‘Auschwitz’ címkével jelölt cikkek
1

A meggyilkolt romákra emlékeznek augusztus 2-án
A meggyilkolt romákra emlékeznek augusztus 2-án
2012. augusztus 1. | GGy
Mintegy háromezer romát megölve egyetlen éjszaka alatt számolták fel az auschwitz-i cigánytábort 1944. augusztus 2-án. Az európai cigányság minden évben ezen a napon emlékezik meg a roma holokausztról. A fővárosban az Idetartozunk! facebook-csoport szervezi az ünnepséget a Roma Holokauszt Emlékműnél. Augusztus 2-án, csütörtök délután hatra várják az emlékezni akaró romákat és nem romákat a IX. kerületi Bakáts utca torkolatával szemben, a parkban álló Roma Holocaust Emlékműnél.
A roma holokausztra emlékezik az európai cigányság
A roma holokausztra emlékezik az európai cigányság
2010. augusztus 1. | Fény
"Engem a vonaton kaptak el. Olyan tizenhat éves lehettem. Már ősz tájba’ volt ez, azt hittük vége a háborúnak. Ugye, se újság, se rádió, se semmi. Ki tárgyalt velünk, cigányokkal. Hát senki." - interjúk túlélőkkel + audió!
Forgotten Roma Holocaust
Forgotten Roma Holocaust
2010. június 13. | admin
Exactly 65 years have now passed since the end of the Second World War. The war left its mark on the lives of millions of people, and millions more were the victims of mass murder. Certain groups of citizens were even singled out for annihilation; among these were the Jews and the Roma. The Jewish people chose a descriptive word for the greatest trauma in their history – the burning, or the Shoah. The Roma use a metaphorical expression – the Devouring – that is, Porajmos, or Samudaripen.
Porrajmos, az elfeledett roma holokauszt – videó
Porrajmos, az elfeledett roma holokauszt – videó
2010. június 13. | MECEM - Szlovákia
Annak ellenére, hogy immár 65 év telt el a második világháború befejezése óta, a közvélemény még mindig alig tud valamit a roma holokausztról. Az iskolai tanítási rendből még mindig hiányzik a roma holokauszt témája. A hiány pótlására bemutatjuk a kassai Roma Média Központ dokumentumfilmjét. - videó!
Tanulni kell a múltból
2010. április 2. | Fény
Az iskolaszerű biflázása a történelemnek értelmetlen, amikor csak az évszámokat kell kívülről megtanulni. Akkor van értelme, ha nemcsak a történelemkönyvről van szó, hanem az emberi életekről, az értelméről, a múlt, a jelen és a jövő kapcsolatáról gondolkodunk és tanulunk belőle. - Katz Katalin
„Ott nem volt más, csak halál”
2010. március 31. | Roma Sajtóközpont
Ceija Stojka tíz éves sem volt, amikor családjával együtt az Auschwitz-Birkenau-i haláltáborba deportálták. Több mint negyven évvel deportálásuk után az asszony könyvet írt az emlékeiről és az egyik legismertebb roma írónő lett Ausztriában.
1
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink