzőként tekint a hazai politikai folyamatokra, azt Gyurcsány Ferenc nem tudja átejteni, bármennyire is szeretné. Nem fogadjuk el, hogy valaki egyszerre fúj hideget és meleget. Egyszerre kéri fel táncra a Jobbik szavazóközönségét, és minket, romákat is. Tetszik vagy sem Gyurcsány Ferencnek, a hazai cigány értelmiséggel csak akkor kacérkodhat, ha tartja magát a korábbi álláspontjához, és eltakarítja a környékükről Pásztor Albertet.

Én akkor fordultam el tőle, amikor minden különösebb indoklás nélkül megvált Horváth Aladártól. Akkoriban még elég sokan álltunk a Roma Polgárjogi Alapítvány volt elnöke mögött, és úgy véltük, hogy végre eljött a progresszív roma politika ideje Magyarországon. Gyurcsány azonban egyetlen mozdulattal lesöpörte az asztalról a roma polgárjogi politikát. Ugyanis az ex-miniszterelnök már akkor annyira cigánynak vallotta magát, hogy csak a zsír nem kezdett el táncolni örömében a kenyéren.

Gyurcsány képmutató. Megmutatkozik ez abban is, hogy milyen emberek tartoznak a hívei közé. Olyanok, akik megütötték Gulyás Mártont, amikor civil aktivistaként fel mert emelni egy olyan transzparenst az Ellenállás Napján, amellyel tiltakozott a DK cigányellenes magatartása miatt. A lelkes, demokrata Gyurcsány-hívek képesek voltak rátámadni egy közismert roma polgárjogi aktivista, Setét Jenő feleségére, Bandor Beára is, mert – Gulyás Mártonhoz hasonlóan – ő is transzparenssel tiltakozott a DK cigányellenes politikája miatt. Sőt magát Setét Jenőt is megfenyegették, amiért a felesége védelmére kelt.

Általános az a vélemény a Facebook oldalon, hogy még az újnácik rendezvényein megjelenő csőcselék sem merte magának megengedni azt, amit DK-ellenállók. Elvártam volna, hogy Gyurcsány ne csak Gulyás Mártont kövesse meg, de Setét Jenőt és a feleségét is. Ugyanis nem csak a verekedést kell elítélni, hanem a széles nyilvánosság előtti veszélyes fenyegetést is.

A Demokratikus Koalíció most próbálja menteni a menthetőt – de nem úgy, hogy elnézést kér a roma közösségtől Pásztor Albert támogatása miatt, és nem is úgy, hogy kihátrál mögüle. Inkább még rá is tesz egy lapáttal: igyekszik az egészet rákenni az Együtt-PM-re. Hadd üzenjem innen Gyurcsánynak: bárhogyan is próbál mismásolni, nem könnyű átverni minket, romákat. Bárhogyan is igyekszik Bajnaiék nyakába varrni az Ellenállás napi botrányt – ezt nem fogjuk hagyni. Nem azért, mert Bajnaiék mögé állnánk, hanem mert pontosan tudjuk, hogy sem Gulyás Márton, sem Setét Jenő, sem Bandor Bea mögött nem áll szervezett politikai erő. Ők annak tekintendők, amik/akik valójában. Tisztességes, becsületes hazafiak, akik azt gondolják, hogy Gyurcsány Ferencnek – de senkinek –sincsen joga ki- és felhasználni a cigányokat a maga hasznára úgy, hogy közben a Jobbik szavazóbázisába is beletenyerel. Gulyásék magánemberként próbálták gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért szerveződött, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincsen ott a férje.

Vona Gábor ezek után akár azzal is eldicsekedhet, hogy az ő szimpatizánsai kulturáltabban viselkednek, mint a DK-sok. Gyurcsány Ferenc a kettős beszédet tanulta el Orbán Viktortól, most próbálja meg eltanulni Vona Gábortól a fegyelmezést. Biztosan menni fog, hiszen Pásztor Alberttel karöltve jó úton halad efelé.

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Törlesztés
Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Viktátor a kapu előtt
Az EP-választások után azzal van tele a hazai média, hogy a második politikai erővé a Jobbik vált Magyarországon. Nem vagyok politológus, nem is akarom eljátszani, hogy a politikáról tudok annyit, mint ők, ugyanakkor szeretném rögzíteni: nem értek egyet ezzel az állítással.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink