‘Holokauszt’ címkével jelölt cikkek
1
 

A meggyilkolt romákra emlékeznek augusztus 2-án
A meggyilkolt romákra emlékeznek augusztus 2-án
2012. augusztus 1. | GGy
Mintegy háromezer romát megölve egyetlen éjszaka alatt számolták fel az auschwitz-i cigánytábort 1944. augusztus 2-án. Az európai cigányság minden évben ezen a napon emlékezik meg a roma holokausztról. A fővárosban az Idetartozunk! facebook-csoport szervezi az ünnepséget a Roma Holokauszt Emlékműnél. Augusztus 2-án, csütörtök délután hatra várják az emlékezni akaró romákat és nem romákat a IX. kerületi Bakáts utca torkolatával szemben, a parkban álló Roma Holocaust Emlékműnél.
Emlékezni kell! – Holokauszt, porrajmos
Emlékezni kell! – Holokauszt, porrajmos
2012. április 16. | Nótár Ilona
Holokauszt. Biztos vagyok benne, hogy olvasóink közül sokan (a magyarság történelmi intelligenciájára utalok, nem személyeskedem) nem tudják, mit is jelent ez a szó. Pedig, ha valamit, akkor ezt érdemes megjegyezni. Egy életre. Főleg ezekben az időkben. A Septuaginta – vagyis a héber Biblia legrégebbi ismert görög fordítása – szerint teljes elégést jelent, a héber kifejezés árnyalja a mondanivalót: teljesen elégő áldozatra utal.
Holocaust emléknap Kispesten
Holocaust emléknap Kispesten
2012. január 31. | Black Joe
Január 27. a holocaust nemzetközi emléknapja. A világon mindenütt megemlékeznek a népirtás áldozatairól, a körülbelül 6 millió emberről, akit ártatlanul hurcoltak el és semmisítettek meg.
Elhurcolt életek
Elhurcolt életek
2012. január 31. | GGy
Közös megemlékezést tartott az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadulásának 67. évfordulóján, január 27-én a Holokauszt Emlékközpont és az Élet Menete Alapítvány a budapesti, Páva utcai intézményben.
A holokauszt árnyékában
A holokauszt árnyékában
2012. január 26. | Nótár Ilona
Néhány év alatt létrejönnek a jól elkülönült, a többségtől hermetikusan elzárt „szeplős” falvak. A kijárási tilalom már megszokott, a fejkvóta szerinti vásárlást a kékszeműek rég elfogadták, hiszen ez állítólag az ő érdekükben történik így.
Emlékezés a Holokausztra
Emlékezés a Holokausztra
2011. augusztus 13. | Black Joe
Különböző számok keringenek azzal kapcsolatban, hogy hány roma áldozata volt a náci terrornak. Vannak kutatók, akik pár ezerről beszélnek, de vannak, akik több tízezer esetről tudnak.
Roma holokauszt – Emlékezés a Nehru parton
Roma holokauszt – Emlékezés a Nehru parton
2011. augusztus 4. | GGy
Budapesten, a IX. kerületi Nehru parton 2006 óta áll a roma holokauszt áldozatainak emlékműve. Tegnap itt emlékeztek romák és nem romák közösen arra a több ezer romára, akiket 1944. augusztus 2-án gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.
Porrajmos: Négyezer ember lemészárlása egyetlen napon
Porrajmos: Négyezer ember lemészárlása egyetlen napon
2011. augusztus 2. | Nótár Ilona
"Aztán későbben kértek a férfiak fejszét, fűrészt a cselédektől, csináltak priccseket, hoztak be egy kis szalmát. Mégiscsak jobb volt, mint a földön. Ott voltunk nyolc hónapig. "
Családi múlt
Családi múlt
2011. augusztus 2. | Forgács Marietta
Tizenéves fejjel kérdeztem meg először – és akkor utoljára – édesanyámat, hogy a mi családunkból vittek-e el valakit koncentrációs táborba? Anyai ágon nagymamám testvéreit, és nagypapám szinte egész családját – jött a válasz.
A roma holokausztra emlékezik az európai cigányság
A roma holokausztra emlékezik az európai cigányság
2010. augusztus 1. | Fény
"Engem a vonaton kaptak el. Olyan tizenhat éves lehettem. Már ősz tájba’ volt ez, azt hittük vége a háborúnak. Ugye, se újság, se rádió, se semmi. Ki tárgyalt velünk, cigányokkal. Hát senki." - interjúk túlélőkkel + audió!
1
 
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink