‘bor’ címkével jelölt cikkek
1
 

Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
2012. július 29. | kutivili
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
2012. június 7. | kutivili
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Szent György-hegyi nehéztüzérség – A 2HA szőlőbirtok és pincészet
Szent György-hegyi nehéztüzérség – A 2HA szőlőbirtok és pincészet
2012. május 4. | kutivili
A 2HA (olvasd: két-hektár) szőlőbirtok és pincészet borásza és tulajdonosa Török Csaba jogosan nevezhető reformernek. Ugyanis a terület karakteres, egyedi ásványos jellegét olyan fajtákon keresztül mutatja be, melyek egyáltalán nem volt eddig megszokottak a borvidéken. A szakmabeliek közül eleinte sokan értelmezhetetlennek találták ideológiáját és hozzáállását a borkészítéshez. Borai azonban beszélnek helyette, szépen visszatükrözik a termőtájat, emellett fajtajelleges, tömör, vastag szerkezetű, mégis elegáns, világszínvonalú élményborok.
Dűlőre juthatunk? | Az ezerarcú kékfrankos nyomában
Dűlőre juthatunk? | Az ezerarcú kékfrankos nyomában
2012. május 3. | kutivili
A fajta, melynek nemcsak ezer neve, de ezer arca is van hazánkban. A könnyű, karcsú, ropogós tételektől kezdve, át a végtelenül ásványos karakterű „kövek levein”, egészen a sűrű, robosztus, vastag borokig. Ezek sok-sok árnyalatát produkálja a fajta borvidékeinken, és azon belül a különböző dűlőkben. Sokan az egyik legjobb kiugrási pontnak tartják, mivel tehetséges borászaink rendre egyedi és világszínvonalú borokat alkotnak a kékfrankosból, amelyek hazai és nemzetközi megmérettetéseken kitűnő eredményeket érnek el.
Csillogó borok és remek lehetőségek az Alföldön
Csillogó borok és remek lehetőségek az Alföldön
2012. január 8. | kutivili
Az Alföld a legnagyobb és az egyik legérdekesebb borvidékünk. Sajnos, a tömegtermelés és a borhamisítás hosszú időre megbélyegezte, s ennek a hatása még ma is érezhető. Sok még az előítélet, pedig a nagy odafigyeléssel gondozott szőlő világszínvonalú alapanyagokat ad itt is.
Az ezerszínű Szekszárd édes érintése
Az ezerszínű Szekszárd édes érintése
2011. november 30. | kutivili
Sokszor beszélünk arról, hogy a magyar borok a világ reflektorfényében vannak már egy ideje. Sorra gyűjtik be a legszebben csillogó érmeket hazai és nemzetközi versenyeken, és egyre több elismert napnyugati szakértő találja úgy, hogy a különleges gondossággal elkészített boraink csillogóak, komplexek, egyediek és világszínvonalúak.
Borok és történetek ifjabb Kathy Horváth Lajossal
Borok és történetek ifjabb Kathy Horváth Lajossal
2011. augusztus 14. | kutivili
Ifjabb Kathy Horváth Lajos hegedűművészi pályáját már egész fiatalon eltervezte. Mindig törekedett az egyediségre, a sajátos stílus kialakítására. Egyszer, amikor vizsgázott a Zeneakadémián, Paganini 5. capriccióját adta elő. Érdekes volt látni a vizsgáztató professzorok csodálkozását.
Kesernyés Bikavérünnep
Kesernyés Bikavérünnep
2011. augusztus 1. | kutivili
A Bikavérünnep kiváló lehetőség lenne arra, hogy a legnépszerűbb magyar vörös küvének jó hírét vigye. Javíthatna azon a rossz összképen, ami a pénzhajhász tömegtermelők miatt alakult ki. Ehhez azonban világszínvonalú fesztiválra lenne szükség, ami csak és kizárólag a borra koncentrál. Sajnos, ez idén nem így alakult.
Örömmel vagyok a szőlő rabszolgája
Örömmel vagyok a szőlő rabszolgája
2011. július 30. | kutivili
Sztojka Kálmán tizenkét évvel ezelőtt, tizennyolc évesen munkát keresett. Egy borpince tulajdonosa vette fel arra az idényre segédmunkásnak. A tulaj arra lett figyelmes, hogy az embere olyan lelkesen és precízen dolgozik, ami ritkaság. Kipróbálta Kálmánt a szőlőben, mert azt gondolta, hogy ha azt megszereti, remek szakember lehet belőle.
„Elzászoztunk” a Millenáris parkban
„Elzászoztunk” a Millenáris parkban
2011. július 28. | kutivili
Közeli ismerősöm nemrég érkezett haza Franciaországból, és nem győz áradozni az ottani vásárokról. És nemcsak a zseniális bordeaux-i borokról, a champagne-i pezsgőkről, hanem arról a különleges hangulatról, amit át kell élni.
1
 
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink